Gulaș cu carne de porc

rețeta postată de

Gulașul cu carne de porc este asemănător cu Guiașul Unguresc.

Gulaș, guiaș – cum se pronunță în maghiară, nu înseamnă altceva decât văcar. Că e de vacă. Există mai multe extensii ale gulașului, răspândit prin tot vechiul imperiu Austro-Ungar, dar câteva constante sunt musai să existe: carne, ceapă, ardei, boia de ardei, piper, roșii și chimen, pătrunjel verde. La variabile putem trece găluștele care se înlocuiesc cu cartofi, două linguri de smântână, poate și una de făină, vreo două frunze dafin și vreo trei căței de usturoi, o frunză de țelină.

Tot la variabile ar intra și forma de agregare (supă sau tocăniță). Eu optez pentru tocăniță.

Această tocăniță este foarte bună făcută la ceaun. O bunătate. O spun din propria experiență pentru că am mâncat, făcută la ceaun în aer liber.

Merită să încercați!

Ingrediente
Pulpă de porc/vită
500 g
se pot folosi și costițe, eu de această dată am folosit costiță
Costiță afumată de porc
250 g
   
Cartofi roșii
500 g
   
Unt
50 g
   
Ceapă albă
2 buc
2 bucăți mai mari sau 3 mai mici
Morcovi
2 buc
   
Ardei gras
2 buc
   
Usturoi
2 buc
2 căței
Boia dulce
1 lingurita
opțional puteți pune și o linguriță de boia iute
Roșii decojite
150 g
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Pătrunjel verde
1 buc
o legătură
Sare
1 lingurita
după gust
Piper
1 lingurita
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Pași de urmat
Pas 1

Mi-am pregătit ingredientele.

 

Gulaș cu carne de porc - Pas 1
Pas 2

Topim cubul de unt și se amestecă cu uleiul de floarea-soarelui.

Carnea de porc se taie cuburi mari și se pune la prăjit.

Gulaș cu carne de porc - Pas 2
Pas 3

Se adaugă costița afumată, tăiată bastonașe.

Gulaș cu carne de porc - Pas 3
Pas 4

Când carnea capătă culoarea aurie, se scoate într-un castron.

Gulaș cu carne de porc - Pas 4
Pas 5

În grăsimea rămasă, se călește ceapa, morcovul tăiat feliuțe, sare, piper și usturoiul tocat sau zdrobit.

Gulaș cu carne de porc - Pas 5
Pas 6

Când usturoiul s-a înmuiat se adaugă roșiile decojite. Am folosit din conservă gata tăiate bucățele.

Gulaș cu carne de porc - Pas 6
Pas 7

Adăugăm și ardeiul gras tocat cubulețe.

Gulaș cu carne de porc - Pas 7
Pas 8

Apoi punem și carnea cu frunzele de dafin.

Se acoperă totul cu apă și se lasă la fiert.

Gulaș cu carne de porc - Pas 8
Pas 9

Când carnea e aproape fiartă se adaugă cartofii cubulețe și se mai lasă max 20 min.

Până când s-au fiert cartofii și carnea.

Se condimentează cu boiaua de ardei dulce sau picantă.

Gulaș cu carne de porc - Pas 9
Pas 10

La sfârșit se pune pătrunjel verde și se servește cu murături.

Serviți cald!

Să aveți poftă mare!

Gulaș cu carne de porc - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 80 min