Nu cred că există persoană căreia să nu-i placă peștele! Sau dacă există, sunt foarte puține! Nouă ne place mult peștele, este preferatul nostru! Dar această rețetă mie îmi place mult pentru că ador mâncarea chinezească și e preparată în general în restaurantele lor! Rețeta pare interminabilă, dar este de fapt foarte simplă, așa că nu vă speriați că are mulți pași, rezultatul va fi pe măsura așteptărilor! Spor la muncă! Și apoi, răsfățați-vă cu un pește aromat și delicios!
Aici avem toate ingredientele
Dacă nu aveți pește proaspăt ci congelat, îl decongelați și în acest timp, pregătiți marinata:
-lămâia o dăm pe răzătoarea mică
Peste coaja de lămâie, zdrobim usturoiul
Apoi punem lingura de zahăr
Apoi piperul
Sosul de soia
Apă plată
Și în sfârșit uleiul
Amestecăm totul bine cu un tel până toată chestia are o consistență spumoasă, ca la vinegretă, apoi dăm la rece cât pregătim peștele, dar dacă aveți pește file, îl pregătiți deja. Eu am avut întreg, așa că a trebuit să mă ocup de el!
Și acum peștișorul:
-îi tăiem capul (să nu mai vadă să fugă), al meu nu a avut cap, dar poate voi o să găsiți întreg;
-ca și înotătoarele și coada, tot din aceeași cauză;
Apoi îl tăiem pe lungime în 2 bucăți; eu așa l-am lăsat, voi dacă vreți să îl faceți fileuri, spor la muncă! Țin să menționez că somonul meu a fost roz, că era de Pacific, știu că în Ro este în mare parte de Norvegia, portocaliu, eu am luat de acesta că era convenabil!
Apoi l-am făcut bucăți mai mici, 6 în total
Și acum ne pregătim recipientul în care vrem să se marineze peștele, în cazul meu o cutie de plastic, cu capac; am scos din frigider marinata și încep, prin a pune un sfert din marinată în cutia de plastic
Apoi începem să punem peștele cu partea cu carnea (sper că mă exprim cum trebuie), în jos (în marinată);
-mie mi-au încăput 3 bucăți
Peste aceste bucăți, turnăm iarăși marinata, am pus din ochi
Apoi restul de pește și restul de marinată, cam așa arată
Acoperim ermetic și dăm la frigider 2-3 ore (dacă suntem presați, dacă nu, putem lăsa și o noapte), în site-ul de unde am luat rețeta, scria că putem să punem la marinat și într-o pungă de plastic - dar ei folosiseră pește file). Eu nu m-am grăbit, l-am făcut sâmbătă pentru duminică la prânz
Acum ne gândim bine să găsim o tigaie sau un grătar pe care peștele să nu se lipească și după ce găsim, deschidem cutia și o să observăm că tot uleiul s-a ridicat la suprafață, cu o pensulă, luăm din uleiul din cutie și ungem grătarul sau tigaia puțin
În cazul meu, am început cu grătarul și am terminat cu tigaia, că mi s-a lipit de grătar
Puneți grătarul la încins, apoi dați focul la mediu, și puneți peștele pe partea cu pielea
Îl țineți pe grătar până apare cam așa:
până observați că a început să se gătească, apoi îl întoarceți, pentru că al meu s-a lipit nu vă mai arăt!
Acum cu tigaia:
-aceeași chestie, am uns puțin cu pensula (cu toate că tigaia era teflon, nu am vrut să mai risc
Și acum iarăși, peștișorul pe partea cu pielea
Și acum întors, chiar și în tigaia asta s-a lipit puțin, dar nu am mai schimbat și am terminat așa. Având în vedere că am avut incidentul cu grătarul, nu v-am mai postat restul bucăților de pește.
Și acum rezultatul:
Noi l-am servit cu un trio de legume gratinate (acest trio e format din broccoli, conopidă și încă ceva, nu știu cum se numește în română, dar este asemănător cu broccoli).
Este delicios și cald, dar și rece! Poftă bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.