De câțiva ani mă tot pregătesc să postez această rețetă de vinete la borcan, și constat că a trecut sezonul și amân pentru la anul și tot așa. Acum când mai puteți găsi câteva vinete pe piață și nu aveți loc în frigider, și dacă vă place musacaua de vinete, puteți să o faceți cu încredere. Se face foarte simplu și e tare bună la iarnă. Rețeta o am de la bunica mea și vinetele se țin și 2 ani.
Vinetele și roșiile se spală. Se aleg vinete potrivite ca mărime în așa fel ca feliile să încapă pe gura borcanului.
Vinetele se taie felii de aprox. 6-7 mm, se sărează și se lasă la scurs 20 de minute. Apoi se șterg cu prosoape de hârtie.
Roșiile se crestează puțin, se pun în apă fierbinte și se stinge focul. Se curăță de coajă.
Într-o tigaie se pune ulei și când este fierbinte se prăjesc feliile de vinete pe ambele părți, dar nu foarte mult, numai să se înmoaie puțin. Eu lucrez cu 2 tăvi și merge foarte repede.
Vinetele se pun la scurs într-o strecurătoare și roșiile se taie felii. Vreau să vă spun că această rețetă este pentru vinete, deci roșiile sunt mai puține și la iarnă mai cumpărăm câteva dacă nu ne ajung.
Începem să umplem borcanele. Punem câteva vinete, 3-4 unele peste altele și apoi 1-2 felii de roșii și tot așa până la sus. Adăugăm și sucul care s-a scurs de la roșii. Și apoi închidem bine borcanele. Rețeta originală este exact așa. Adică nu se pune nici un alt lichid, apă, ulei, suc de roșii, nimic. Eu însă câteodată pun puțin suc de roșii, dar nu e nevoie. Faceți cum doriți.
Apoi borcanele se fierb în bain-marie (dunst), 30 de minute de când începe să fiarbă apa. Se scot imediat și se acoperă cu o pătură. Eu așa fac că mi se pare că se răcesc mai încet decât în oala cu apă. GATA. Foarte simplu și repede. Și apoi iarnă facem o musaca de vinete tare bună. Din această cantitate de mai sus ies 5 borcane de 700 gr.
POFTĂ BUNĂ!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.