O rețetă excepțional de bună pentru cei cărora le plac merele. Sunt pufoase, pline cu fructe și aromă de scorțișoară.
Din toate ingredientele se frământă aluatul
Se unge deasupra cu puțin ulei și se lasă la crescut într-un loc călduț și ferit de curent. Sau, se pune în cuptorul preîncălzit la 40 grade și stins, aceasta este varianta mai rapidă. Trebuie să-și dubleze volumul.
Cât crește aluatul, faci umplutura: călești merele curățate și tăiate cubulețe cu zahărul și stafidele, dacă pui. Când își lasă zeamă, pui peste ele amidonul dizolvat în 2 linguri de apă rece. Aștepți să se îngroașe, ceea ce se întâmplă imediat și stingi. Presari scorțișoara. Lași să se răcească.
Între timp, aluatul a crescut. Se unge masa cu ulei. Se întinde într-o foaie rotundă, groasă de 0,8-1 cm. Se unge bine cu ulei pe toată suprafața. Se taie de la margine spre mijloc în 8 părți ca niște raze (fără a tăia și în mijloc).
Se pliază către mijloc părțile opuse, până se adună tot aluatul într-o bilă
Se lasă să se odihnească câteva minute, apoi se întinde într-o foaie dreptunghiulară cu grosimea de 0,5 cm.
Se repartizează toată umplutura pe suprafața foii. Se pliază foaia pe lungime în trei.
Se obține un sul.
Sulul obținut se taie felii groase de 2 cm. Fiecare felie se răsucește. Se așează pe tava acoperită cu hârtie de copt. Se pensulează cu gălbenuș amestecat cu câteva picături de lapte sau apă și se dau la cuptorul preîncins la 200 grade.
După 10 min se reduce focul la 180 grade și se continuă coacerea încă 15 min până se rumenesc. Se pot glazura cu miere, când le-ați scos din cuptor, așa cum am făcut eu. Sau o altă variantă, amestecați puțin zahăr pudră cu zeamă de lămâie până se obține un sos și se glazurează cât sunt calde
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.