În copilărie nu îmi plăcea deloc. Până într-o zi când mama a tot insistat să îmi pună puțină varză călită în farfurie, lângă cartofii mei prăjiți. De atunci ador această mâncare! Și am și învățat să o prepar! Varianta asta e de post, dar se pot adăuga cârnați, salam ori ceva șuncă (ce se vor căli împreună cu legumele, la început). Mai puteți pune și foi de dafin ori piper boabe (dar mie nu îmi plac). Sau se mai poate băga la cuptor mai spre sfârșit, când nu e făcută chiar de tot. Poftă bună să aveți!
Pregătim ingredientele.
Tăiem mărunt ceapa și ardeiul.
Tăiem varza fâșii cât mai subțiri. Eu o pun într-un vas adânc și o și spăl, dar nu e obligatoriu dacă ați curățat bine foile de deasupra.
Într-o cratiță/oală mai voluminoasă, punem la călit în ulei ceapa și ardeiul.
După 2-3 minute, adăugăm și boiaua.
După ce s-au călit, adăugăm varza. Și imediat punem peste ea sarea, să se lase puțin.
Amestecăm bine și lăsăm la călit la foc mai mic.
Vom vedea că se va schimba la culoare. Mama reușește să o prepare fără să mai adauge deloc apă, eu însă nu. Așa că, atunci când văd că se lipește, pun câteva picături de apă fierbinte peste ea și amestec, lăsând în continuare pe foc la călit.
Când e făcută varza (putem gusta - durează vreo 30 de minute cred), adăugăm bulionul.
Apoi piperul.
Și e gata. Stingem focul.
Se poate servi cu smântână. Ori cu cartofi pai! Poftă bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.