Dacă aveți un cozonac pe care nimeni nu mai vrea să-l mănânce, deja întărit (ceea ce se întâmplă adeseori după sărbători), transformați-l într-o budincă de cozonac și veți obține un desert delicios!
Cozonacul se taie felii cam de un deget grosime și se așează în tava bine unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt. Aveți nevoie de o tavă cu marginile înalte.
Se bat ouăle cu zahărul foarte bine cu mixerul.
Se adaugă laptele și smântâna (nebatută) și stafidele înmuiate în prealabil în esență de vanilie (puteți folosi și esență de rom). Eu nu am pus stafide, deoarece cozonacul era cu stafide.
Peste feliile de cozonac adăugați nuca tăiată mărunt cu cuțitul și bucățelele de rahat lucum.
Amestecul de lapte, ouă și smântână se toarnă peste feliile de cozonac, având grijă să fie însiropate bine.
Dacă vasul este prea mic pentru cantitatea de cozonac, așezați un strat de felii de cozonac, însiropând cu jumătate din amestecul lichid, acoperiți cu restul de cozonac și însiropați cu cealaltă jumătate de lichid.
Se taie bucățele 50 gr. de unt deasupra budincii și se pune la cuptor până când se rumenește deasupra.
Așa arată scoasă din cuptor.
Se servește stropită cu sirop de fructe sau frișcă, sau dulceață.
Noi am servit-o cu iaurt și sirop de coacăze negre.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.