Cozonac de post

Cozonac de post

Dupa ce am facut placinta cu mere de post mi-a ramas o bucata de aluat, am zis intr-o gluma hai sa incerc sa fac cozonac din ea. Bineinteles ca nu aveam ingrediente pentru umplutura si am facut dupa metoda mamei mele - cu scortisoara si zahar. Am fost foarte surprinsa de rezultat - mi-a iesit un cozonac foarte pufos, aromat si fraged.

Am zis sa fac acum si cozonac cu umplutura de nuci+mac+cacao - rezultatul a fost la fel de bun.

O singura remarca, pentru a avea un cozonac pufos si bun, in primul rand sa-l lasati sa creasca bine inainte de a-l pune in cuptor; si a doua chestie - dupa ce il scoateti sa-l lasati sa se raceasca f.bine, chiar o noapte ar fi perfect. Eu le fac seara si le tai abia a 2-a zi dimineata.

Atentie! Nu voi da aici pasii de preparare a aluatului, il gasiti la Reteta de placinta cu mere de post. Jumatate din acele ingrediente pentru aluat va ajung pentru a face 2 cozonaci medii.

Ingrediente

Mac
100 g
il macinati prin rasnita de cafea
Nuci
1 pahar
de 250ml
Cacao pudra
3 linguri
Zahar pudra
150 g
puneti dupa gust, va recomand sa faceti mai dulce umplutura
Rahat pentru cozonaci
100 g
Scortisoara
1 lingura
pentru umplutura de scortisoara
Zahar
6 linguri
pentru umplutura de scortisoara
Infuzie dulce de ceai negru
100 ml
pentru a se rumeni mai frumos

Pasi de urmat

Pas 1

Preparati aluatul dupa Reteta de placinta cu mere de post. Aveti grija la cantitati, jumatate din acele ingrediente va ajung pentru 2 cozonaci medii.

Deci ati luat jumatate din acel aluat si il impartiti in 2 bile egale - fiecare pentru un cozonac.

Apoi le mai impartiti inca in 2 bile - in total vor fi 4 mai mici. Le framantati putin si lasati 10 min sa se odihneasca.

Cozonac de post - Pas 1
Pas 2

In acest timp se pregateste umplutura de cacao.

Macul se macina uscat prin rasnita de cafea, sau printr-o rasnita speciala pt mac si nuci.

Oricum, daca nu aveti mac, puneti cantitate dubla de nuca.

Cozonac de post - Pas 2
Pas 3

Nucile se maruntesc bine si se adauga la mac.

Cozonac de post - Pas 3
Pas 4

Apoi adaugati cacao si zahar pudra, amestecati bine toate ingredientele.

Cozonac de post - Pas 4
Pas 5

Si ultimul pas aici, adaugati cate putina apa calda si amestecati pana va iese umplutura ca o crema mai groasa. Aveti grija sa nu turnati multa apa din prima, ca sa nu fie prea lichida crema.

Cozonac de post - Pas 5
Pas 6

Intindeti una din cele 4 bile de aluat intr-o foaie subtire ovala sau dreptunghiulara. Ungeti foaia cu cateva linguri de crema de cacao (aveti grija sa nu fie prea multa, va face cozonacul mai greu pe multa umplutura).

Taiati rahatul felii subtiri si il puneti peste umplutura de cacao si rulati foaia de aluat.

Cozonac de post - Pas 6
Pas 7

In asa fel faceti 2 rulade de aluat cu crema de cacao. Le impletiti intre ele pentru a forma un cozonac frumos.

Cozonac de post - Pas 7
Pas 8

Pentru a face cozonacul cu scortisoara - intindeti foile de aluat in forma ovala. Presarati cate jumatate de lingura de scortisoara pe foaie si cate 3 linguri de zahar pe fiecare. Cu degetele uniformizati si amestecati putin scortisoara cu zahar. Apoi rulati foaia - in asa fel faceti 2 rulade si le impletiti intre ele pentru a forma cozonacul.

Dupa mine acesta a fost mai aromat si mai pufos, pentru ca umplutura mai multa de obicei mai tine de cresterea cozonacului. Aici ingredientele sunt putine, dar foarte potrivite.

Cozonac de post - Pas 8
Pas 9

Cozonacii astfel formati le puneti in tavi de chec/cozonac unse cu putin ulei. Le puneti la un loc cald si ferit de curenti de aer sa creasca bine. Ar trebui sa-si dubleze volumul inainte sa le puneti la cuptor.

Cozonac de post - Pas 9
Pas 10

Dupa ce au crescut le ungeti cu infuzia dulce de ceai negru, pentru a se rumeni uniform si frumos.

Le dati la cuptor la 180-200 de grade. Cand se rumenesc, scadeti temperatura cuptorului (aproximativ 150 grade) si mai lasati 15 min sa se coaca bine cozonacii.

Cozonac de post - Pas 10
Pas 11

Dupa ce s-au copt ii scoateti din cuptor, le ungeti din nou cu infuzie de ceai si lasati 10-15 min in tavi.

Cozonac de post - Pas 11
Pas 12

Apoi le scoateti atent din tava, puneti pe un fund si acoperiti cu un prosop pana se racesc complet - perfect este sa le lasati 8-10 ore, de obicei le fac seara si dimineata le tai.

Cozonac de post - Pas 12
Pas 13

Aici o sectiune de la cozonacul cu scortisoara.

Cozonac de post - Pas 13
Pas 14

Si aici alta de la cel cu cacao, nuca si mac.

Merg perfect cu lapte, ceai, sau alta bautura preferata.

Pofta Buna!

Cozonac de post - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (2 cozonaci medii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 15

Flori Meier
Flori Meier 11 Jun 2015, 17:32

Si ai mei 😍 Multumesc pt reteta !!

Poza mea pentru reteta:
doima.cioriceanu
Doina Cioriceanu (doima.cioriceanu) 03 Mar 2014, 15:05

super reteta! am facut si cozonaci si placinta cu mere si au iwsit fffff bune!maine le fac din nou,toata familia le-a mancat cu placere.astept si alte retete de post. felicitari si spor la bucatarealatuturor gospodinelor

ryana
ryana 30 Nov 2013, 00:35

Am incercat si eu sa fac cozonacul, gustos si atat de pufos...nu ma asteptam!

Poza mea pentru reteta:
tatinela
tatinela 02 May 2013, 19:06

i-am facut si eu saptamina trecuta cind am tinut post...tot ce pot sa spun ca sotul meu m-a pupat de 20 de ori si mi-a spus "sunt mai buni ca cei cu oua si celelalte...sa mai faci)))

Poza mea pentru reteta:
mirei
serghiou mirela (mirei) 13 Dec 2010, 23:01

arata foarte bine!!!!!!!!!!!!

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 13 Dec 2010, 21:32

arata super si eu am sa fac de sarbatori

Nota mea pentru reteta:
marceluta
marcela (marceluta) 13 Dec 2010, 20:59

Ce frumosi cozonaci ,sigur ai fac cand sunt acasa . Bravo Lena de fiecare data ma lasi fara cuvinte!

Nota mea pentru reteta:
Ellena
Elena (Ellena) 13 Dec 2010, 13:45

F.frumosi cozonaciii! frumosi crescuti,imi plac f.mult cei cu nuca si cacao!dar cred ca e bun sa adaugi si mac yami!

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 13 Dec 2010, 13:03

Arată absolut superb!

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 13 Dec 2010, 12:56

ce bine arata!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile