Palmieri sau Urechi de Elefant

Palmieri sau Urechi de Elefant

Datorita Sofiei mele a pornit aventura cu aceasta reteta de palmieri crocanti si foietati, a citit intr-o carte despre niste biscuiti urechi de elefant pe care le manca o fetita, m-a intrebat ce sunt si daca putem face si noi. M-am pus pe treaba si am realizat repede aluatul meu foietaj minune, puteti sa cumparati si din comert, dar eu am mers pe varianta mai sigura si sanatoasa mai ales ca efortul este destul de mic.

Daca nu stiati, palmierii sau biscuitii urechi de elefant sunt acelasi preparat, este foarte simplu de facut si are mare succes la copii. Chiar si Maria noastra, care nu este mare fan dulciuri(nu are poftele standard ale unui copil :), a mancat 2 bucati una dupa alta.

Reteta este foarte adaptabila, puteti adauga in zaharul de umplutura - cacao, nuci, nuca de cocos, scortisoara, mac, stafide, merisoare si atunci variati aromele dupa placul vostru si al copiilor. Mie imi plac si asa simpli, cu miros de unt si zahar caramelizat, pacat ca doar i-am mirosit!

Ingrediente

Aluat foietaj
400 g
cumparat sau facut de casa, aveti link-ul in primul pas la reteta rapida folosita de mine!
Zahar
6 linguri
eu am folosit zahar brun, puteti pune si zahar de cocos, sau altul care va place
Unt
20 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Scortisoara macinata
1 lingurita
sau cacao, nuci maruntite, nuca de cocos, mac,stafide, merisoare, etc

Pasi de urmat

Pas 1

Asa cum va spuneam mai sus, eu prefer sa nu cumpar aluatul de foietaj din comert dar sa-l fac singura dupa reteta rapida si faina pe care am postat-o nu demult pe site - este aici.

De obicei il tai in 2 jumatati si fiecare dupa ce o intind este cam de dimensiunea foietajului din comert. Aici am folosit doar o jumatate, cealalta o puteti congela sau pregatiti cantitate dubla de palmieri, ca sunt prea buni :)

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 1
Pas 2

Am presat aluatul cu mainile ca sa-i dau forma unui dreptunghi mai mic.

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 2
Pas 3

Apoi l-am intins intr-o foaie dreptunghiulara de 20x30cm si cam 3-4mm grosime.

Bineinteles nu uitati sa mai puneti faina sub aluat in timp ce lucrati cu facaletul.

Daca aveti aluat foietat din comert il folositi ca atare, nu il mai intindeti.

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 3
Pas 4

Il ungeti pe toata suprafata cu putin unt moale.

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 4
Pas 5

Presarati un strat uniform de zahar, cam 4-5 linguri plus orice arome va plac si daca doriti - scortisoara, cacao, nuci maruntite, nuca de cocos, mac, stafide, merisoare, etc.

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 5
Pas 6

Recomand sa rulati aluatul din latura mai scurta a dreptunghiului - paplmierii sunt mai frumosi daca au mai multe straturi rulate.

Deci rulati foaia de aluat pana la jumatate.

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 6
Pas 7

Rulati si cealalta latura spre mijloc.

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 7
Pas 8

Intoarceti aluatul rulat invers, cu partea neteda in sus si il taiati in felii de 1cm grosime.

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 8
Pas 9

Aranjati aceste felii in tava de cuptor, neaparat asternuta cu hartie de copt!

Putin le desfaceti cu degetele si usor presati sa aiba forma cat mai corecta.

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 9
Pas 10

Deasupra mai presarati putin zahar, acesta se va topi si carameliza dupa coacere, deci este exact ce ne trebuie :)

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 10
Pas 11

Puneti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20-25 de minute, pana palmierii se rumenesc frumos si usor se caramelizeaza deasupra.

Apoi lasati sa se raceasca bine in tava.

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 11
Pas 12

Sunt minunati, crocanti, aromati - si tati, si copiii le-au savurat cu mare pofta.

Sunt ca un fel de biscuiti , dar mai simplu de modelat si realizat.

Pofta Buna!

Palmieri sau Urechi de Elefant - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 buc
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Ekaterinka
Ekaterinka 08 Oct 2019, 21:21

Cam stranie combinație între aluatul sărat și rezultatul final..sarato-dulce și totul cu gust de scorțișoară..mă gândeam să pun data viitoare mai putina sare,va influența cu ceva frăgezimea aluatului?

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ekaterinka 08 Oct 2019, 21:24

Aluatul meu nu este foarte sarat, dupa gustul nostru(cel original avea dublata cantitatatra de sare), dar puteti regla dupa gust, nu influenteaza textura nicicum😉

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 16 Oct 2019, 15:47

Uau,uau și iarași uau! Eram sigură că am greșit rețeta de aluat, însă rezultatul îl vedeți și voi. Nici nu se compară cu cel din comerț! Mulțumesc mult pentru rețetă și sfaturi!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DanielaLiliana384
Daniela Liliana (DanielaLiliana384) 22 Jan 2020, 11:07

Bună ziua domna Lena ați avut la sectiunea prajituri  mai demult reteta prajituri ochelari  sau ochi de pisică.Acum nu o mai găsesc .Imi puteți spune unde aș putea să o găsesc .Am făcut-o și era nemaipomenit de bună, dar din pacate nu am salvat-o  iar acum nu o mai găsesc.Mulțumesc.