Este o rețetă extraordinar de gustoasă. Sunt pastele mele preferate și vă recomand să le încercați cu încredere!
Pregătiți ingredientele: tocați ceapa, tăiați bucățele usturoiul, ciupercile, șunculița (eu am pus pastramă, deoarece asta am avut în frigider) și răzuiți cașcavalul.
Puneți la călit ceapa cu puțină sare presărată și o lăsați acolo, până devine aurie.
Între timp, pregătiți sosul alb: Puneți smântâna într-un bol, și peste ea adăugați condimentele (sare, piper, cimbru, oregano) și lingura de făină. Se amestecă bine compoziția cu o furculiță, până se omogenizează.
După ce ceapa s-a călit, se adaugă șunculița și usturoiul, apoi se amestecă bine. Se pune capacul și se lasă la un foc potrivit 5 minute, pentru a se impregna aroma șuncii și a usturoiului în ceapă.
Ciupercile curățate și tăiate bucățele se adaugă la ceapă și șunculița călite, se amestecă și totul se lasă la un foc mic pentru a avea timp ciupercile să își lase zeama, cea care dă gustul sosului, și, bineînțeles se pune capacul.
Se ia o oală potrivită (3-4 litri) și se pune apă până la jumătate apoi se dă la foc mare pentru a fierbe mai repede. Se adaugă jumătate de linguriță de sare și o linguriță de ulei. Când începe să fiarbă se pun pastele și se lasă la un foc mai potrivit aprox 7-10 min. La final, se dau printr-un jet de apă rece, pentru a nu se lipi între ele.
Peste ceapă, șuncă și ciuperci, care fierbeau la un foc mic, se toarnă sosul alb. Se mai lasă 2-3 minute la foc mic, apoi se stinge și se lasă tigaia acoperită de capac.
Și aici o poză cu aspectul final al compoziției.
Pe o farfurie se adaugă câteva paste și apoi se pune niște cașcaval ras. Peste acesta se va adăuga sosul alb cu ciupercile și șunculița, care vor topi cașcavalul.
O porție delicioasă de paste, este rezultatul muncii de mai devreme.
Poftă bună!!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.