Cand eram mica, faceam foarte des aceste dulciuri. Forma de nuci mi-a ramas mostenire, asa ca acum le fac copiilor mei. Daca nu aveti aceasta forma, puteti sa faceti piersici, gustul e aproximativ acelasi ca al nucilor.
Sunt spornice, ies destul de multe, asa ca sunt bune cu ocazia unei sarbatori, si pe deasupra sunt si economice. In schimb sunt foarte gustoase, plac deopotriva si copiilor, si adultilor.
Batet ouale cu zaharul.Puteti face asta cu mixerul sau cu telul.
Se adauga in fir subtire uleiul
Se adauga faina, praful de copt, amoniul dizolvat intr-o lingura de lapte, coja rasa de lamaie.Adaugam faina cat sa ramana aluatul moale.Imediat cum aluatul poate fi modelat bilute, este gata.
Rezulta asa ceva:
In aceasta etapa, cine are o astfel de forma de nuci,procedeaza in felul urmator. Ungi forma cu ulei cu pensula, doar la inceput,prima data, dupa aceea nu mai este nevoie,si o pui pe aragaz sa se incalzeasca,la foc mic.Rupi bucatele mici de aluat,le pui in partea cu adancituri a formei si acoperi cu cealalta parte. Tii putin pe foc pana se coc jumatatile de nuci. Eventual,intorci forma,ca partea de sus a formei sa fie pe foc, pentru a se coace si interiorul jumatatilor de nuci. Le scoti si ,daca e cazul, le tai marginile.
Daca nu ai o astfel de forma, faci piersici. Procedezi in felul urmator. Faci bilute mici de aluat, pe care le pui la copt, la foc mediu, in cuptorul preincalzit.
Sunt gata cand sunt un pic rumene
Le scobesti mijlocul
Faci umplutura:
1) amesteci gemul cu nuci maruntite, resturi de la jumatatile de nuci sau mijlocul scobit al piersicilor.
2)amesteci laptele condensat fiert cu resturile de la nuci sau piesici si nuci macinate
3)500 gr. frisca lichida o bati bine cu 3 linguri de zahar-pudra,nuca macinata si 3 linguri de crema de ciocolata gen Finetti.
Eu le-am umplut cu gem si lapte condensat
Le lipesti cate doua. Pentru persici,poti sa dizolvi cateva picaturi de colorant rosu sau portocaliu in putina apa, sa le dai cu pensula muiata in colorant si sa le tavalesti prin zahar, eventual sa le pui si cate o codita de cirese.
Aici sunt niste dulciuri de la Craciun ,printre care si nucile.
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.