Iaurt de casa (cu iaurtiera)

reteta postata de

Cel mai bun iaurt pe care l-am mancat vreodata - fin, cremos, acrisor.

De cand am cumparat iaurtiera, am mereu iaurt in frigider. Se poate face si dupa metoda buncii, dar eu nu as reusi sa ii asigur in orice anotimp temperatura optima constanta o perioada suficienta de timp. Tehnologia insa m-a salvat.

Am spus povestea facerii iaurtului mai detaliat pe forum. 

Ingrediente
Iaurt
250 g
Lapte
2 l
Pasi de urmat
Pas 1

Pregatim ingredientele. Avem nevoie de lapte si un iaurt de pornire sau fermenti de iaurt.

Pentru prima data cumparati un iaurt simplu, fara nici un adaos de lapte praf, smantana, fructe sau mai stiu eu ce. Mie mi-a iesit cel mai bine cu cel din poza.

La urmatoarele ture veti folosi un iaurt din seria anterioara. Puteti face atatea serii cat timp va place consistenta iaurtului rezultat - in timp aceasta scade.

Se foloseste lapte integral de 3,5, nu degresat. Eu m-am stabilit la laptele UHT pentru ca nu necesita incalzire.

Iaurt de casa (cu iaurtiera) - Pas 1
Pas 2

Intr-un vas de peste 1l varsati iaurtul de pornire si turnati o cantiate mica de lapte. Amestecati pana se omogenizeaza. 

Iaurt de casa (cu iaurtiera) - Pas 2
Pas 3

Turnati si restul de lapte si amestecati.

La modelul meu de iaurtiera este nevoie sa completez cu lapte peste 1l, dar sunt insa pe piata si modele unde intra fix 1l de lapte.

Iaurt de casa (cu iaurtiera) - Pas 3
Pas 4

Turnam amestecul in borcanase. Mie imi place sa le fac cat mai pline.

Sunt si modele de iaurtiere cu un singur borcan de capacitate de 1l.

Iaurt de casa (cu iaurtiera) - Pas 4
Pas 5

Punem borcanasele in iaurtiera fara a le pune capacele. Punem capacul iaurtierei si o pornim.

Pentru laptele UHT e necesar sa stea 8-10 ore. Cu cat sta mai mult, cu atat iaurtul iese mai acrisor.

Foarte important: nu miscam iaurtiera in timpul asta.

Iaurt de casa (cu iaurtiera) - Pas 5
Pas 6

Cand a trecut timpul, oprim aparatul/il scoatem din priza si ridicam cu grija capacul pentru ca va avea condes si nu vrem sa se scurga apa in iaurt.

Iaurt de casa (cu iaurtiera) - Pas 6
Pas 7

Lasam borcanasele sa se racoreasca, apoi le punem capacele si le bagam la frigider pentru 3-4 ore unde se va finaliza procesul de facere a iaurtului.

Iaurt de casa (cu iaurtiera) - Pas 7
Pas 8

Avem cel mai bun si mai sanatos iaurt !
Sotul tot timpul il testeaza asa ->

 

Iaurt de casa (cu iaurtiera) - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 7 buc ()
Timp de preparare:
5 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 840 min
Sursa: AMV