Prin metoda clasică, fructele confiate se fac timp de câteva zile, printr-un procedeu mai anevoios. Nu am făcut niciodată, tocmai din acest motiv.
Prin această metodă, rapidă, le aveți gata în maxim 2 ore. Mi-a ieșit din prima și cu siguranță le voi mai face, doar să găsesc niște portocale "bio", că în privința celor obișnuite, din piață, e o adevărată discuție dacă cojile lor pot fi folosite, din cauza tratării cu diverse substanțe și dacă acestea ies la spălare și fierbere.
Oricum metoda confierii rapide este bine să o știți, am înțeles că se pot face confiate și coji de pepene verde la fel, așa că la vară o voi aplica neapărat în practică, la fel cojile de mandarine, grepfruit, doar că ies un pic mai amare decât cele de portocală.
Cojile de portocale confiate sunt foarte gustoase, sunt dulci, aromate, au un pic de gust amar, dar și acesta e unul plăcut. Ce mai, mâna se tot trage singură spre farfurie, ca să mai ia câteva feliuțe. Sunt extraordinare în checuri și cozonaci.
Cojile, curățate de interior le pui într-o cratiță, bucăți mari, fără să le tai felii și fără să le cureți de partea albă.
Adaugi deasupra 2-2,5 litri de apă rece. O aduci la fierbere, dai focul mic și fierbi 10 minute. Strecori apa printr-o sită, cojile le pui sub jet de apă rece
Iarăși le pui în cratiță, torni apă rece, aduci la fierbere. Pui o linguriță de sare, fierbi la foc mic 10 minute.
Verși apa, le pui sub apă rece.
A treia oară, faci la fel ca a doua oară, adăugând sare.
Așa arată după ce le fierbi a treia oară.
Ca să recapitulăm, fierbem cojile de trei ori, cu câte 2-2,5 l. apă, când aduci apa la fierbere, dai focul mic și mai fierbi 10 min. A2-a și a 3-a oară, adaugi câte 1 linguriță de sare. Sarea este pentru a scoate amărăciunea din coji.
După ce fierbi a 3-a oară, cojile le clătești la fel sub apă rece, verși apa și le tai feliuțe de 0,5 cm lățime.
În cratiță pui 2 pahare de zahăr, torni un pahar de apă clocotită, lași să fiarbă până ajunge la fierbere. Pui feliile de coji în sirop.
Fierbi pe foc mediu până sunt fierte cu totul, aproximativ 35-45 min. Partea albă a cojilor devine aproape transparentă. Când rămâne foarte puțin sirop, fierberea este gata.
La sfârșit pui sare de lămâie, după gust. Nu o pui toată odată, ci adaugi un vârf de cuțit, guști și dacă vrei puțin mai acru, mai adaugi.
După aceea ai 2 variante: poți să le pui în sită, și să lași să se scurgă siropul, apoi să le dai prin zahăr și să lași să se usuce pe hârtie de copt vreo 2 ore, devin ca un fel de bomboane,
iar a 2-a variantă, este să le pui într-un borcan, cu tot cu sirop, și să le mănânci ca atare sau să le adaugi în checuri, prăjituri, cozonaci, etc.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.