Niște prăjiturele absolut deosebite și delicioase. Chiar e o plăcere să le mănânci.
Baza acestor prăjituri o constituie aluatul de la fursecurile "Poveste", pe care de asemenea le găsiți la "rețetele utilizatorilor" de pe site. De fapt cele două rețete se completează, la prima se folosesc 4 gălbenușuri, la cea de-a doua - 4 albușuri. Puteți să nu vă complicați cu coșulețele-minitarte și să le faceți cu biscuiți, rezultatul este același.
Nu se fac deloc greu. Eu aveam o reținere în privința bezelei, dar se face foarte ușor și mi-a ieșit din prima, fără probleme. Această bezea se numește elvețiană și se face la cald, din ea se fac și bezelele la cuptor, încă nu am încercat. Dar în această rețetă se folosește ca atare, ca și cremă. Se poate folosi și la umplerea torturilor.
Vă recomand să le încercați cât mai repede, se topesc în gură pur și simplu.
Ca și o observație, deoarece ies destul de multe, circa 40 bucăți, eu le fac, de obicei, din jumătate de ingrediente.
Pregătim mai întâi baza prăjiturelelor. Aceasta poate fi sub formă de biscuiți sau coșulețe-minitarte.
Pentru aluat, untul la temperatura camerei îl bați cu zahăr până se înălbește.
Adăugăm gălbenușurile și batem bine, apoi adăugăm făina plus praful de copt. Aluatul trebuie să fie dens, dar moale în același timp.
De-aici încolo, putem să procedăm în 3 moduri:
1) fie punem aluatul pe o peliculă alimentară, îl facem sul, ca un salam, îl dăm la rece în congelator pentru o jumătate de oră, apoi îl scoatem și tăiem felii potrivite pe care le coacem la foc mediu.
2) dăm aluatul la congelator așa cum este, bilă, apoi după o jumătate de oră, îl scoatem, îl întindem nu foarte subțire și tăiem biscuiții cu o formă rotundă
3) îl punem la congelator de asemenea pentru o jumătate de oră, apoi îl întindem, tăiem cu o formă și-l punem să se coacă în formele de minitarte.
Eu am încercat a 2-a și a 3-a variantă. Cea de-a doua mi se pare mai ușoară, iar rezultatul este aproximativ la fel. Dacă vreți niște prăjiturele mai mici, faceți a doua variantă.
Acum ne ocupăm de cremă sau, mai bine zis bezeaua elvețiană.
Pui albușurile, zahărul și vanilia într-un castronel de plastic. Amesteci. Pui castronelul pe o cratiță cu apă clocotindă. Deci cratița este ceva mai mică decât castronelul, ca fundul acestuia să nu ajungă la apă, să fie chiar o baie de aburi.
Pe baia de aburi, bați albușurile cu mixerul la treapta superioară 5 min, după ceas. Trebuie să vă iasă o bezea densă, netedă și lucioasă, și de asemenea să-și țină bine forma. Dacă mai e nevoie, o mai puteți bate încă vreo 2 min, nu mai mult, pe masă.
O puneți la rece, la frigider, să se răcească, abia apoi umpleți cu ajutorul unui poș biscuiții
sau coșulețele.
Prăjiturile se păstrează în frigider.
O vedere de aproape, ca să vă fac și mai multă poftă
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.