Lemon curd este o crema de lamaie,deci aceasta este o inghetata de lamaie, absolut delicioasa, cu gust dulce-acrisor. Din toate inghetatele preparate pana acum, aceasta i-a placut cel mai mult fetitei mele, iar ea este o pretentioasa.
Chiar daca procesul de preparare este un pic mai laborios,nu este nimic greu si merita incercat.
Mai intai facem lemon curdul.
Regula este: la o lamaie - 1 ou,50 gr.zahar,10-15 gr. unt.
Initial,am facut din 3 lamai,dar a iesit atat de acru (au fost extrem de acre lamaile),incat pentru inghetata am folosit doar o parte din lemon curdul, asa ca mai bine faceti mai putin, din 2 lamai.
Razi coaja de la 2 lamai si o adaugi la 100 gr. zahar..Amesteci
Din lamai storci sucul,torni in zahar,amesteci.
Ouale le bati cu furculita,fara spuma.Le adaugi la suc.
Lasi sa stea o jumatate de ora, ca razatura de coaja sa-si lase aroma.Neaparat strecori printr-o sita ca sa indepartezi coaja rasa si eventualele bucatele de albus neamestecat, care s-ar ingrosa in procesul fierberii si s-ar transforma in fulgi de albus.
Torni amestecul in cratita, adaugi30 gr. unt si fierbi la foc mic (nu pe baie de aburi)pana se ingroasa,vreo 10-15 min.
Lasi sa se raceasca
Intre timp,faci merenga italiana:
2 albusuri le bati tare
Peste 130 gr de zahar torni 40 ml apa si amesteci bine ca sa mai dizolvi din zahar.
Apoi pui pe foc si amesteci bine ca sa se dizolve restul de zahar.Tii pe foc pana incep sa se faca bule pe fundul cratitei.Aduci pana la fierbere, dar nu lasi sa fiarba.
Siropul il iei de pe foc si-l torni in fir in albusurile batute,mixand cu mixerul.Mai bati inca 15 min.
Compozitia se va innalbi,va fi lucioasa si neteda.
Separat bati frisca
Pentru a face inghetata propriu-zisa,amesteci incet, cu telul,frisca cu meringa,adica albusurile,apoi cu lemon curdul.Lemon curdul nu-l pui pe tot odata,adaugi o parte, apoi gusti sa vazi daca nu este prea acra compozitia. Eu am facut din 3 lamai, dar am folosit cam jumatate din cantitate,cealalta am pus-o la frigider si am folosit-o pentru alta inghetata.
Pui inghetata in caserola si la congelator. Eu am lasat-o la congelator pe noapte,asa ca nu am amestecat deloc in ea, dar totusi mi-a iesit destul de cremoasa.
Rezultatul final
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.