Gulașul cu carne de porc este asemănător cu Guiașul Unguresc.
Gulaș, guiaș – cum se pronunță în maghiară, nu înseamnă altceva decât văcar. Că e de vacă. Există mai multe extensii ale gulașului, răspândit prin tot vechiul imperiu Austro-Ungar, dar câteva constante sunt musai să existe: carne, ceapă, ardei, boia de ardei, piper, roșii și chimen, pătrunjel verde. La variabile putem trece găluștele care se înlocuiesc cu cartofi, două linguri de smântână, poate și una de făină, vreo două frunze dafin și vreo trei căței de usturoi, o frunză de țelină.
Tot la variabile ar intra și forma de agregare (supă sau tocăniță). Eu optez pentru tocăniță.
Această tocăniță este foarte bună făcută la ceaun. O bunătate. O spun din propria experiență pentru că am mâncat, făcută la ceaun în aer liber.
Merită să încercați!
Mi-am pregătit ingredientele.
Topim cubul de unt și se amestecă cu uleiul de floarea-soarelui.
Carnea de porc se taie cuburi mari și se pune la prăjit.
Se adaugă costița afumată, tăiată bastonașe.
Când carnea capătă culoarea aurie, se scoate într-un castron.
În grăsimea rămasă, se călește ceapa, morcovul tăiat feliuțe, sare, piper și usturoiul tocat sau zdrobit.
Când usturoiul s-a înmuiat se adaugă roșiile decojite. Am folosit din conservă gata tăiate bucățele.
Adăugăm și ardeiul gras tocat cubulețe.
Apoi punem și carnea cu frunzele de dafin.
Se acoperă totul cu apă și se lasă la fiert.
Când carnea e aproape fiartă se adaugă cartofii cubulețe și se mai lasă max 20 min.
Până când s-au fiert cartofii și carnea.
Se condimentează cu boiaua de ardei dulce sau picantă.
La sfârșit se pune pătrunjel verde și se servește cu murături.
Serviți cald!
Să aveți poftă mare!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.