Nautul nu prea se foloseste in Romania din pacate, desi are mai multe proprietati decat fasolea uscata si este si mai gustos.
Aici am facut cu chiftele de carne, se poate face cu orice fel de carne si exact aceasta reteta, fac eu cu mai putin naut si adaug cartofi cubulete sau paste fainoase mici sau frunze de spanac, chiar la sfarsit adaugate. Sper sa incercati si voi aceste feluri de mancare cu naut.
Pregatim ingredientele, daca le avem toate la indemana terminam mai repede si mancarea iese sigur gustoasa .
Pregatim carnea, eu am pus aici chiftelele gata facute, asa le-am cumparat, voi puteti pune carne din carnat sau carne tocata de porc condinentata si facuta bilute .
Punem tigaia la incalzit, punem uleiul, lasam sa se incalzeasca bine si prajim chiftelele la foc potrivit, le rumenim bine si le scoatem, le pastram calde.
In uleiul ramas de la chiftele punem ceapa taiata marunt, saram si lasam un pic sa se inmoaie, amestecam sa nu se arda.
Adaugam morcovul taiat marunt, apoi ardeiul rosu si ardeiul verde, la fel taiati marunt, amestecam bine, mai punem un pic de sare.
Adaugam vinul si punem capac, lasam sa fiarba la foc mic 5 minute.
Punem acum chiftelutele, boiaua, curry, piper dupa gust si jumatate de pahar de apa, acoperim cu capac si lasam sa fiarba la foc mic pana este carnea aproape gata, depinde si de cat de mari sunt bucatile de carne.
Probam carnea si daca este aproape fiarta adaugam nautul fiert, mai punem apa cat sa acopera nautul bine,amestecam.
Nautul trebuie pus la inmuiat cu o zi inainte de fierbere, ca si fasolea uscata, se pune la fiert cu sare, dafin, leustean sau alte arome care va plac voua. Puteti fierbe cantitate mai mare si apoi pastrat la frigider cateva zile - sau chiar congelat.
Peste naut punem sosul de rosii si mai lasam sa fiarba [depinde cat de fiert este nautul], daca a fost fiert mai tare nu mai lasam mult sa nu se zdrobeasca boabele.
La final punem ierburile, si condimente daca mai este nevoie, amestecam usor si acoperim cu capacul. Stingem focul si lasam sa primeasca aroma de la ierburi.
Si gata mancarica noastra de naut si muuult patrunjel verde pe deasupra .
Cu painea proaspata de la Lena este o bunatate, ca nu te mai saturi.
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.