Aceasta prajitura este foarte simplu de facut, este gustoasa, acrisoara, cu gust de vanilie si...ieftina. Se face in aproximativ o ora si este fara coacere.
Incepem cu merele. Nu am poza cu pregatirea lor. Le faceti cum doriti. Se spala se rad,si se pun la calit impreuna cu 100 gr.zahar si 50 gr.unt. Se lasa aprox.10 min.pana scade zeama La sfarsit se adauga o jumatate de lingurita de scortisoara si se amesteca bine. Se lasa la racit.
Facem crema de vanilie. Intr-o oala punem laptele la fiert impreuna cu pastaia de vanilie sau esenta,sau z.vanilat,ce doriti. Pana fierbe laptele,se pun intr-un bol mai mare (sa incapa apoi si laptele) cele 4 galbenusuri cu 100 gr.zahar si faina. Se amesteca bine.
Cand laptele a fiert turnam cate putin in bolul cu oua....si amestecam bine. Turnam incet, pe rand tot laptele amestecand. Apoi il turnam din nou in oala in care a fiert si il punem pe foc,amestecand continuu pana se ingroasa. Se ia de pe foc si in el asa caldut se pun restul de 50 gr. de unt amestecand. Se lasa la rece amestecand din cand in cand sa nu faca crusta deasupra. Eu il pun in chiuveta cu apa rece.
Asambam prajitura. Se ia o tava cu dimensiunea de 25x30 cm.si se captuseste cu hartie de copt sau cu folie alimentara lasandu-se mai mare ca sa o si acoperim la final. Se aseaza un strat de biscuiti unul langa altul.
Peste biscuiti punem toate merele si acoperim cu al doilea strat de biscuiti
Daca crema de vanilie s-a racit, o intindem si pe aceasta peste biscuiti. La mine vedeti peste biscuiti un praf maro. Este scortisoara care am uitat sa o bag in mere !!! Vreau sa va spun ca aceasta crema de vanilie se numeste crema de lapte fiarta sau crema pasticcera sau creme patissiere. O puteti folosi la umplerea eclerelor, a torturilor simple, puteti adauga cat e calda ciocolata, si orice arome doriti. Si ati vazut ce simplu se face.
Si am ajuns si la final.Punem ultimul strat de biscuiti. Eu aici ca sa fie mai frumos am pus intercalat cu biscuiti de cacao. Apasati putin cu mana peste ei sa stea drept.
Acoperim cu plusul de folie si bagam in frigider pentru 3-4 ore sau peste noapte.
Aici vedeti alta facuta cu biscuiti de aceeasi culoare. Am facut-o intr-o luna de vreo 5 ori.
Dupa racire prajitura se taie patrate dupa biscuitii de deasupra. Puteti sa faceti si o glazura de cacao, sau sa puneti deasupra fiecarui biscuit cate un moČ› de frisca sau langa, o lingura de inghetata. Este delicioasa si m-as bucura daca ati face-o.
POFTA BUNA !
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.