Niște saleuri extrem de delicioase! Rețeta era cu cașcaval (așa o am de la mama), dar eu le fac cu brânză telemea. Ies mult mai fragede, nu foarte uscate, și cu un puternic gust de brânză pe care îl ador! Cu dezavantajul că durează cam mult până sunt gata făcute, dar cu avantajul că sunt economice și absolut perfecte la gust, vă invit să încercați această rețetă!
Pregătim ingredientele.
Într-un vas punem margarina, 2 ouă, brânza (200 g) dată pe răzătoare, smântâna și sarea. Începem să facem aluatul, amestecând cu mâna.
Punem treptat făina. În rețetă scria că e nevoie de 300 g, dar eu pun cam 400 g. Vedeți cât de moale e aluatul.
Aluatul trebuie să nu se lipească de mână, dar nici să nu fie foarte tare. Oricum va mai lua făină atunci când se întinde pe masă pentru a fi tăiat. Acoperim vasul cu o pungă/folie și îl punem la frigider pentru o oră și jumătate.
După acest timp, îl scoatem din frigider. Presărăm făină pe masă și întindem o foaie cu ajutorul unui sucitor.
Batem oul rămas, ungem foaia cu el, apoi presărăm și brânza (100 g) rasă.
Cu un cuțit, tăiem fâșii toată foaia. Dacă se lipește puțin, nu vă speriați. Treceți vârful cuțitului prin puțină făină și continuați operațiunea de formare a saleurilor.
Aici puteți vedea grosimea foii.
Pregătim tava de la cuptor și aprindem cuptorul. Nu e nevoie de hârtie de copt și nici să ungem tava. Mutăm cu atenție saleurile în tavă. Vă puteți ajuta de cuțitul cu care le-ați tăiat.
Băgăm tava la cuptor pentru circa 20-30 de minute. Vă puteți uita la ele, când încep să devină puțin aurii, le scoateți. Apoi vor fi prea uscate.
Eu am băgat 3 tăvi, de 2 ori tava de la aragaz și o dată o altă tavă mai micuță. La a 2-a și a 3-a tavă va scădea timpul de coacere, căci cuptorul devine mai încins. Așa că nu uitați să mai aruncați un ochi la ele.
Și ăsta e rezultatul final! Poftă bună la saleuri!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.