Aluat dospit rapid

Un aluat de care m-am îndrăgostit din prima, și deja îl folosesc cu succes la multe rețete de chifle dulci - cu stafide, cu mac, scorțișoară.

Este foarte asemănător cu aluatul de la Pirojki cu cartofi - nu este lipicios, se modelează bine - vă recomand neapărat să-l încercați.

În varianta de post puneți lapte de soia.

Ingrediente
Lapte
1 pahar
aici pahar de 300ml
Ulei de floarea-soarelui
1 pahar
   
Zahăr
2 linguri
   
Sare
0.25 lingurite
   
Drojdie uscată
11 g
sau 42g de drojdie proaspătă
Făină albă calitate superioară
400 g
   
Praf de copt
10 g
1 plic
Pași de urmat
Pas 1

Într-o cratiță încălziți laptele, uleiul, sarea și zahărul. Aveți grijă să nu fie prea fierbinte.

Aluat dospit rapid - Pas 1
Pas 2

Turnați amestecul într-un bol, adăugați drojdia și amestecați bine cu un tel.

Aluat dospit rapid - Pas 2
Pas 3

Adăugați făina și praful de copt.

Aluat dospit rapid - Pas 3
Pas 4

Amestecați cu o spatulă sau lingură - trebuie să vă iasă un aluat moale și puțin lipicios chiar.

Dacă îl faceți prea tare, aluatul nu va crește bine.

Aluat dospit rapid - Pas 4
Pas 5

După asta mai frământați puțin aluatul pe masa presărată cu puțină făină - cam 1 minut de frământare.

Apoi îl puneți înapoi în bol. Pentru o dospire mai rapidă puneți bolul într-o oală mai mare cu apă fierbinte.

Aluat dospit rapid - Pas 5
Pas 6

Acoperiți cu capac sau prosop și lăsați așa 30 minute.

Aluat dospit rapid - Pas 6
Pas 7

Vedeți ce frumos și repede crește în acest timp.

Aluat dospit rapid - Pas 7
Pas 8

Frământați aluatul pe masa presărată cu puțină făină și lăsați să se odihnească 10 minute.

Aluat dospit rapid - Pas 8
Pas 9

Și apoi îl tăiați și modelați cum vă trebuie.

Poftă Bună!

Aluat dospit rapid - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g ()
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 10 min