Mulțumită Lenei, am scotocit prin calculator, după niște poze cu plăcinte de la mama mea de acasă. Pozele cred că au vreo un an și ceva. Nu sunt de cea mai bună calitate, dar deocamdată nu am altele.
Mama mea face două feluri de plăcinte. Alea cu brânză, varză, vișini.. sunt plăcinte împăturite, în stilul în care probabil l-ați mai văzut.
Dar mai face și plăcinte '' tropotite'', metoda fiind mai rar întâlnită. Cel puțin până anul acesta chiar am crezut că e unică, preluată de la bunica. Nu știu de ce le zice "tropotite", nu am găsit o explicație logică în DEX, dar o avem în suflet :)
Plăcintele bunicii, acum ale mamei, sunt delicioase. Din punct de vedere caloric e mai bine să nu vă întrebați cum sunt. Dar chiar și așa, nu mă pot abține de la ele. Eu le fac mai rar. Dar când mergem acasă, oricât de scurtă ar fi vizita, nu trece niciodată fără plăcinte tropotite făcute de mama. Pentru că mama a prins secretul bunicii și ni l-a transmis și nouă, și nepoatelor, și poate îl va transmite și strănepoatelor. Rețeta nu e fixă, pentru că e făcută mereu după cum se "simte" aluatul. Promit că atunci când merg acasă, să fac poze mai bune și să mai schimb pe aici, ici cole câte ceva.
Primii pași vor fi descriși aici, mai lung un pic. Mai important mi se pare cum se va face plăcinta propriu-zisă. Dar o să menționez desigur și despre aluat și cartofi.
Deci:
0cm;">Înainte de toate pregătim cartofii pentru plăcinte. Cartofii se fierb în coajă, se curăță și se pasează. Eu îi curăț rapid când sunt fierbinți, pentru că se pasează mai ușor și nu ies așa cleioși.
0cm;">Tai ceapa mărunt și o călesc în ulei, până devine rumenă. După ce am pasat cartofii, adaug ceapa prăjită cu tot cu ulei. Amestec bine. Când amestecul s-a răcit, formez din cartof niște bile, cam de 6-7 cm diametru ( cred că la fel ca mingile de badminton) ( arată ca în poză)
0cm;">
0cm;">Pregătim aluatul.
0cm;">Pun făina, la mijloc pun sarea și bicarbonatul.
Adaug apă câte un pic și frământ, până iese un aluat elastic, ca de pâine.
0cm;">Formez 10 bile din el, ( mama zice că '' adunăm aluatul'') și îl acoperim cu un prosop, să se odihnească puțin. După vreo 10 min începem procesul. Aluatul nu trebuie să se odihnească prea mult, că se întinde aiurea și nu mai ies așa bine.
0cm;">Și începe procesul asamblării plăcintelor:
Se întinde o bucată de aluat, în formă rotundă, cu diametru aproximativ de 20 cm ( cam cât are și tigaia mea)
Se unge suprafața cu o pensulă înmuiată în ulei ( e mai simplu când aveți ajutoare care mor de plictiseală pe perioada varicelei și sunt gata să sară în ajutor)
Se îndoaie foaia de plăcintă în două și se unge din nou cu ulei
Se mai îndoaie o dată în două, se mai șterge suprafața cu pensula puțin și se pune pe triunghiul format, o bilă de cartofi.
Se unesc vârfurile triunghiului sus
Se lipesc și părțile laterale
Se apasă ușurel de sus pe aluatul format, pentru a aplatiza "boțul". După care se va apăsa ușurel cu degetele până plăcinta va fi de mărimea tigăii ( ca și foaia inițială, dar nu am poză pentru asta)
Plăcintele se prăjesc în tigaia cu ulei întins. Periodic le rotim cu o furculiță, iar când e necesar o întoarcem pe partea cealaltă și procedăm la fel.
Se pun una peste alta pe o farfurie plată, iar când sunt gata se taie teancul de plăcinte, în sferturi. Se servesc cu murături și cu un pahar de vin.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.