Am o colegă care face parte din categoria femeilor ce gătesc de plăcere care de multe ori se străduiește să mă învețe din rețetele ei de succes. Asta e una din ele. Am făcut-o de ziua mea cu un pui întreg și musafirii nu s-au oprit până nu a dispărut tot din tavă.
Ultima dată am "aplicat-o" pe un cocoș de țară. Pulpele le făcusem înainte la tavă și au ajuns ... la câini. Au avut un gust ciudat, sau poate că nu suntem noi obișnuiți cu orătăniile "eco". Multă vreme am evitat să mă ating de restul de cocoș care a așteptat cuminte în congelator până mi-am adus aminte de rețeta asta. Abia am mai prins o aripioară cu o urmă de mămăligă să fac poză
Adunăm ingredientele.
Eu deja începusem să pregătesc puiul când mi-a venit ideea să fac poze.
Se freacă puiul cu sare, după care se spală cu apă. Într-o oală/cratiță mare se pune puiul și se acoperă cu apă. Se adaugă sare, 1 foaie de dafin, 2 căpățâni de usturoi pisate, 1 linguriță de boia dulce. Se lasă puiul să fiarbă până intră furculița ușor în el. Se scoate din oală și se pune la scurs.
Zeama am folosit-o apoi la un pilaf după rețeta Lenei (a la tata) și a fost primul meu pilaf reușit.
Pisăm o căpățână de usturoi
Stoarcem mandarinele
Facem un mujdei din usturoi și o parte din smântână
Ungem puiul cu mujdeiul și îl punem într-o tavă.
Facem un sos din: 1 lingură de smântână, zeama de la mandarine, vinul, untul, 1 praf de sare, apă.
Turnăm peste tot sosul și băgăm la cuptor la foc mediu.
Din când în când (cam la 10 min) eu am uns bucățile de pui cu sos și le-am rotit.
Când s-a rumenit e gata.
Carnea a fost foarte fragedă, se desprindea de pe oase și avea un gust deosebit. Sosul a fost și el excelent.
A mers de minune cu mămăliguță, ce a mai rămas din mujdei și vinul alb, că doar era păcat de sticla deschisă.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.