Am găsit rețeta asta de puțin timp și am zis că trebuie neapărat să o încerc. Eu nu am mâncat până acum, dar soțul știa din copilărie o variantă mult mai simplă și mai rustică. Aceasta a ieșit mult mai rafinată.
Se poate servi cu smântână, sirop de arțar, miere subțiată cu zeamă de lămâie. La arome se poate adăuga și coajă de portocală. Se pot folosi cireșe sau vișine proaspete sau din compot, eu am avut niște merișoare uscate și le-am pus pe ele.
În loc de bicarbonat se poate pune și praf de copt care se amestecă cu făina, mălaiul și grișul.
Adunăm ingredientele
Amestecăm bine făina, mălaiul și grișul
Separăm gălbenușurile și le frecăm bine cu zahărul.
Separat batem spumă albușurile cu un praf de sare.
Dizolvăm bicarbonatul cu puțină zeamă de lămâie
Peste amestecul de făină, mălai și griș adăugăm spuma de gălbenușuri, iaurtul, laptele, coaja rasă de la o lămâie și bicarbonatul stins. Amestecăm bine.
Adăugăm spuma de albușuri și omogenizăm bine.
La final adăugăm merișoarele și semințele din păstaia de vanilie. Eu am avut merișoare uscate și le-am lăsat puțin la înmuiat.
Turnăm compoziția într-o tava de chec unsă cu unt și o băgăm la cuptor la 180 grade pentru aproximativ 35-40 minute. Se verifică cu o scobitoare, dacă iese uscată este gata.
Când se răcește îl putem tăia. Noi l-am mâncat simplu sau cu sirop de arțar.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.