E tocănița preferată a fratelui meu. Și nu doar pentru că e cu caaarrneee, ci și pentru că e extrem de buuunăă! Se poate servi cu piure, 2-3 cartofi pai sau alte tipuri de cartofi (natur, la cuptor, etc.). Noi am mâncat-o cu cartofi cu boia (am pus deja rețeta pe site) și cu castraveți murați. E bine de făcut atunci când aveți și alte treburi prin bucătărie, căci trebuie să mestecați des în ea până se face. Acesta ar fi singurul minus, în rest are numai plusuri! Mai ales la kilogramele de pe noi!
Pregătim ingredientele.
Tăiem ceapa mărunt-mărunt.
Tăiem carnea cubulețe/fâșii mici.
Punem pe foc un ibric cu apă. Vom avea nevoie de apă fierbinte pentru a face tocănița. Punem pe un alt foc cratița în care vom găti, uleiul, apoi ceapa la călit.
Adăugăm peste ceapă și un vârf de linguriță de boia dulce.
După ce s-a călit ceapa (când a devenit aurie, dar fără a se arde), adăugăm carnea. Punem aici și sarea.
O lăsăm să se prăjească acolo cu ceapa; carnea va lăsa puțină apă și va începe să fiarbă așa. Mestecăm din când în când.
Când vedem că nu mai are apă (proprie), turnăm peste ea din ibricul cu apă fierbinte, cât să o acopere bine și punem un capac peste cratiță.
Va trebui să fiarbă sub capac vreo 1 oră și 40 de minute. În acest timp, completăm din când în când cu apă fierbinte și amestecăm.
După ce s-a fiert carnea (o verificăm cu un cuțit/furculiță), punem bulionul. Eu am pus 1,5 lingură de lemn pentru că ne place mai roșie.
Lăsăm să mai fiarbă 2 minute cu bulionul (apă nu mai punem). Adăugăm și puțin piper dacă vrem. Apoi stingem focul.
Iată porția fratelui meu.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.