Năutul nu prea se folosește în România din păcate, deși are mai multe proprietăți decât fasolea uscată și este și mai gustos.
Aici am făcut cu chiftele de carne, se poate face cu orice fel de carne și exact această rețetă, fac eu cu mai puțin năut și adaug cartofi cubulețe sau paste făinoase mici sau frunze de spanac, chiar la sfârșit adăugate. Sper să încercați și voi aceste feluri de mâncare cu năut.
Pregătim ingredientele, dacă le avem toate la îndemână terminăm mai repede și mâncarea iese sigur gustoasă.
Pregătim carnea, eu am pus aici chiftelele gata făcute, așa le-am cumpărat, voi puteți pune carne din cârnat sau carne tocată de porc condimentată și făcută biluțe.
Punem tigaia la încins, punem uleiul, lăsăm să se încălzească bine și prăjim chiftelele la foc potrivit, le rumenim bine și le scoatem, le păstrăm calde.
În uleiul rămas de la chiftele punem ceapa tăiată mărunt, sărăm și lăsăm un pic să se înmoaie, amestecăm să nu se ardă.
Adăugăm morcovul tăiat mărunt, apoi ardeiul roșu și ardeiul verde, la fel tăiați mărunt, amestecăm bine, mai punem un pic de sare.
Adăugăm vinul și punem capac, lăsăm să fiarbă la foc mic 5 minute.
Punem acum chifteluțele, boiaua, curry, piper după gust și jumătate de pahar de apă, acoperim cu capac și lăsăm să fiarbă la foc mic până este carnea aproape gata, depinde și de cât de mari sunt bucățile de carne.
Probăm carnea și dacă este aproape fiartă adăugăm năutul fiert, mai punem apă cât să acopere năutul bine, amestecăm.
Năutul trebuie pus la înmuiat cu o zi înainte de fierbere, ca și fasolea uscată, se pune la fiert cu sare, dafin, leuștean sau alte arome care vă plac vouă. Puteți fierbe cantitate mai mare și apoi păstrat la frigider câteva zile - sau chiar congelat.
Peste năut punem sosul de roșii și mai lăsăm să fiarbă [depinde cât de fiert este năutul], dacă a fost fiert mai tare nu mai lăsăm mult să nu se zdrobească boabele.
La final punem ierburile, și condimente dacă mai este nevoie, amestecăm ușor și acoperim cu capacul. Stingem focul și lăsăm să primească aroma de la ierburi.
Și gata mâncărica noastră de năut și muuult pătrunjel verde pe deasupra.
Cu pâinea proaspătă de la Lena este o bunătate, ca nu te mai saturi.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.