O mâncare ușoară și hrănitoare, mai ales când este frig. Lintea conține mult fier așa că merge o dată pe săptămână. Eu pun și la salate și în legume gen ghiveci și chiar la supe. Acum se găsește de mai multe feluri și în România, doar că trebuie știut bine timpul de fierbere [nu trebuie ținută la înmuiat înainte de fierbere].
Pregătim ingredientele, spălăm și curățăm legumele. Lintea trebuie fiartă înainte [dar nu mult să nu se zdrobească] eu aici am folosit din borcan gata fiartă.
Șunca se taie fâșii sau cum vă place vouă.
Ceapa se taie mărunt, iar morcovii și ardeii cubulețe un pic mai mari; așa se văd bucățile în mâncare, dacă le tăiem foarte mărunt se înmoaie prea tare.
Punem uleiul în cratiță și când este cald punem șunca și o călim un pic, amestecăm să nu se ardă.
Adăugăm ceapa și morcovii, amestecăm 1-2 minute și punem capacul. Lăsăm să se scadă bine ceapa.
După ce s-au înăbușit bine ceapa și morcovii adăugăm ardeii, amestecăm, condimentăm după gust. Lăsăm și ardeii să se călească un pic...
...și punem mazărea direct congelată, fierbe mai bine așa. Amestecăm și punem capacul, lăsăm până se dezgheață de tot mazărea.
Punem sosul de roșii și boiaua, turnăm supa sau apa caldă [nu fierbinte ca se zbârcește mazărea].
Lichidul trebuie să acopere bine toate legumele sau depinde cum vreți să rămână la final, mai zemoasă sau mai consistentă. Se fierbe la foc mic câteva minute. Eu nu pun niciodată făină.
Lintea se pune la final pentru că fiind fiartă nu trebuie decât să se amestece bine toate aromele, amestecăm și vedem consistența, se mai poate pune lichid și condimente după gust.
Ierburile aromate se pun întotdeauna doar la sfârșit, dacă le punem mai repede se fierb prea mult și se pierde toată aroma. Dacă nu vă place busuiocul puteți pune foi de dafin.
Ouăle fierte se curăță și se taie în patru, se pun direct în farfurie câte un ou pentru fiecare persoană.
POFTĂ BUNĂ.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.