Coji de portocale confiate, metoda rapidă

C
Coji de portocale confiate, metoda rapidă

Prin metoda clasică, fructele confiate se fac timp de câteva zile, printr-un procedeu mai anevoios. Nu am făcut niciodată, tocmai din acest motiv.

Prin această metodă, rapidă, le aveți gata în maxim 2 ore. Mi-a ieșit din prima și cu siguranță le voi mai face, doar să găsesc niște portocale "bio", că în privința celor obișnuite, din piață, e o adevărată discuție dacă cojile lor pot fi folosite, din cauza tratării cu diverse substanțe și dacă acestea ies la spălare și fierbere.

Oricum metoda confierii rapide este bine să o știți, am înțeles că se pot face confiate și coji de pepene verde la fel, așa că la vară o voi aplica neapărat în practică, la fel cojile de mandarine, grepfruit, doar că ies un pic mai amare decât cele de portocală.

Cojile de portocale confiate sunt foarte gustoase, sunt dulci, aromate, au un pic de gust amar, dar și acesta e unul plăcut. Ce mai, mâna se tot trage singură spre farfurie, ca să mai ia câteva feliuțe. Sunt extraordinare în checuri și cozonaci.

Ingrediente

Coji de portocale
5 buc
adică de la 5 portocale
Zahăr
500 ml
2 pahare de 250 ml
Sare
2 lingurite
   
Sare de lămâie
1 g
1-3 grame, după gust, 1 gr. e cât un vârf de cuțit

Pași de urmat

Pas 1

Cojile, curățate de interior le pui într-o cratiță, bucăți mari, fără să le tai felii și fără să le cureți de partea albă.

 

Coji de portocale confiate, metoda rapidă - Pas 1
Pas 2

Adaugi deasupra 2-2,5 litri de apă rece. O aduci la fierbere, dai focul mic și fierbi 10 minute. Strecori apa printr-o sită, cojile le pui sub jet de apă rece


Coji de portocale confiate, metoda rapidă - Pas 2
Pas 3

Iarăși le pui în cratiță, torni apă rece, aduci la fierbere. Pui o linguriță de sare, fierbi la foc mic 10 minute.

 

Verși apa, le pui sub apă rece.


Coji de portocale confiate, metoda rapidă - Pas 3
Pas 4

A treia oară, faci la fel ca a doua oară, adăugând sare.

Așa arată după ce le fierbi a treia oară.

Ca să recapitulăm, fierbem cojile de trei ori, cu câte 2-2,5 l. apă, când aduci apa la fierbere, dai focul mic și mai fierbi 10 min. A2-a și a 3-a oară, adaugi câte 1 linguriță de sare. Sarea este pentru a scoate amărăciunea din coji.

Coji de portocale confiate, metoda rapidă - Pas 4
Pas 5

După ce fierbi a 3-a oară, cojile le clătești la fel sub apă rece, verși apa și le tai feliuțe de 0,5 cm lățime.


Coji de portocale confiate, metoda rapidă - Pas 5
Pas 6

În cratiță pui 2 pahare de zahăr, torni un pahar de apă clocotită, lași să fiarbă până ajunge la fierbere. Pui feliile de coji în sirop.


Coji de portocale confiate, metoda rapidă - Pas 6
Pas 7

Fierbi pe foc mediu până sunt fierte cu totul, aproximativ 35-45 min. Partea albă a cojilor devine aproape transparentă. Când rămâne foarte puțin sirop, fierberea este gata.

La sfârșit pui sare de lămâie, după gust. Nu o pui toată odată, ci adaugi un vârf de cuțit, guști și dacă vrei puțin mai acru, mai adaugi.

După aceea ai 2 variante: poți să le pui în sită, și să lași să se scurgă siropul, apoi să le dai prin zahăr și să lași să se usuce pe hârtie de copt vreo 2 ore, devin ca un fel de bomboane,

iar a 2-a variantă, este să le pui într-un borcan, cu tot cu sirop, și să le mănânci ca atare sau să le adaugi în checuri, prăjituri, cozonaci, etc.

Coji de portocale confiate, metoda rapidă - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Colecții: Creme diverse

S-ar putea să-ți mai placă

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

elizagabriela
elizagabriela 08 Aug 2013, 09:52

super reteta si cu adevarat rapida....

Poza mea pentru rețetă:
elena niculescu
elena n (elena niculescu) 10 May 2014, 17:21

pot face si cu cojile de la lamaie acelasi lucru?

lena
Elena (lena) elena n (elena niculescu) 10 May 2014, 19:00

Sigur ca da, de ce nu?

elena niculescu
elena n (elena niculescu) 11 May 2014, 23:01

ma gandeam ca poate ies amare......... multumesc pt raspuns si pt toate retetele minunate pe care le gasesc pe blog. tot ce am facut pana acum au iesit foarte bine ( avand in vedere ca sunt incepatoare in ale bucatariei). 

LidiaOtiliaDanilof574
Lidia Otilia Danilof (LidiaOtiliaDanilof574) elena n (elena niculescu) 15 Apr 2018, 20:52

In Sanda Marin ca şi în Sevastos, cărţi de bucate renumite, cojile de portocală pentru dulceaţă se ţin în apă rece, schimbată după timpul care-l avem, de pe o zi pe alta. Chiar portocalele ce nu sunt bio, din întrebările puse unor chimişti, se pot spăla cu apă caldă bine, apoi cu apă rece, sub jet. Se taie, de regulă, în felii subţiri sau cubuleţe, se pun la fiert în siropul fierbinte, după cum avem cantitatea de coji, se scurge siropul rămas (cât mai puţin să fie), se scurg întâi pe o sită apoi se dau prin zahăr  tos şi se lasă pe un platou la uscat. Nu cred că este nevoie de mare inginerie pentru aşa ceva. Cojile confiate, de portocală sau lămâie se pot folosi după uscare prin păstrare în cutii aşezate pe hârtie de copt, mult timp, dacă nu stau în mediu umed sau lângă alte alimente neprotejate. Succes.