O sa va arat una din cele mai reusite retete de chifle dulci, folosind aluatul dospit rapid, pe baza de ulei si lapte.
In varianta de post puneti in aluat lapte de soia, si ungeti chiflele cu niste gem de caise, sau cu putin ulei. Le ungeti deasupra cu infuzie de ceai negru.
Aici va arat chiflele in forma de fluture si inima - vedeti in pasi jos toate etapele prepararii.
Le recomand cu mare incredere, mai bune nu am facut, pe cuvant :) Urmeaza si reteta de chifle cu mac, in alta forma bineinteles.
Preparati Aluatul rapid dospit.
Dupa ce l-ati framantat a 2-a oara si s-o odihnit, il taiati in 16 bucatele mici, pe care le formati bile.
Lasati-le 10 minute la odihnit apoi le intindeti cu sucitorul, sa fie ca de 5 mm grosime.
Ungeti fiecare cerc de aluat cu putin unt moale.
In varianta de post se unge cu gem de caise sau cu putin ulei.
Presarati cam 0.5 lingurite de zahar peste unt.
Apoi stafidele/macul/scortisoara.
Rulati aluatul.
Indoiti ruloul cu marginile in mijloc.
Taiati pe lungime, lasati cam 1 cm pana la margine - vedeti poza.
Si formam inima - desfacem pe lateral marginile ruloului taiat.
Si voila! Avem o "inima" gata de pus la copt.
Si va mai arat cum sa facem "Fluture':
- repetati pasii cu aluatul si rulourile, doar ca nu indoiti simplu ruloul - aduceti ambele margini spre mijloc - sa fie cu marginile inauntru - vedeti poza.
Intoarceti si taiati ruloul pe mijloc din ambele parti - lasati un cm pe mijloc netaiat.
Desfaceti marginile incet si poftim - avem un "Fluture" :)
Foarte bine de facut asa chifle si cu copii, sunt foarte impresionati de asa lucru cu aluatul.
Treceti toate chiflele pe tava de cuptor si le ungeti cu oua batut.
In post nu le ungeti deloc sau de uns cu infuzie de ceai.
Se pun la cuptor preincalzit la 180 grade si lasati 30 minute - aveti grija ca se fac destul de repede.
Aici "inimile' rumene...
Si aici "fluturasii"...
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.