Mama și bunica făceau toamna mâncare de gutui. Era printre favoritele mele. Au trecut trei ani de când nu am mai mâncat așa că mi s-a făcut milă de gutuile care așteptau pe un raft veștejindu-se și m-am hotărât să încerc. Am mai încercat o dată, dar totul s-a oprit la sosul care nu mi-a ieșit. De data asta am studiat bine înainte pe net și prin cărțile de bucate și m-am avântat.
Nu sunt fan sosuri cu făină, așa că am înlocuit făina albă cu o făină de hrișcă și am folosit zahăr brun. Măcar dacă nu iese să am pe ce să dau vina
Cum aveam și niște pui, m-am hotărât să fac varianta cu carne. Până acum am mâncat numai simplă, așa că nu prea știam la ce gust să mă aștept. Rezultatul final e bun, e gustul pe care îl știam, dar tot mai mult îmi place fără carne.
Am adunat ingredientele. Am pregătit și sare și piper, în caz că e nevoie.
Am spălat și tăiat puiul bucățele.
Am prăjit bucățile de pui.
Când a fost gata l-am scos și l-am pus deoparte.
Gutuile le-am spălat bine, le-am uscat cu un șervețel. Le-am tăiat în 4 și am scos cotorul, pe urmă le-am făcut felii subțiri.
În uleiul în care am prăjit puiul am prăjit și feliile de gutui. Când am ajuns la tranșa a 2-a mi-am adus aminte că mama le făcea cubulețe și am tăiat feliile care mai rămăseseră în două, mi-a fost mult mai ușor așa.
Urmează sosul: Am pus zahărul într-o tigaie și am amestecat continuu până s-a topit, fără să se ardă.
Asta e pasul la care m-am oprit data trecută. Peste zahărul topit se adaugă apa (caldă). Zahărul s-a întărit imediat, dar după ce am dat un telefon unei prietene nu am mai aruncat totul și am ținut pe foc până s-a topit încet în apă. Victorie!
În alt vas am pus făina și peste ea puțină apă. Am omogenizat bine să nu facă cocoloașe.
Am pus amestecul de făină peste zahărul topit și am amestecat. Ar fi trebuit să mai las pe foc până se îngroșa sosul, dar de bucurie că am ajuns până aici am uitat de acest amănunt
Am pus într-o cratiță puiul și gutuile, am turnat sosul și am mai lăsat pe foc 5 minute. Mirosul îmi spunea că sunt pe drumul cel bun.
În sfârșit, prima mea mâncare de gutui!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.