Aluat dospit rapid

Aluat dospit rapid

Un aluat de care m-am indragostit din prima, si deja il folosesc cu succes la multe retete de chifle dulci - cu stafide, cu mac, scortisoara.

Este foarte asemanator cu aluatul de la Pirojki cu cartofi - nu este lipicios, se modeleaza bine - va recomand neaparat sa-l incercati.

In varianta de post puneti lapte de soia.

Ingrediente

Lapte
1 pahar
aici pahar de 300ml
Ulei de floarea soarelui
1 pahar
Zahar
2 linguri
Sare
0.25 lingurite
Drojdie uscata
11 g
sau 42g de drojdie proaspata
Faina alba calitate superioara
400 g
Praf de copt
10 g
1 plic

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-o cratita incalziti laptele, uleiul, sarea si zaharul. Aveti grija sa nu fie prea fierbinte.

Aluat dospit rapid - Pas 1
Pas 2

Turnati amestecul intr-un bol, adaugati drojdia si amestecati bine cu un tel.

Aluat dospit rapid - Pas 2
Pas 3

Adaugati faina si praful de copt.

Aluat dospit rapid - Pas 3
Pas 4

Amestecati cu o spatula sau lingura - trebuie sa va iasa un aluat moale si putin lipicios chiar.

Daca il faceti prea tare, aluatul nu va creste bine.

Aluat dospit rapid - Pas 4
Pas 5

Dupa asta mai framantati putin aluatul pe masa presarata cu putina faina - cam 1 minut de framantare.

Apoi il puneti inapoi in bol. Pentru o dospire mai rapida puneti bolul intr-o oala mai mare cu apa fierbinte.

Aluat dospit rapid - Pas 5
Pas 6

Acoperiti cu capac sau prosop si lasati asa 30 minute.

Aluat dospit rapid - Pas 6
Pas 7

Vedeti ce frumos si repede creste in acest timp.

Aluat dospit rapid - Pas 7
Pas 8

Framantati aluatul pe masa presarata cu putina faina si lasati sa se odihneasca 10 minute.

Aluat dospit rapid - Pas 8
Pas 9

Si apoi il taiati si modelati cum va trebuie.

Pofta Buna!

Aluat dospit rapid - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)
Colectii: Aluaturi

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 49

AllaMoraruMunteanu403
Alla Munteanu (AllaMoraruMunteanu403) 31 Mar 2020, 00:34

Buna, as vrea sa fac acest aluat dar nu pot sa inteleg cum poate sa iasa un aluat cu 300 ml lapte 200 ml ulei si doar 400 g faina, e prea putina. Nu este nici o greseala in receta? Daca zici cai corect asa, incerc. Sper sa nu arunc tot.

lena
Elena (lena) Alla Munteanu (AllaMoraruMunteanu403) 31 Mar 2020, 08:07

Am mentionat ca aluatul iese moale si putin lipicios, dar bineinteles puteti sa mai adaugati faina daca vedeti ca nu puteti sa-l lucrati. Datorita uleiului are alta textura.

AllaMoraruMunteanu403
Alla Munteanu (AllaMoraruMunteanu403) Elena (lena) 31 Mar 2020, 09:47

Ok. Multumesc. Incerc 🤗

ElenaRussu446
Elena Russu (ElenaRussu446) Alla Munteanu (AllaMoraruMunteanu403) 30 Jun 2023, 22:31

Salut, eu am pus 200 ml de ulei si tot o iesit uloios.....si deja adaug 90 ml si iese super copturile)

DanielCristianMarin774
Daniel Cristian Marin (DanielCristianMarin774) 12 Sep 2017, 03:21

Merge  si  fara    praf  de copt

TodorMihaela182
Todor Mihaela (TodorMihaela182) 11 Apr 2017, 16:26

Buna e a doua oară când fac aluatul și dau greș îmi este aluatul prea ,,uleios,,cu ce greșesc?Am pus că 200ml de ulei la 300ml de lapte și 400de faina cum în rețetă era un pahar eu atât am pus e mult?

lena
Elena (lena) Todor Mihaela (TodorMihaela182) 11 Apr 2017, 16:55

Trebuie 400g de faina, nu 400ml, cum ati pus anume?

TodorMihaela182
Todor Mihaela (TodorMihaela182) Elena (lena) 26 Apr 2017, 17:18

Cred că am pus un pahar de faina o să îl refac a treia oară sper sa fie cu noroc multumesc

SilviaTarlev632
Silvia Tarlev (SilviaTarlev632) 21 Jul 2016, 11:07

Salut!trebuie de pus si drojdie si praful de copt?

lena
Elena (lena) Silvia Tarlev (SilviaTarlev632) 21 Jul 2016, 11:58

Da, puneti ambele.

Issa
Issa 16 Nov 2015, 22:22

Buna vreau in primul rand sa multumesc tuturor pentru comentarii, intr-adevar ajuta mult si cu toate ca citisem si analizand am incercat sa fac si eu acest aluat dar cu parere de rau am gresit la pasul cu laptele si uleiul, am stricat aluatul si l-am aruncat sincer imi venea sa plang. Dar cum zicea si MAMI DE PITICI MICI nu ma las dezamagita si nici nu ma las batuta am incercat inca o data si am fost foarte atenta la incalzirea laptelui si al uleiului pasul acesta e important, debia debia sa fie caldut ca sa ai rezultatul aluatului perfect si iata poza ce mi-a iesit

Poza mea pentru reteta:
Carmen Silvia
Carmen Silvia 16 Nov 2015, 18:20

foarte bun acest aluat ! am facut super melci si flori, fundite ! mai bun ca la patiserie.

Nota mea pentru reteta:
Natalii
Nata F (Natalii) 20 Oct 2014, 03:47

Lena, buna. Pot sa pun ulei de masline - in loc de ulei de floarea soarelui ?  

si inca o intrebare:

Cite linguri sau lingurite de drojdie praf sa pun ? Nu stau in Europa .... si aici numai drojdie praf este...

multumesc

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Nata F (Natalii) 20 Oct 2014, 12:25

Cred ca poti si ulei de masline.

Drojdia praf=drojdie uscata, vezi lista de ingrediente pt cantitate.

doina123
doina123 03 Mar 2014, 11:40

Nota mea pentru reteta:
Danutzica
Danutzica 13 Dec 2013, 13:30

Salut, aluatul meu a crescut frumos dar nu e foarte maleabil, parca se rupe cind il framinti. Cum crezi, din ce cauza?

MC

lena
Elena (lena) Danutzica 13 Dec 2013, 14:08

Faina ar fi cea mai probabila cauza, sau l-ai framantat cam tare.

lyly
liliana (lyly) 22 Nov 2012, 17:55

Pot sa-l folosesc si la placinte?  

Arata toate comentariile