Aluat foietaj de casa - extra-rapid

reteta premium
Aluat foietaj de casa - extra-rapid

Am gasit in sfarsit aluatul de foietaj perfect - foarte simplu, foarte rapid, foietat bine si frumos. L-am testat de cateva luni la multe preparate si de fiecare data cu succes, sincera sa fiu nimeni nu a facut diferenta cu aluatul de foietaj clasic. Eu ma consider destul de rabdatoare in bucatarie, am gatit de multe ori foietajul clasic dar nu m-a tinut mult elanul, este destul de multa organizare si foiala, pana la urma tot ajungeam la cel in comert.

Reteta este dintr-o carte faina si clasica a unor chefi francezi, un cadou inspirat de la sot(pardon Mos Craciun:), aveti poze mai jos cu ea si o recomand cu drag. Dar si acolo reteta a fost putin gresita, am facut corectiile necesare, am testat de cateva ori si acum foietajul meu iese perfect de fiecare data.

Mi se pare foarte buna ideea sa folosesc aici robotul de bucatarie, cel cu lama S, anume din aceasta cauza procesul este foarte simplu si banal. In caz ca nu aveti robot se poate lucra si cu mainile, dar aveti ceva de faramitat si posibil sa topiti prea tare untul in proces. Nu este imposibil, dar nu la fel de simplu cum ar fi cu robot - oricum investitia se merita si pentru alte retete.

Din cantitatea de ingrediente de mai jos ies 2 foi dreptunghiulare, cam 20x30, la fel ca un pachet de foietaj din comert. Am facut din el 1 tava de urechi de elefant foietate si 1 tava de rulouri-pizza. Se pastreaza minunat si mult timp la congelator sau cateva zile la frigider, deci va puteti face rezerve din timp si ati scapat de o mare grija!

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
300 g
Unt
300 g
recomand neaparat sa folositi untul cu peste 80% grasime!
Apa
100 ml
Sare
1 lingurite

Pasi de urmat

1

Aici este sursa retetei, chiar pagina din carte, dar am facut cateva mici corectii ca sa iasa aluatul de foietaj perfect de fiecare data.

2

Si cartea efectiv, chiar o recomand!

Conopida coapta intreaga tot de aici este si avem bataie pe ea de fiecare data cand o gatesc.

3

Prima etapa - Racirea ingredientelor.

Intr-un pahar gradat masurati 100ml de apa si adaugati in ea 1 lingurita de sare.

4

Amestecati bine pana sarea se dizolva complet in apa.

5

Intr-o farfurie sau bol masurati 300g de faina.

Acum faina si apa le puneti pentru 1-2 ore la frigider sau 15 minute la congelator - depinde cat de mult va grabiti cu aluatul si reteta.

6

Untul se taie cubulete cam de 1x1cm, aveti grija sa fie unt cat mai gras, eu am avut acum unt Koliba de 82%.

Abonamentul Premium (cu plata) iti permite sa vezi pasii retetelor premium in aplicatia LaLena:
1. Daca nu ai aplicatia, click aici
2. Apasa butonul Versiunea Premium din pagina retetei in aplicatie
Gasesti aceasta reteta si in cartea noastra Top 50 rețete pas cu pas Top 50 rețete pas cu pas
Cantitate: 700 grame
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

andi
andi 27 aug 2018, 17:16

Asta niciodata, Lena.Cat sa fiu pasionat de gatit, ca sa imi fac singur aluatul de foietaj? Pe mine sa nu contezi!

lena
Elena (lena) andi 27 aug 2018, 17:37

Niciodata nu zi niciodata, s-ar putea sa te surprinzi singur pe tine! 😉

CristianToma236
Cristian Toma (CristianToma236) 27 aug 2018, 23:58

E foarte similar cu ceea ce se numeste in engleza "rough puff", reteta pe care of folosesc de ani de zile cu success, pina la punctul unde nu cumpar niciodata foietaj din comert.

relutza68
Mirela (relutza68) 14 sep 2018, 09:25

Dragă Lena, recunosc că nu am făcut niciodată foietaj. Chiar dacă am făcut sute de rețete de dulciuri, întotdeauna am amânat să fac aluat de foietaj tocmai din cauza timpului de execuție pe care eu nu îl am, din păcate 😬. Dar acum m-ai convins.Il fac negreșit. Spune-mi te rog doar un lucru :lama robotului tău e din aceia care și taie, de metal, sau e din aia care frământă. Ca cea pentru frământat pâine, mă refer. Pentru că, din imagine, nu îmi dau seama. Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

lena
Elena (lena) Mirela (relutza68) 14 sep 2018, 09:54

Mirela, chiar merita facut, este acela cu lama S, de taiat.

relutza68
Mirela (relutza68) Elena (lena) 14 sep 2018, 19:09

Mulțumesc pentru răspunsul prompt! Îți voi da de știre cum a ieșit. Un sfârșit de săptămâna plăcut!

relutza68
Mirela (relutza68) 23 sep 2018, 18:52

L-am făcut!! Sunt tare fericită! 😁Îmi vine să te pup 😘 pentru rețeta asta. E rapidă, rapidă.De acum nu mai cumpăr aluat. ÎȚI MULȚUMESC!!! ❤️❤️❤️

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Mirela (relutza68) 23 sep 2018, 18:57

Cu mare drag, chiar ma bucur ca l-ati apreciat 😘

MalinaCristina224
Malina Cristina (MalinaCristina224) 15 nov 2018, 14:09

As vrea sa incerc reteta aceasta dar am un pici alergic la lactate. Iese oare facut cu margarina Alsan ? E cea mai apropiata de unt...are grasimi nehidrogenate .

lena
Elena (lena) Malina Cristina (MalinaCristina224) 15 nov 2018, 14:11

Da, ar merge.

GabrielaAnechiti260
Gabriela Anechiti (GabrielaAnechiti260) 04 iun 2019, 15:13

Buna Elena! Nici eu nu m-am gandit niciodata sa fac aluat de foietaj in casa dar tare mult as vrea sa incerc! Numai ca nu am robot de bucatarie. Cu ce l-as putea inlocui? Multumesc!

lena
Elena (lena) Gabriela Anechiti (GabrielaAnechiti260) 05 iun 2019, 11:59

Anume la aceasta reteta este ingredientul cheie🤕

piti
Daniela (piti) 23 nov 2019, 08:01

Buna Lena ! Crezi s-ar putea înlocui jumătate din cantitatea de unt cu untură?

lena
Elena (lena) Daniela (piti) 23 nov 2019, 08:02

Da, se poate.

CiochinaIana557
Ciochina Iana (CiochinaIana557) 01 mai 2020, 00:08

De ce la mine nu a ieșit aluatul? La poza 15 la mine nu e la fel. S-a primit un simplu aluat. Am impresia ca era nevoie de mai multa faina.... 😔

Poza mea pentru reteta:
CiochinaIana557
Ciochina Iana (CiochinaIana557) Ciochina Iana (CiochinaIana557) 10 mai 2020, 00:31

Cred ca faina a fost de vina. O sa mai încerc o data🤗

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 12 mai 2020, 16:46

Buna Lena, urmaresc in fiecare zi site-ul tau dupa inspiratie si retete cat mai reusite. Azi descopar cu regret insa ca ai pus cateva retete in Premium si nu mai pot sa le vad 

Pacat ca nu le-am inregistrat in carnetelul meu de retete din timp...

lena
Elena (lena) Ana Cozonac (Anisoara89) 13 mai 2020, 11:30

Nu este nici o tragedie, din 1100 de retete doar 50 sunt plasate ca Premium. Si oricum le gasiti in carte sau in aplicatia Lalena Premium, nu au disparut. Cred ca am meritat noi 1.2 euro pt informatia calitativa oferita, nu?

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) Elena (lena) 13 mai 2020, 12:05

Scuze Lena daca te-am ofensat cumva. Nu a fost scopul meu 😣

Desigur ai meritat... nici nu se discută! Sa inteleg ca rețetele care-s in carte doar le-ai pus in Premium?

E posibil de cumpărat cartea online din Franța?  Ma refer la transferul bancar...

Multumesc!

Scuze inca o dată,  daca cumva te-am supărat cu comentariul de mai sus. 

lena
Elena (lena) Ana Cozonac (Anisoara89) 13 mai 2020, 12:21

Anisoara nu m-ai ofensat dar am vrut sa explic mai bine ce se intampla. Da, Premium sunt deocamdata doar retetele din carte. Si eu cred ca decat sa le notezi in carnetel, le poti avea frumos cu poze pe pasi in carte. Stiu ca se livreaza in orice tara, dar e scump transportul, poti vedea pe site-ul curteaveche.ro ce posibilitati ai. Daca nu, poate dupa Covid aranjam sa ti-o trimit eu prin Posta, credca ar fi mult mai ieftin decat curierul.