Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb

rețeta postată de

Este o rețetă extraordinar de gustoasă. Sunt pastele mele preferate și vă recomand să le încercați cu încredere!

Ingrediente
Ceapă albă
3 buc
De mărime medie
Șuncă/pastramă
150 g
   
Ciuperci albe proaspete
400 g
Puteți să folosiți și ciuperci din conservă
Făină albă
1 lingura
Nu mai mult, deoarece se va îngroșa sosul
Căței de usturoi
3 buc
   
Paste
350 g
   
Oregano
1 lingurita
   
Cimbru
1 lingurita
Puteți să mai adăugați și alte condimente (maghiran, busuioc, ienibahar)
Sare și piper
1 lingurita
Verificați după gust
Cașcaval
200 g
   
Pași de urmat
Pas 1

Pregătiți ingredientele: tocați ceapa, tăiați bucățele usturoiul, ciupercile, șunculița (eu am pus pastramă, deoarece asta am avut în frigider) și răzuiți cașcavalul.

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 1
Pas 2

Puneți la călit ceapa cu puțină sare presărată și o lăsați acolo, până devine aurie.

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 2
Pas 3

Între timp, pregătiți sosul alb: Puneți smântâna într-un bol, și peste ea adăugați condimentele (sare, piper, cimbru, oregano) și lingura de făină. Se amestecă bine compoziția cu o furculiță, până se omogenizează.

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 3
Pas 4

După ce ceapa s-a călit, se adaugă șunculița și usturoiul, apoi se amestecă bine. Se pune capacul și se lasă la un foc potrivit 5 minute, pentru a se impregna aroma șuncii și a usturoiului în ceapă.

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 4
Pas 5

Ciupercile curățate și tăiate bucățele se adaugă la ceapă și șunculița călite, se amestecă și totul se lasă la un foc mic pentru a avea timp ciupercile să își lase zeama, cea care dă gustul sosului, și, bineînțeles se pune capacul.

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 5
Pas 5

Se ia o oală potrivită (3-4 litri) și se pune apă până la jumătate apoi se dă la foc mare pentru a fierbe mai repede. Se adaugă jumătate de linguriță de sare și o linguriță de ulei. Când începe să fiarbă se pun pastele și se lasă la un foc mai potrivit aprox 7-10 min. La final, se dau printr-un jet de apă rece, pentru a nu se lipi între ele.

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 5
Pas 6

Peste ceapă, șuncă și ciuperci, care fierbeau la un foc mic, se toarnă sosul alb. Se mai lasă 2-3 minute la foc mic, apoi se stinge și se lasă tigaia acoperită de capac.

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 6
Pas 7

Și aici o poză cu aspectul final al compoziției.

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 7
Pas 8

Pe o farfurie se adaugă câteva paste și apoi se pune niște cașcaval ras. Peste acesta se va adăuga sosul alb cu ciupercile și șunculița, care vor topi cașcavalul.

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 8
Pas 9

O porție delicioasă de paste, este rezultatul muncii de mai devreme. 

Poftă bună!!

Paste cu ciuperci, șuncă și sos alb - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (4 porții)
Timp de preparare:
20 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min