Eu fac sosul de brânză cu șuncă prăjită și îl mâncăm așa cu multă pâine proaspătă [așa cum mâncam în copilărie]. Așa mi-a venit ideea să pun și la conopidă la cuptor pe care o fac aproape la fel, dar la care puneam sosul bechamel simplu și de această dată am schimbat un pic.
Iar crochetele le mai fac tot la fel cu piept de pui, cu pește doar că mai schimb aromele.
Spălăm și fierbem conopida în apă cu un pic de oțet, sare, piper boabe și foi de dafin, pt. ca să mai reducă din mirosul ei puternic; eu mai pun și o linguriță de inox în oală ca fierbe mai repede. Conopida nu trebuie să fie prea fiartă ca se face pastă și nu mai putem lucra cu ea.
După ce se răcește conopida o păsăm cu furculița și condimentăm, punem usturoiul [eu am pus și un pic de ghimbir praf și pătrunjel uscat]. Se amestecă bine și se lasă să se pătrundă aromele.
Pentru sos avem nevoie mai întâi de: ulei, ceapă, lapte, făină, nucșoară, sare și piper.
Sosul la bază este bechamel, doar la final se adaugă brânza.
Curățăm ceapa și o tăiem foarte mărunt cu blenderul [sau rasă pe răzătoare] așa o să fie sosul mai fin. Vom face un sos bechamel mai consistent la început așa că nu punem tot laptele.
După ce am fiert sosul, luăm câteva linguri din el și le punem peste conopida zdrobită. În sosul care rămâne punem brânza, amestecăm bine și mai punem lapte așa încât să rezulte un sos cremos care să curgă un pic, punem mărar, verde ar fi mai bun și fierbem încă un pic.
Conopida se amestecă bine cu sosul răcit, punem un ou și dacă compoziția este prea moale se poate pune pesmet. Din această compoziție formăm cu mâna crochetele.
Trecem crochetele prin făină. Scuturăm bine să nu rămână multă făină pe ele..
..le dăm prin ou și apoi prin pesmet și le prăjim în mult ulei. După ce le-am prăjit pe toate le lăsăm să se răcească.
Se pot consuma și așa, reci sau calde.
Pregătim o tavă de cuptor, o ungem cu unt. Luăm câte o felie de șuncă, punem o crocheta pe ea și rulăm.
Peste rulouri turnăm sosul de brânză cald și punem la cuptor pt. gratinat 10 minute.
Scoatem tava de la cuptor și presărăm mărar verde sau orice verdeață vă place.
Sunt foarte bune calde, după ce se răcesc se schimbă gustul.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.