O să vă arăt una din cele mai reușite rețete de chifle dulci, folosind aluatul dospit rapid, pe bază de ulei și lapte.
În varianta de post puneți în aluat lapte de soia și ungeți chiflele cu niște gem de caise sau cu puțin ulei. Le ungeți deasupra cu infuzie de ceai negru.
Aici vă arăt chiflele în formă de fluture și inimă - vedeți în pași jos toate etapele preparării.
Le recomand cu mare încredere, mai bune nu am făcut, pe cuvânt :) Urmează și rețeta de chifle cu mac, în altă formă bineînțeles.
Preparați Aluatul rapid dospit.
După ce l-ați frământat a 2-a oară și s-a odihnit, îl tăiați în 16 bucățele mici, pe care le formați bile.
Lăsați-le 10 minute la odihnit apoi le întindeți cu sucitorul, să fie ca de 5 mm grosime.
Ungeți fiecare cerc de aluat cu puțin unt moale.
În varianta de post se unge cu gem de caise sau cu puțin ulei.
Presărați cam 0.5 lingurițe de zahăr peste unt.
Apoi stafidele/macul/scorțișoara.
Rulați aluatul.
Îndoiți ruloul cu marginile în mijloc.
Tăiați pe lungime, lăsați cam 1 cm până la margine - vedeți poza.
Și formăm inima - desfacem pe lateral marginile ruloului tăiat.
Și voila! Avem o "inimă" gata de pus la copt.
Și vă mai arăt cum să facem "Fluture':
- repetați pașii cu aluatul și rulourile, doar că nu îndoiți simplu ruloul - aduceți ambele margini spre mijloc - să fie cu marginile înăuntru - vedeți poza.
Întoarceți și tăiați ruloul pe mijloc din ambele părți - lăsați un cm pe mijloc netăiat.
Desfaceți marginile încet și poftim - avem un "Fluture" :)
Foarte bine de făcut așa chifle și cu copii, sunt foarte impresionați de așa lucru cu aluatul.
Treceți toate chiflele pe tava de cuptor și le ungeți cu ou bătut.
În post nu le ungeți deloc sau de uns cu infuzie de ceai.
Se pun la cuptor preîncălzit la 180 grade și lăsați 30 minute - aveți grijă că se fac destul de repede.
Aici "inimile" rumene...
Și aici "fluturașii"...
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.