Această rețetă este pentru cei cărora le place "să ronțăie ceva". Având în casă două astfel de exemplare, respectiv copiii mei, am decis să le furnizez "ronțăială" de casă, lăsând să se prăfuiască pe rafturile magazinelor toate "prostioarele", pline de E-uri. Am găsit pe site-ul Laurei Adamache o rețetă de grisine și am trecut la treabă. Rezultatul ne-a încântat pe toți, dar, îndeosebi pe cei 2 "mici șoricei", care le-au ronțăit pe toate, și au ieșit destule, vreo 25-30, într-un timp record.
Sunt crocante, un pic sărate, condimentate în funcție de ce puneți pe ele, se fac cu efort minim și sunt și de post.
Amesteci făina și grișul. (Dacă folosiți drojdie uscată, o adăugați acum.)
Faci o gropiță în centrul acestui amestec, unde torni apa călduță, nu fierbinte, în care ai dizolvat drojdia, amestecată cu sarea, zahărul și uleiul.
Pui inițial 100 ml de apă și dacă mai e nevoie, mai adaugi 25 ml.
Frămânți până obții un aluat elastic, pe care îl pui la dospit 1 oră într-un loc cald.
După ce-și dublează volumul, rupi mici bucățele din aluat și le rulezi până obții grisine lungi și subțiri. Ungi fiecare grisina cu o pensulă înmuiată în apă călduță, apoi le pudrezi cu ce-ți place. Eu am folosit praf de usturoi, susan și boia dulce.
Le coci în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 15, maxim 20 min. Dacă sunt tari, le scoți, se vor mai întări când se vor răci. Trebuie să fie de-abia rumene pe spate.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.