Aluat dospit rapid

Un aluat de care m-am indragostit din prima, si deja il folosesc cu succes la multe retete de chifle dulci - cu stafidecu mac, scortisoara.

Este foarte asemanator cu aluatul de la Pirojki cu cartofi - nu este lipicios, se modeleaza bine - va recomand neaparat sa-l incercati.

In varianta de post puneti lapte de soia.

Ingrediente

Lapte
1 pahar
aici pahar de 300ml
Ulei de floarea soarelui
1 pahar
Zahar
2 linguri
Sare
0.25 lingurite
Drojdie uscata
11 g
sau 42g de drojdie proaspata
Faina alba calitate superioara
400 g
Praf de copt
10 g
1 plic

Pasi de urmat

1

Intr-o cratita incalziti laptele, uleiul, sarea si zaharul. Aveti grija sa nu fie prea fierbinte.

2

Turnati amestecul intr-un bol, adaugati drojdia si amestecati bine cu un tel.

3

Adaugati faina si praful de copt.

4

Amestecati cu o spatula sau lingura - trebuie sa va iasa un aluat moale si putin lipicios chiar.

Daca il faceti prea tare, aluatul nu va creste bine.

5

Dupa asta mai framantati putin aluatul pe masa presarata cu putina faina - cam 1 minut de framantare.

Apoi il puneti inapoi in bol. Pentru o dospire mai rapida puneti bolul intr-o oala mai mare cu apa fierbinte.

6

Acoperiti cu capac sau prosop si lasati asa 30 minute.

7

Vedeti ce frumos si repede creste in acest timp.

8

Framantati aluatul pe masa presarata cu putina faina si lasati sa se odihneasca 10 minute.

9

Si apoi il taiati si modelati cum va trebuie.

Pofta Buna!

Cantitate: 500 grame
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Publicata:
Nota: 5 (4 voturi)
Colectii: Aluaturi

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 45

DanielCristianMarin774
Daniel Cristian Marin (DanielCristianMarin774) 12 sep 2017, 03:21

Merge  si  fara    praf  de copt

TodorMihaela182
Todor Mihaela (TodorMihaela182) 11 apr 2017, 16:26

Buna e a doua oară când fac aluatul și dau greș îmi este aluatul prea ,,uleios,,cu ce greșesc?Am pus că 200ml de ulei la 300ml de lapte și 400de faina cum în rețetă era un pahar eu atât am pus e mult?

lena
Elena (lena) Todor Mihaela (TodorMihaela182) 11 apr 2017, 16:55

Trebuie 400g de faina, nu 400ml, cum ati pus anume?

TodorMihaela182
Todor Mihaela (TodorMihaela182) Elena (lena) 26 apr 2017, 17:18

Cred că am pus un pahar de faina o să îl refac a treia oară sper sa fie cu noroc multumesc

alina50
alina50 10 nov 2016, 09:48

Buna ,draga Lena ,am făcut acest aluat in mare graba si stres marți dar nu sa incorporat uleiul😌 ,nu a crescut .... dar nu m-am descurajat știind ca totul e din vina mea!😚Astăzi i-l fac din nou si sunt sigura ca o sa-mi iasă 😉 Spune-mi te rog dacă pot sa folosesc acest aluat si la trandafirii cu mere in loc de foietaj din comerț?

lena
Elena (lena) alina50 10 nov 2016, 10:11

Da, cred ca merge si la trandafiri, multa bafta!

Issa
Issa 16 nov 2015, 22:22

Buna vreau in primul rand sa multumesc tuturor pentru comentarii, intr-adevar ajuta mult si cu toate ca citisem si analizand am incercat sa fac si eu acest aluat dar cu parere de rau am gresit la pasul cu laptele si uleiul, am stricat aluatul si l-am aruncat sincer imi venea sa plang. Dar cum zicea si MAMI DE PITICI MICI nu ma las dezamagita si nici nu ma las batuta am incercat inca o data si am fost foarte atenta la incalzirea laptelui si al uleiului pasul acesta e important, debia debia sa fie caldut ca sa ai rezultatul aluatului perfect si iata poza ce mi-a iesit

Poza mea pentru reteta:
Carmen Silvia
Carmen Silvia 16 nov 2015, 18:20

foarte bun acest aluat ! am facut super melci si flori, fundite ! mai bun ca la patiserie.

Nota mea pentru reteta:
Natalii
Nata F (Natalii) 20 oct 2014, 03:47

Lena, buna. Pot sa pun ulei de masline - in loc de ulei de floarea soarelui ?  

si inca o intrebare:

Cite linguri sau lingurite de drojdie praf sa pun ? Nu stau in Europa .... si aici numai drojdie praf este...

multumesc

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Nata F (Natalii) 20 oct 2014, 12:25

Cred ca poti si ulei de masline.

Drojdia praf=drojdie uscata, vezi lista de ingrediente pt cantitate.

Rusu Elena
Rusu (Rusu Elena) 28 mar 2014, 10:40

Este un aluat dospit minunat! Mi-a reusit din prima incercare si vreau sa spun ca il fac in fiecare saptamina. Sotul meu vine mai devreme de la servici cind stie ca acasa il asteapta fluturasii sau inimioarele cu mac si stafide! Multumesc Lena pentru toate recetele tale. Jumatate din ele le-am realizat si toate, absolut toate au fost de nota 10! Cunoscutii, rudele ma considera o gospodina desavirsita in mare parte datorita tie! 

jemiha
jemiha 14 mar 2014, 16:22

Este un aluat extraordinar de simplu,mi-a iesit din prima si fac si niste placinte foarte bune,iar dupa coacere nu se intareste,multumesc de reteta

doina123
doina123 03 mar 2014, 11:40

Nota mea pentru reteta:
Luri
Luri 22 feb 2014, 16:05

Greu m-am hotarat sa incerc acest aluat. Citind comentariile de mai sus, nu indrazneam sa ma apuc desi lucrez des cu aluaturi. Dar asa cum spun cateva fete, intr-adevar este prea uleios. Cred ca depinde de faina. Eu am respectat reteta intocmai si era foarte uleios. Dar l-am putut lucra. Am facut inimioare si fluturasi, le-am asezat in tava insa..dezastru! Peste 10 min, cand ma uit in cuptor, totul se pleostise intr-o mare de aluat. Pe ici pe colo se mai vedeau cateva forme. Deoarece cuptorul meu e mic, le-am copt in doua ture iar a doua oara am adaugat faina la aluat si am marit temperatura la cuptor. A fost ceva mai bine insa totusi...cand mananci una, ai degetele foarte uleioase. Dupa parerea mea, depinde de faina. Data viitoare voi pune jumatate din cantitatea de ulei

Arata toate comentariile