Iaurt de casă (cu iaurtieră)

rețeta postată de

Cel mai bun iaurt pe care l-am mâncat vreodată - fin, cremos, acrișor.

De când am cumpărat iaurtiera, am mereu iaurt în frigider. Se poate face și după metoda bunicii, dar eu nu aș reuși să îi asigur în orice anotimp temperatura optimă constantă o perioadă suficientă de timp. Tehnologia însă m-a salvat.

Am spus povestea facerii iaurtului mai detaliat pe forum. 

Ingrediente
Iaurt
250 g
   
Lapte
2 l
   
Pași de urmat
Pas 1

Pregătim ingredientele. Avem nevoie de lapte și un iaurt de pornire sau fermenți de iaurt.

Pentru prima dată cumpărați un iaurt simplu, fără nici un adaos de lapte praf, smântână, fructe sau mai știu eu ce. Mie mi-a ieșit cel mai bine cu cel din poză.

La următoarele ture veți folosi un iaurt din seria anterioară. Puteți face atâtea serii cât timp vă place consistența iaurtului rezultat - în timp aceasta scade.

Se folosește lapte integral de 3,5, nu degresat. Eu m-am stabilit la laptele UHT pentru că nu necesită încălzire.

Iaurt de casă (cu iaurtieră) - Pas 1
Pas 2

Într-un vas de peste 1l vărsați iaurtul de pornire și turnați o cantitate mică de lapte. Amestecați până se omogenizează. 

Iaurt de casă (cu iaurtieră) - Pas 2
Pas 3

Turnați și restul de lapte și amestecați.

La modelul meu de iaurtieră este nevoie să completez cu lapte peste 1l, dar sunt însă pe piață și modele unde intră fix 1l de lapte.

Iaurt de casă (cu iaurtieră) - Pas 3
Pas 4

Turnăm amestecul în borcănașe. Mie îmi place să le fac cât mai pline.

Sunt și modele de iaurturiere cu un singur borcan de capacitate de 1l.

Iaurt de casă (cu iaurtieră) - Pas 4
Pas 5

Punem borcănașele în iaurtieră fără a le pune capacele. Punem capacul iaurtierii și o pornim.

Pentru laptele UHT e necesar să stea 8-10 ore. Cu cât stă mai mult, cu atât iaurtul iese mai acrișor.

Foarte important: nu mișcăm iaurtiera în timpul acesta.

Iaurt de casă (cu iaurtieră) - Pas 5
Pas 6

Când a trecut timpul, oprim aparatul/îl scoatem din priză și ridicăm cu grijă capacul pentru că va avea condens și nu vrem să se scurgă apă în iaurt.

Iaurt de casă (cu iaurtieră) - Pas 6
Pas 7

Lăsăm borcănașele să se răcorească, apoi le punem capacele și le băgăm la frigider pentru 3-4 ore unde se va finaliza procesul de facere a iaurtului.

Iaurt de casă (cu iaurtieră) - Pas 7
Pas 8

Avem cel mai bun și mai sănătos iaurt!
Soțul tot timpul îl testează așa ->

 

Iaurt de casă (cu iaurtieră) - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 7 buc ()
Timp de preparare:
5 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 840 min
Sursă: AMV