Niste chifle absolut,dar absolut delicioase. Moi-moi, pufoase-pufoase, de-ti vine sa le mananci pe toate. Unde mai pui ca sunt si cu umplutura. Eu am facut cu un banal gem de prune, deja intarit, dar au iesit extraordinar de gustoase.
In laptele cald dizolvi drojdia si o lingurita de zahar,adaugi 2-3 lung. faina,amesteci. Lasi sa creasca putin maiaua.
Untul il topesti,adaugi oul,zaharul,vanilia,sare si ulei.Amesteci totul
Adaugi la maia
Adaugand faina,framanti aluatul. Nu puneti toata faina deodata , ci adaugati pe parcurs. Aluatul trebuie sa fie elastic si moale.Nu puneti prea multa faina,decat cat sa-l puteti forma intr-o bila.
Lasi1-1,5 ora sa creasca
Cand aluatul se ridica,il imparti in 12 bilute..Fiecare bila o intinzi,chiar si cu mana,aluatul este moale si usor de lucrat.. Pui pe mijloc o lingura de dulceata.
Marginile le lipesti,formezi o biluta,pe care o pui in tava,pe hartie de copt,cu lipitura in jos. Bilele le pui la o oarecare distanta unele de altele.
Le lasi 20 min sa mai creasca.Chiflele crescute le ungi cu ou batut sau galbenus de ou batut cu putin lapte, si le presori cu firimituri.
Firimiturile le faci in felul urmator: Amesteci1 lingura de unt cu o lingura de zahar si cu 2-3 ling. faina,pana obtii firimituri.
Le coci in cuptorul preincins,la foc mediu pana se rumenesc.
Si ca sa le vedeti si sectiunea
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.