O rețetă cu multe calorii este adevărat, dar nu facem în fiecare săptămână (nouă ne place doar iarna). La părinți acasă mâncam mai des când eram copii (se numea altfel și nu se punea la cuptor dar era muuult mai bună). Era singura mâncare pe care o făcea tata și poate de aceea era așa de bună
Pregătim ingredientele: baconul îl tăiem bastonașe și îl prăjim cu o linguriță de unt. Ouăle fierte și reci le tăiem rondele. Cașcavalul (sau brânza) îl râdem pe răzătoare iar smântâna o ținem la temperatura camerei să nu fie rece. Abia după ce am terminat de făcut toate astea facem mămăliga pentru că trebuie să fie fierbinte când o punem în tavă.
Mămăliga trebuie să fie mai moale (eu îi pun trei linguri de ulei de măsline la final).
Ungem forma pentru cuptor cu unt și punem un strat de mămăligă de 5 mm (nu mai mult) întins uniform pe toată suprafața, așezăm rondelele de ou peste, apoi bucățile de bacon prăjit.
Stropim cu smântână și punem un strat de cașcaval ras. Apoi un alt strat de mămăligă, ou, bacon, smântână și cașcaval. Ultimul strat trebuie să fie mămăligă iar peste el punem doar cașcaval ras.
Depinde de mărimea tăvii câte straturi o să vă iasă, eu aici am avut trei de mămăligă dar s-a umplut prea tare forma, trebuia una mai mare.
Punem tava la cuptor 15-20 minute la gratinat. Se scoate din cuptor și se lasă un pic să stea apoi se porționează, dacă este foarte fierbinte se rupe.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.