Niște chifle absolut, dar absolut delicioase. Moi-moi, pufoase-pufoase, de-ți vine să le mănânci pe toate. Unde mai pui că sunt și cu umplutură. Eu am făcut cu un banal gem de prune, deja întărit, dar au ieșit extraordinar de gustoase.
În laptele cald dizolvi drojdia și o linguriță de zahăr, adaugi 2-3 linguri de făină, amesteci. Lași să crească puțin maiaua.
Untul îl topești, adaugi oul, zahărul, vanilia, sare și ulei. Amesteci totul
Adaugi la maia
Adăugând făina, frămânți aluatul. Nu puneți toată făina deodată, ci adăugați pe parcurs. Aluatul trebuie să fie elastic și moale. Nu puneți prea multă făină, decât cât să-l puteți forma într-o bilă.
Lași 1-1,5 ore să crească
Când aluatul se ridică, îl împarți în 12 biluțe. Fiecare bilă o întinzi, chiar și cu mâna, aluatul este moale și ușor de lucrat. Pui pe mijloc o lingură de dulceață.
Marginile le lipești, formezi o biluță, pe care o pui în tavă, pe hârtie de copt, cu lipitura în jos. Bilele le pui la o oarecare distanță unele de altele.
Le lași 20 min să mai crească. Chiflele crescute le ungi cu ou bătut sau gălbenuș de ou bătut cu puțin lapte, și le presari cu firimituri.
Firimiturile le faci în felul următor: Amesteci 1 lingură de unt cu o lingură de zahăr și cu 2-3 linguri de făină, până obții firimituri.
Le coci în cuptorul preîncins, la foc mediu până se rumenesc.
Și ca să le vedeți și secțiunea
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.