O reteta exceptional de buna pentru cei carora le plac merele. Sunt pufoase, pline cu fructe si aroma de scortisoara.
Din toate ingredientele se framanta aluatul
Se unge deasupra cu putin ulei si se lasa la crescut intr-un loc caldut si ferit de curent. Sau, se pune in cuptorul preincalzit la 40 grade si stins,aceasta este varianta mai rapida. Trebuie sa-si dubleze volumul.
Cat creste aluatul, faci umplutura:calesti merele curatate si taiate cubulete cu zaharul si stafidele, daca pui.Cand isi lasa zeama, pui peste ele amidonul dizolvat in 2 linguri de apa rece. Astepti sa se ingroase, ceea ce se intampla imediat si stingi. presari scortisoara.Lasi sa se raceasca.
Intre timp, aluatul a crescut.Se unge masa cu ulei.Se intinde intr-o foaie rotunda, groasa de 0,8-1 cm.Se unge bine cu ulei pe toata suprafata.Se taie de la margine spre mijloc in 8 parti ca niste raze (fara a taia si in mijloc).
Se pliaza catre mijloc partile opuse,pana se aduna tot aluatul intr-o bila
Se lasa sa se odihneasca cateva minute, apoi se intinde intr0o foaie dreptunghiulara cu grosimea de 0,5 cm.
Se repartizeaza toata umplutura pe suprafata foii. Se pliaza foaia pe lungime in trei.
Se obtine un sul.
Sulul obtinut se taie felii groase de 2 cm. Fiecare felie se rasuceste.Se aseaza pe tava acoperita cu hartie de copt. Se pensuleaza cu galbenus amestecat cu cateva picaturi de lapte sau apa si se dau la cuptorul preincins la 200 grade.
Dupa 10 min se reduce focul la 180 grade si se continua coacerea inca 15 min pana se rumenesc. Se pot glazura cu miere, cand le-ati scos din cuptor, asa cum am facut eu. Sau o alta varianta, amestecati putin zahar pudra cu zeama de lamaie pana se obtine un sos si se glazureaza cat sunt calde
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.