Este un ghiveci de legume foarte sănătos și gustos care se poate face la tigaie sau în cuptor. Are mai multe denumiri și se mai spune și Shakshuka și-și are originea în sudul Africii, dar a devenit un fel popular și în Orientul Apropiat sau Mijlociu (Israel, Turcia). Se prepară foarte repede, este considerat un mic dejun, dar poate fi servit și la prânz sau cină, când îi putem adăuga la sfârșit puțină brânză.
Într-o tigaie se pune uleiul și ceapa curățată, spălată și tăiată Julien și lăsăm cam 5 minute să devină transparentă.
Adăugăm și ardeii și amestecăm bine, vreo 5 minute, până se înmoaie.
Adăugăm roșiile tăiate pătrățele sau 400 gr. cubulețe din conservă și amestecăm bine.
Adăugăm și jumătate de linguriță de zahăr ca să mai estompeze acreala de la roșii.
Punem ardeiul iute tăiat cerculețe, sare, piper și amestecăm.
Lăsăm să scadă lichidul.
Cu o lingură de lemn facem o adâncitură și punem 1 ou.
Punem pe rând câte ouă dorim.
Acoperim cu capac și lăsăm pe sobă 5 minute sau în cuptor 10 minute. Ideal ar fi ca albușul să fie tare și gălbenușul moale.
Am făcut de mai multe ori și pozele sunt luate din alte momente.
Acest Menemen se poate servi cu un sos f. simplu de făcut: 6 linguri de iaurt se amestecă cu 2 căței de usturoi zdrobiți și o jumătate de legătură de frunze de pătrunjel tocat mărunt.
Acesta este sosul amestecat în care puteți adăuga și puțină sare.
Acesta este preparatul meu, care după cum vedeți se face foarte repede dimineața.
POFTĂ BUNĂ
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.