Această prăjitură este foarte simplu de făcut, este gustoasă, acrișoară, cu gust de vanilie și... ieftină. Se face în aproximativ o oră și este fără coacere.
Începem cu merele. Nu am poză cu pregătirea lor. Le faceți cum doriți. Se spală, se rad și se pun la călit împreună cu 100 gr. zahăr și 50 gr. unt. Se lasă aprox. 10 min. până scade zeama. La sfârșit se adaugă o jumătate de linguriță de scorțișoară și se amestecă bine. Se lasă la răcit.
Facem crema de vanilie. Într-o oală punem laptele la fiert împreună cu păstaia de vanilie sau esența, sau z. vanilat, ce doriți. Până fierbe laptele, se pun într-un bol mai mare (să încapă apoi și laptele) cele 4 gălbenușuri cu 100 gr. zahăr și făina. Se amestecă bine.
Când laptele a fiert turnăm câte puțin în bolul cu ouă... și amestecăm bine. Turnăm încet, pe rând, tot laptele amestecând. Apoi îl turnăm din nou în oala în care a fiert și îl punem pe foc, amestecând continuu până se îngroașă. Se ia de pe foc și în el așa călduț se pun restul de 50 gr. de unt, amestecând. Se lasă la rece, amestecând din când în când să nu facă crustă deasupra. Eu îl pun în chiuveta cu apă rece.
Asamblăm prăjitura. Se ia o tavă cu dimensiunea de 25x30 cm și se căptușește cu hârtie de copt sau cu folie alimentară, lăsându-se mai mare ca să o și acoperim la final. Se așază un strat de biscuiți unul lângă altul.
Peste biscuiți punem toate merele și acoperim cu al doilea strat de biscuiți
Dacă crema de vanilie s-a răcit, o întindem și pe aceasta peste biscuiți. La mine vedeți peste biscuiți un praf maro. Este scorțișoara care am uitat să o bag în mere !!! Vreau să vă spun că această cremă de vanilie se numește cremă de lapte fiartă sau cremă pasticcera sau crème pâtissière. O puteți folosi la umplerea eclerelor, a torturilor simple, puteți adăuga cât e caldă ciocolată și orice arome doriți. Și ați văzut ce simplu se face.
Și am ajuns și la final. Punem ultimul strat de biscuiți. Eu aici, ca să fie mai frumos, am pus intercalat cu biscuiți de cacao. Apăsați puțin cu mâna peste ei să stea drept.
Acoperim cu plusul de folie și băgăm în frigider pentru 3-4 ore sau peste noapte.
Aici vedeți altă prăjitură făcută cu biscuiți de aceeași culoare. Am făcut-o într-o lună de vreo 5 ori.
După răcire, prăjitura se taie pătrate după biscuiții de deasupra. Puteți să faceți și o glazură de cacao, sau să puneți deasupra fiecărui biscuit câte un moț de frișcă sau lângă, o lingură de înghețată. Este delicioasă și m-aș bucura dacă ați face-o.
POFTĂ BUNĂ !
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.