Costițele de miel sunt o delicatesă, este adevărat că au f. puțină carne pe ele și prețul este dublu față de pulpă de miel (care se poate prepara la fel), dar merită. Secretul este să ținem carnea în marinată până se frăgezește bine și absoarbe aromele. NU trebuie opărită sau ținută în apă cu oțet, cum fac unii că nu va mai avea gust bun. Urmează Paștele, așa că mieii sunt tineri și carnea fragedă, numai bună de așa friptură. Aici este carne de miel tot timpul anului, doar că depinde cum o nimerești.
Cantitățile sunt estimative, în funcție de nr. de persoane și de gusturi.
Costițele de miel le puteți pune și netăiate, bucată întreagă și porționați când este gata (eu am avut porționate acum).
Se pregătește marinata - sucul de mandarină, vinul, uleiul, piper, crenguțele de rozmarin; se amestecă bine (lăsăm 15 minute să se amestece bine aromele). Sărăm fiecare bucată de carne și o punem în marinată și lăsăm la rece cel puțin câteva ore (ideal ar fi de pe o zi pe alta). Marinata trebuie să acopere bine toată carnea, dacă nu, o întoarcem de câteva ori să se pătrundă bine.
Într-o tavă de cuptor punem: ulei de măsline, prazul, ardeiul tăiate bucăți mai mari. Ceapa dulce o punem întreagă iar caisele tăiate feluite subțiri, sărăm și piperăm. Ghimbirul puteți să-l lăsați întreg și scos la final dacă nu vă place gustul lui.
Așezăm bucățile de carne și crenguțele de rozmarin peste legume, acoperim cu folie de aluminiu și punem la cuptor.
Lichidul de la marinată îl păstrăm.
După 10 minute scoatem tava de la cuptor, pudrăm cu un pic de boia și stropim bine carnea cu lichidul care a rămas de la marinată. Punem iar la cuptor dar fără să mai acoperim. Carnea trebuie întoarsă și pe cealaltă parte și stropită de câteva ori cu sucul ei. În jumătate de oră ar trebui să fie gata dacă carnea este fragedă.
Pun aici o variantă de servire. Am pus legume și sos de la friptură într-un bol, am pasat bine cu blenderul și a rezultat un sos mai consistent. Aici așa se procedează aproape cu orice fel de mâncare, nu lasă legumele așa ci le fac un fel de piure mai lichid, iar alor mei NU le place deloc.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.