Aceasta este mâncarea noastră preferată de duminică, sper să o încercați și voi, nu este deloc greu de făcut, poate doar un pic mai mult timp și atenție necesită. Merge și doar cu carne de pui dar nu se compară.
Începem cu carnea, dacă este congelată, scoatem din timp să nu dezghețăm în grabă.
Se curăță și se spală bine totul [normal peștele ar trebui să fie curățat dacă-l cumpărăm congelat] și lăsăm să se scurgă bine de apă.
După ce s-a scurs bine carnea tăiem totul în fâșiuțe subțiri, și condimentăm fiecare fel separat: la pui și la creveți punem - sare, piper și curry iar la calamar și sepie - sare, piper [eu am pus și un pic de ghimbir măcinat, dar merge și fără ].
Acum pregătim celelalte ingrediente.
Eu am pus aici cele două feluri de paste care se pot folosi, acum o să fac cu fidea nr. 2 [ punga roșie] doar să fie de bună calitate [și cu ou] ca altfel nu iese bine.
Ceapa se curăță și se taie foarte mărunt, usturoiul se curăță și se taie în două, iar roșia se curăță de pieliță și se rade pe răzătoare [ar fi bine să nu aibă mulți sâmburi].
Punem 3 linguri de ulei într-o tigaie și când este cald, punem 2 căței de usturoi tăiat în două, lăsăm să se rumenească un pic și scoatem, trebuie doar să dea gust;
- apoi punem tăițeii și amestecăm tot timpul să nu se ardă, lăsăm să se călească un pic 1-2 minute și luăm de pe foc.
Dacă aveți mai multe persoane la masă puteți pune mai multe paste [carnea este deajuns] doar că atunci mai trebuie și lichid.
Într-o altă tigaie mai încăpătoare punem iar 2 căței de usturoi tăiat și procedăm la fel ca la pasul anterior.
Punem pieptul de pui tăiat și condimentat, lăsăm să se rumenească un pic pe toate părțile [dar nu mult să nu se usuce], amestecăm tot timpul.
Scoatem pieptul de pui din tigaie și îl păstrăm la cald.
În același ulei punem sepia, la fel tăiată și condimentată, amestecăm bine 2-3 minute.
Punem peste sepia calamarul și creveții și lăsăm la foc potrivit să se călească.
Eu pun și capul de la calamar are culoarea un pic altfel dar este foarte bun, sunt acele tentacule mici maro-mov.
Dacă lăsăm focul prea mic s-ar putea să lase mult lichid, și nu e bine - nu trebuie să se înnăbușe ci să se rumenească dar fără să se ardă. Dăm focul mai mare să scadă lichidul și lăsăm să se rumenească câteva minute amestecând periodic.
Adăugăm pieptul de pui, am uitat să specific - nu se pune capac deloc, toată mâncarea aceasta se face fără capac.
Punem un pic de sare pe ceapa tăiată foarte mărunt și o adăugăm în tigaie, amestecăm tot timpul și lăsăm să se înmoaie bine ceapa.
Apoi punem roșia rasă prin răzătoare [nu pasată în blender`], amestecăm.
Și punem pastele peste... amestecăm totul.
Turnăm supa de carne [poate să fie și doar de legume ], rețeta originală este cu supă de pește, dar nouă ne place mai mult cu pui. Supa trebuie să fie fierbinte pt. ca să înceapă imediat să fiarbă.
Lichidul trebuie să acopere bine toate pastele de aceea înainte să punem supa, nivelăm bine pastele cu lingura de lemn, așa ne dăm seama mai bine cât lichid să punem.
Amestecăm bine și lăsăm să fiarbă la foc potrivit.
Dacă mai este nevoie de condimente acum este momentul să mai adăugăm, și oregano tot acum se pune.
Lăsăm să fiarbă până când scade tot lichidul, dar când a scăzut de jumătate nu mai amestecăm cu lingura, mișcăm doar cratița din când în când.
Și acum sunt valabile două modalități de a termina mâncarea:
- ori lăsăm să scadă tot lichidul [atenție să nu se prindă de fund] acoperim cu un prosop umed și lăsăm câteva minute să se odihnească ..
- sau punem la cuptor câteva minute și atunci scade tot lichidul și se rumenește un pic pe deasupra.
Se servește imediat.
Aici vă pun varianta noastră de sărbătoare cu fructe de mare, prăjite și flambate.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.