Gulas cu carne de porc

reteta postata de

Gulaşul cu carne de porc este asemănător cu Guiaşul Unguresc.

Gulaş, guiaş – cum se pronunţă în maghiară, nu înseamnă altceva decât văcar. Că e de vacă. Există mai multe extensii ale gulaşului, răspândit prin tot vechiul imperiu Austro-Ungar, dar câteva constante sunt musai să existe: carne, ceapă, ardei, boia de ardei, piper, roşii şi chimen, pătrunjel verde. La variabile putem trece găluştele care se înlocuiesc cu cartofi, două linguri de smântână, poate şi una de făină, vreo două frunze dafin şi vreo trei căţei de usturoi, o frunză de ţelină.

Tot la variabile ar intra şi forma de agregare (supă sau tocăniţă). Eu optez pentru tocăniţă.

Această tocaniţă este foarte bună facută la ceaun. O bunătate. O spun din propria experienţă pentru că am mâncat, făcută la ceaun in aer liber.

Merită să incercaţi!

Ingrediente
Pulpa de porc/vita
500 g
se pot folosi si costite,eu de aceasta data am folosit costita
Costita afumata de porc
250 g
Cartofi rosii
500 g
Unt
50 g
Ceapa alba
2 buc
2 bucati mai mari sau 3 mai mici
Morcovi
2 buc
Ardei gras
2 buc
Usturoi
2 buc
2 catei
Boia dulce
1 lingurita
optional puteti pune si o lingurita de boia iute
Rosii decojite
150 g
Frunza de dafin
2 buc
Patrunjel verde
1 buc
o legatura
Sare
1 lingurita
dupa gust
Piper
1 lingurita
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Pasi de urmat
Pas 1

Mi-am pregatit ingredientele.

 

Gulas cu carne de porc - Pas 1
Pas 2

Topim cubul de unt si se amesteca cu uleiul de floarea-soarelui.

Carnea de porc se taie cuburi mari si se pune la prajit.

Gulas cu carne de porc - Pas 2
Pas 3

Se adauga costita afumata, taiata bastonase.

Gulas cu carne de porc - Pas 3
Pas 4

Cand carnea capata culoarea aurie, se soate intr-un castron.

Gulas cu carne de porc - Pas 4
Pas 5

In grasimea ramasa, se caleste ceapa, morcovul taiat feliute, sare, piper si usturoiul tocat sau zdrobit.

Gulas cu carne de porc - Pas 5
Pas 6

Cand usturoiul s-a inmuiat se adauga rosile decojite.Am folosit din conserva gata taiate bucatele.

Gulas cu carne de porc - Pas 6
Pas 7

Adaugam si ardeiul gras tocat cubulete.

Gulas cu carne de porc - Pas 7
Pas 8

Apoi punem si carnea cu frunzele de dafin.

Se acopera totul cu apa si se lasa la fiert.

Gulas cu carne de porc - Pas 8
Pas 9

Cand carnea e aproape fiarta se adauga cartofii cubulete si se mai lasa max 20 min.

Pana cand s-au fiert cartofii si carnea.

Se condimenteaza cu boiaua de ardei dulce sau picanta.

Gulas cu carne de porc - Pas 9
Pas 10

La sfarsit se pune patrunjel verde si se serveste cu muraturi.

Serviti cald!

Sa aveti pofta mare!

Gulas cu carne de porc - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6 porti)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 80 min