Un aluat de care m-am îndrăgostit din prima, și deja îl folosesc cu succes la multe rețete de chifle dulci - cu stafide, cu mac, scorțișoară.
Este foarte asemănător cu aluatul de la Pirojki cu cartofi - nu este lipicios, se modelează bine - vă recomand neapărat să-l încercați.
În varianta de post puneți lapte de soia.
Într-o cratiță încălziți laptele, uleiul, sarea și zahărul. Aveți grijă să nu fie prea fierbinte.
Turnați amestecul într-un bol, adăugați drojdia și amestecați bine cu un tel.
Adăugați făina și praful de copt.
Amestecați cu o spatulă sau lingură - trebuie să vă iasă un aluat moale și puțin lipicios chiar.
Dacă îl faceți prea tare, aluatul nu va crește bine.
După asta mai frământați puțin aluatul pe masa presărată cu puțină făină - cam 1 minut de frământare.
Apoi îl puneți înapoi în bol. Pentru o dospire mai rapidă puneți bolul într-o oală mai mare cu apă fierbinte.
Acoperiți cu capac sau prosop și lăsați așa 30 minute.
Vedeți ce frumos și repede crește în acest timp.
Frământați aluatul pe masa presărată cu puțină făină și lăsați să se odihnească 10 minute.
Și apoi îl tăiați și modelați cum vă trebuie.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.