Ciorba ardeleneasca de loboda si stevie

Ciorba ardeleneasca de loboda si stevie

Din cate stiu, bucataria traditionala din aceasta parte a tarii (Ardeal) a fost foarte influentata de populatia de origine maghiara si germana. Ciorbele de aici sunt acrite cu otet, sare de lamaie sau zeama de varza si foarte caracteristic pentru aceasta zona este tarhonul, folosit pentru a da aroma ciorbelor. Sper sa va placa reteta.

Ingrediente

Ceapa
1 buc
Telina
100 g
Pastarnac
1 buc
Morcovi
2 buc
Ardei gras rosu
1 buc
Loboda
2 buc
(legaturi)
Stevie
2 buc
(legaturi)
Orez
60 g
Tarhon
20 g
Smantana
150 g
Ou
1 buc
Faina
1 lingura
Otet
3 linguri
Sare
2 linguri

Pasi de urmat

Pas 1

Curatam si spalam bine legumele.

Ciorba ardeleneasca de loboda si stevie - Pas 1
Pas 2

Taiem ceapa marunt, iar morcovii, telina si pastarnacul le dam pe razatoare si le punem la fiert. Punem si o lingura de sare.

Ciorba ardeleneasca de loboda si stevie - Pas 2
Pas 3

Punem orezul intr-un vas cu apa pentru a-l spala bine.

Ciorba ardeleneasca de loboda si stevie - Pas 3
Pas 4

La vreo 5 minute de cand fierb primele legume, adaugam si ardeiul gras tocat.

Ciorba ardeleneasca de loboda si stevie - Pas 4
Pas 5

Taiem loboda si stevia fideluta, iar dupa alte 7 minute de fierbere le adaugam in ciorba.

Ciorba ardeleneasca de loboda si stevie - Pas 5
Pas 6

Merge imediat si orezul.

Ciorba ardeleneasca de loboda si stevie - Pas 6
Pas 7

Tot acum punem deasemenea si tarhonul tocat. (Eu am avut uscat, dar daca aveti verde stiu ca se opareste inainte de a-l toca.) Se lasa sa fiarba la foc mic, pana ce orezul este fiert.

Ciorba ardeleneasca de loboda si stevie - Pas 7
Pas 8

Se amesteca bine smantana cu oul si cu faina, iar apoi se adauga peste acest amestec si un polonic de zeama din ciorba. Se toarna cu totul in ciorba amestecand usor.

Ciorba ardeleneasca de loboda si stevie - Pas 8
Pas 9

Se continua fierberea cateva minute, dupa care se potriveste gustul cu sare si otet. Se poate servi fie fierbinte fie rece.

          POFTA   BUNA!

Ciorba ardeleneasca de loboda si stevie - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 buc (portii)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 40 min
Data publicarii:
Colectii: Supe si ciorbe

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Costinus
Costinus 29 Mar 2014, 13:48

In loc de otet puteti incerca sa acriti cu zeama de la o lamaie sau doua. Otetul este acid pentru stomac. 

zippita
zippita 09 May 2015, 13:57

cata cantitate de apa?

lena
Elena (lena) zippita 09 May 2015, 14:01

Reteta nu-mi apartine, dar cred ca sunt vreo 3 litri de apa.