Adica legume sotate. Sunt asa multe variante si asa multe ingrediente pe care fiecare le poate combina dupa plac. Se pot servi asa (calde sau reci) de cei care postesc; sau cu toate felurile de carne; sau cu oua(omleta, o bunatate), dar mai ales pe copii ar trebui sa-i obisnuim sa manince cat mai des.
Pregatim ingredientele. Legumele se spala si se taie bucati mai mari. Dovleceii si vanata nu se curata, acest fel de vanata nu este amara si nu are samburi.
Anghinarea este foarte buna ( doar ca iese cam scumpa ca se arunca cam mult), se foloseste doar mijlocul. Si atunci cand o taiem se innegreste f. repede asa ca se rup mai intai frunzele exterioare, se taie coada si varful si repede se pune in apa RECE cu suc de lamaie.
Intr-o tigaie incapatoare punem uleiul si cand este cald adaugam ceapa si usturoiul taiate si sarate. Lasam sa se inmoaie 2 minute.
Adaugam apoi toate celelalte legume si ele sarate in prealabil. Se acopera cu capacul dar nu de tot sa se poata evapora aburul rezultat ; se lasa la foc potrivit (nu mic) 10 minute, amestecand usor din cand in cand.
Anghinarea se taie feluite chiar inainte de a o pune in tigaie .
Dupa 10 minute, luam capacul, punem cimbru, dafin, piper dupa gust si turnam coniacul; mai lasam sa fiarba asa pana se evapora tot lichidul la foc mai mare si amestecand usor (sau doar miscam tigaia) sa nu zdrobim tare. Alcoolul dispare prin fierbere, ramane doar savoarea.
La final punem mult patrunjel verde si scoatem legumele din tigaie pt. ca sa nu se mai inmoaie.
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.