Nuci,piersici
Cand eram mica, faceam foarte des aceste dulciuri. Forma de nuci mi-a ramas mostenire, asa ca acum le fac copiilor mei. Daca nu aveti aceasta forma, puteti sa faceti piersici, gustul e aproximativ acelasi ca al nucilor.
Sunt spornice, ies destul de multe, asa ca sunt bune cu ocazia unei sarbatori, si pe deasupra sunt si economice. In schimb sunt foarte gustoase, plac deopotriva si copiilor, si adultilor.
Ingrediente
●
Zahar
100 g
1/2 pahar de 250 ml
●
Ulei de floarea soarelui
125 ml
1/2 pahar de 250 ml
●
Praf de copt
5 g
jumatate de pliculet
●
Amoniu pentru prajituri
4 g
jumatate de pliculet, pentru fragezirea aluatului, este foarte imprtant
●
Faina
450 g
un pic mai multa sau mai putina
●
Gem
200 g
umplutura este la alegere
●
Lapte condensat
1 buc
1 cutie, daca nu este fiert, il fierbeti 2 ore in apa multa
●
Crema de ciocolata
3 linguri
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Batet ouale cu zaharul.Puteti face asta cu mixerul sau cu telul.
Pas 2
Se adauga in fir subtire uleiul
Pas 3
Se adauga faina, praful de copt, amoniul dizolvat intr-o lingura de lapte, coja rasa de lamaie.Adaugam faina cat sa ramana aluatul moale.Imediat cum aluatul poate fi modelat bilute, este gata.
Pas 5
In aceasta etapa, cine are o astfel de forma de nuci,procedeaza in felul urmator. Ungi forma cu ulei cu pensula, doar la inceput,prima data, dupa aceea nu mai este nevoie,si o pui pe aragaz sa se incalzeasca,la foc mic.Rupi bucatele mici de aluat,le pui in partea cu adancituri a formei si acoperi cu cealalta parte. Tii putin pe foc pana se coc jumatatile de nuci. Eventual,intorci forma,ca partea de sus a formei sa fie pe foc, pentru a se coace si interiorul jumatatilor de nuci. Le scoti si ,daca e cazul, le tai marginile.
Pas 6
Daca nu ai o astfel de forma, faci piersici. Procedezi in felul urmator. Faci bilute mici de aluat, pe care le pui la copt, la foc mediu, in cuptorul preincalzit.
Pas 7
Sunt gata cand sunt un pic rumene
Pas 9
Faci umplutura:
1) amesteci gemul cu nuci maruntite, resturi de la jumatatile de nuci sau mijlocul scobit al piersicilor.
2)amesteci laptele condensat fiert cu resturile de la nuci sau piesici si nuci macinate
3)500 gr. frisca lichida o bati bine cu 3 linguri de zahar-pudra,nuca macinata si 3 linguri de crema de ciocolata gen Finetti.
Eu le-am umplut cu gem si lapte condensat
Pas 10
Le lipesti cate doua. Pentru persici,poti sa dizolvi cateva picaturi de colorant rosu sau portocaliu in putina apa, sa le dai cu pensula muiata in colorant si sa le tavalesti prin zahar, eventual sa le pui si cate o codita de cirese.
Pas 11
Aici sunt niste dulciuri de la Craciun ,printre care si nucile.
Cantitate:
50 buc
(aproximativ, ies foarte multe)
Timp de preparare:
20 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii: