Plăcinta cu spanac și feta, este una din plăcintele tradiționale ale grecilor, dar la fel de bună este și pe mesele noastre. Plăcintele au marele avantaj că se pot umple cu ce ne trece prin cap, de la ierburi la ciuperci, brânză sau carne.
Spanacul se opărește în apă cu sare, apoi se scurge bine.
Într-un bol fărâmițăm brânza cu o furculiță.
Se adaugă 2 linguri de smântână și untul topit.
Se adaugă pe rând și ouăle, amestecând ca să se încorporeze.
Măslinele se feliază și se adaugă.
Roșiile uscate se taie felii subțiri.
Eu deși aveam suficiente, mi-a fost greu să cobor în pivniță așa că am adăugat 1 ardei roșu tăiat bucățele.
Spanacul se taie/toacă mărunt și se adaugă peste brânză.
Verdețurile se toacă mărunt.
Acum mai puteți adăuga puțină vegeta și nucșoară.
Se ia o formă rotundă cu diametrul de 23 cm, cu inel și se unge cu ulei. Se pun câte 2 foi de plăcintă odată de 3 ori, unse cu ulei. Cu jumătate de foaie să acopere fundul tăvii, iar restul să se răsfrângă în afară.
Se așează în direcții diferite.
Deci la bază vor fi 6 foi.
Așezăm umplutura de brânză cu spanac.
Și acoperim cu foile răsfrânte. Pe ultimele foi le lăsăm puțin în sus, încrețite ca vor arăta bine după coacere.
Cu o pensulă le ungem cu ulei ca să nu se lipească între ele.
Băgăm plăcinta în cuptorul preîncins pentru 40 minute.
Este foarte bună servită lângă o salată sau tzatziki.
Poftă bună.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.