Musaca cu carne și cartofi

reteta postata de

E prima dată când fac această musaca. Mama e cea care m-a răsfățat ani de-a rândul cu ea. Acum a venit vremea să învăț să o prepar și eu. O ador! Și pe mama și pe musaca! E o mâncare foarte bună, sățioasă. Se face ușor, dar trebuie să stea destul de mult timp la cuptor. Merge bine cu smântână și cu ceva murături. P.S.Mi-a ieșit perfect din prima!!! Nu vă temeți!

Ingrediente
Carne de porc tocata
250 g
Cartofi
3 buc
Ulei
2 linguri
2-3 linguri de lemn
Bulion
4 linguri
Ceapa
1 buc
mică
Sare, piper, boia
1 lingurita
după preferințe
Pasi de urmat
Pas 1

Pregătim ingredientele.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 1
Pas 2

Tăiem cartofii rondele nu foarte subțiri.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 2
Pas 3

Tăiem ceapa mărunt-mărunt.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 3
Pas 4

Punem ceapa la călit în ulei.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 4
Pas 5

După 2-3 minute, când ceapa e călită de jumătate, adăugăm și carnea tocată.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 5
Pas 6

O lăsăm să se călească puțin, vom vedea că va scădea apa ce o lasă și își va modifica culoarea. Apoi adăugăm sarea, piperul și boiaua.

Musaca cu carne și cartofi - Pas 6
Pas 7

Punem și bulionul (pasta de roșii). Eu am pus cam 2 linguri de lemn.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 7
Pas 8

Lăsăm să se mai călească. În total, vreo 10-15 minute, cred. Apoi stingem focul și lăsăm să se răcească.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 8
Pas 9

După ce s-a răcit carnea, începem montarea. Avem nevoie de: cartofii rondele, carnea călită, sare, bulion și o cratiță/oală mică/vas yena/orice vas pentru cuptor.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 9
Pas 10

Primul strat, cel de jos, va fi de carne.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 10
Pas 11

Apoi un strat de cartofi, și tot așa. Peste cartofi putem presăra puțină sare.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 11
Pas 12

La sfârșit, când am terminat carnea și cartofii (cât au încăput din ei), punem 1-2 linguri de bulion peste tot/deasupra.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 12
Pas 13

Apoi umplem vasul cu apă (pe lângă marginea lui, să nu „spălăm” carnea și sarea dintre straturi), aproape până la ultimul strat de cartofi.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 13
Pas 14

Băgăm vasul la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 2 ore. Trebuie să scadă mare parte din apă. Putem verifica și cartofii cu un cuțit. Așa arată imediat ce l-am scos din cuptor.


Musaca cu carne și cartofi - Pas 14
Pas 15

Servim cu smântână și cu murături/salate de legume. (În farfuria mea nu apare prea multă carne - eu prefer cartofii, dar ea e suficientă pentru 3 persoane). Poftă bună!

 

Musaca cu carne și cartofi - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 buc (porții)
Timp de preparare:
130 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 160 min