Am vrut tare mult să pun această rețetă, este la fel de tradițională aici ca sarmalele la noi (și tot orez conține), sunt mai multe variante în funcție de provincie; și fiecare susține că a lor este mai bună și mai originală. Nu știu sigur care este mai bună știu că am mâncat și am făcut mai multe variante și toate au fost bune. Am găsit rețeta și pe site-uri românești dar am vrut să pun și eu varianta noastră de aici. Cantitățile nu sunt obligatorii, (fiecare cu gustul lui) se poate face și doar cu legume de post. Această tigaie este specială pt. paellia se numește paellera și este așa pt. că orezul să fie mai răsfirat (în cratiță nu iese la fel dar tot bună este dacă orezul este bun).
Mai întâi pregătim carnea (ținem în apă rece să iasă sângele) și o tăiem bucățele potrivite, nu mari. La fel și sepia. Scurgem bine carnea de apă.
Tăiem fasolea verde și ardeii bucăți mai mari.
Usturoiul curățat, roșiile curățate de pieliță și pătrunjelul verde le tocăm cu batidora.
Când avem totul pregătit punem tigaia la foc. Spun să avem toate pregătite pt. că va trebui să amestecăm tot timpul să nu se ardă carnea.
Noi am făcut afară pe terasă de data aceasta.
Punem uleiul în tigaie și prăjim două minute creveții, apoi îi scoatem și păstrăm.
În același ulei punem carnea de iepure, de pui și costițele și o prăjim bine fără să se ardă (nu o sărăm decât când este prăjită). Amestecăm tot timpul.
Când carnea este bine rumenită adăugăm legumele, le lăsăm un pic să se călească și punem sepia. Amestecăm (atenție că sepia stropește f. tare)
Lăsăm un pic și adăugăm coniacul, amestecăm ușor...
...și adăugăm amestecul de roșie și usturoi (atenție să nu se ardă usturoiul). Amestecăm și turnăm supa fierbinte.
Lăsăm să fiarbă cu supa la foc potrivit 30 minute. Amestecăm din când în când. Gustăm, dacă este nevoie de sare și piper mai punem, doar că supa este și ea sărată și carnea la fel.
Acum adăugăm orezul, nu trebuie să fie spălat (alegeți un orez de bună calitate și curat) pt. că trebuie să rămână întreg și să nu fie lipicios. Tot acum se pune și cimbrul și șofranul, amestecăm ușor totul și lăsăm la fiert 15 minute fără să mai amestecăm deloc.
Înainte să scadă tot lichidul punem creveții să fiarbă și ei un pic. Eu aici am ornat cu fructe de mare flambate la grătar, dar la cantități nu le-am trecut pt. că nu sunt neapărat necesare. Când a scăzut tot lichidul luăm de pe foc. Dacă orezul este de calitate va fi fiert dar nu foarte tare (al dente cum zicem noi aici) și boabele separate nu lipite între ele.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.