Gulaşul cu carne de porc este asemănător cu Guiaşul Unguresc.
Gulaş, guiaş – cum se pronunţă în maghiară, nu înseamnă altceva decât văcar. Că e de vacă. Există mai multe extensii ale gulaşului, răspândit prin tot vechiul imperiu Austro-Ungar, dar câteva constante sunt musai să existe: carne, ceapă, ardei, boia de ardei, piper, roşii şi chimen, pătrunjel verde. La variabile putem trece găluştele care se înlocuiesc cu cartofi, două linguri de smântână, poate şi una de făină, vreo două frunze dafin şi vreo trei căţei de usturoi, o frunză de ţelină.
Tot la variabile ar intra şi forma de agregare (supă sau tocăniţă). Eu optez pentru tocăniţă.
Această tocaniţă este foarte bună facută la ceaun. O bunătate. O spun din propria experienţă pentru că am mâncat, făcută la ceaun in aer liber.
Merită să incercaţi!
Mi-am pregatit ingredientele.
Topim cubul de unt si se amesteca cu uleiul de floarea-soarelui.
Carnea de porc se taie cuburi mari si se pune la prajit.
Se adauga costita afumata, taiata bastonase.
Cand carnea capata culoarea aurie, se soate intr-un castron.
In grasimea ramasa, se caleste ceapa, morcovul taiat feliute, sare, piper si usturoiul tocat sau zdrobit.
Cand usturoiul s-a inmuiat se adauga rosile decojite.Am folosit din conserva gata taiate bucatele.
Adaugam si ardeiul gras tocat cubulete.
Apoi punem si carnea cu frunzele de dafin.
Se acopera totul cu apa si se lasa la fiert.
Cand carnea e aproape fiarta se adauga cartofii cubulete si se mai lasa max 20 min.
Pana cand s-au fiert cartofii si carnea.
Se condimenteaza cu boiaua de ardei dulce sau picanta.
La sfarsit se pune patrunjel verde si se serveste cu muraturi.
Serviti cald!
Sa aveti pofta mare!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.