Sunt cei mai buni covrigei sărați pe care i-am mâncat până acum.
Dar, aveți de „muncit” la ei - ies atât de mulți, în jur de 120, că la un moment dat (cam pe la a patra tavă) m-am săturat să-i tot fac și am zis că, continui și mâine, deci, am băgat frumos restul de aluat în frigider. Nu mi-a mers, peste o jumătate de oră nu mai rămăsese niciun covrigel și a trebuit să mă apuc din nou, asta ca să vă dați seama cât sunt de buni. Sunt crocanți, ușor sărați (am adăugat puțină sare, că era telemeaua cam sărată) și mult, mult mai buni decât cei cumpărați.
Încălzești puțin laptele, în care adaugi o jumătate de linguriță de zahăr și drojdia. Amesteci până dizolvi toată drojdia
Într-un castron mai adânc pui pe rând oul, untul moale, telemeaua rasă, sarea și mixezi
Adaugi și laptele cu drojdia. Mixezi bine.
Adaugi făina și amesteci cu lingura, apoi frămânți cu mâinile până obții un aluat ce se dezlipește de pe marginile vasului. Posibil să-ți mai trebuiască puțină făină
Lași 40-50 min. să crească.
Întinzi o foaie de vreo 3 mm, nu prea groasă, ca să fie covrigeii crocanți
Decupezi covrigeii cu forma specială și-i pui în tavă pe hârtie de copt
Îi ungi cu gălbenuș de ou amestecat cu o lingură de lapte sau cu ou bătut, și-i presori cu mac sau ce-ți place
Îi coci la foc mediu, în cuptorul preîncălzit, până se rumenesc și sunt crocanți (vreo 15-20 min)
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.