M-am tot uitat la rețeta asta de ceva vreme, dar nu m-am încumetat. Am avut ceva emoții la pregătire. Am încercat toate aparatele din casă și abia blenderul s-a reușit să mixeze curmalele. Pentru brioșe le înmuiam înainte și le puteam face pastă foarte ușor, dar în cazul blatului nu aveam cum să fac așa. Le-am mărunțit înainte dar sunt foarte lipicioase și se lipesc de cuțitele mixerelor.
Gustul este dens, dulce cu aromă de scorțișoară, iar glazura este un deliciu. Am folosit pentru prima dată untul de cocos. M-am bucurat că am ales să o fac în varianta cu fresh de portocale, se combină foarte bine cu rulourile.
Se poate păstra la frigider 2-3 zile. Atenție la glazură, pus la rece sucul se va separa de unt și pentru omogenizare trebuie lăsat la temp camerei sau încălzit ușor.
Ingredientele le-am prezentat în ordinea: blat, umplutură, glazură.
Pregătim ingredientele
Pentru blat sunt necesare 2 căni de hrișcă - eu am folosit direct făină de hrișcă -, 2 căni de curmale (cam 20 buc), 1 linguriță sirop agave/arțar/miere - eu am pus de arțar.
Curmalele le-am mărunțit întâi cu cuțitul, așa am avut ocazia să elimin și sâmburii existenți, chiar dacă pe pungi scria că sunt fără.
Am pus în blender făina de hrișcă și curmalele și am mixat mai puțin de 40 sec cum era în rețeta originală de teamă să nu îl ard - compoziția e foarte densă. Am adăugat și siropul de arțar și am mai mixat puțin - în rețetă scrie 30 sec.
Am scos totul într-un bol și am frământat ușor cu mâna. Bila de aluat este foarte lipicioasă și cum mie nu îmi place să bag mâna în mâncare, am folosit mănușă.
Între 2 foi de hârtie de copt se întinde compoziția cu ajutorul unui făcăleț.
Nu trebuie să fie foarte subțire, dar nici prea groasă pentru că altfel nu o puteți rula bine. Forma trebuie să fie dreptunghiulară.
Pentru umplutură: 1/4 cană apă, 1/4 cană stafide, 1/2 cană nucă mărunțită, 1/2 cană curmale (cam 5 buc), 1 linguriță scorțișoară, 1 praf sare.
Nuca am mărunțit-o cu Turbo Chef.
Am tocat curmalele întâi cu cuțitul și am eliminat eventualii sâmburi. Am început operațiunea de mixare în blender, dar era târziu și cum făcea foarte mult zgomot am finalizat-o în Turbo Chef până am obținut o pastă omogenă.
Se întinde compoziția peste blat
Se rulează cu ajutorul foii de copt. Se dă la rece
Glazura: 1/2 cană unt de cocos
1/4 cană sirop de agave/arțar/miere, 1/4 cană apă/fresh de portocale, 1 lingură coajă de portocală.
Am mixat toate cu Turbo Chef
Rulada se taie felii potrivite și se ornează cu glazura de cocos. Se servește imediat.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.