Cozonac de post
Dupa ce am facut placinta cu mere de post mi-a ramas o bucata de aluat, am zis intr-o gluma hai sa incerc sa fac cozonac din ea. Bineinteles ca nu aveam ingrediente pentru umplutura si am facut dupa metoda mamei mele - cu scortisoara si zahar. Am fost foarte surprinsa de rezultat - mi-a iesit un cozonac foarte pufos, aromat si fraged.
Am zis sa fac acum si cozonac cu umplutura de nuci+mac+cacao - rezultatul a fost la fel de bun.
O singura remarca, pentru a avea un cozonac pufos si bun, in primul rand sa-l lasati sa creasca bine inainte de a-l pune in cuptor; si a doua chestie - dupa ce il scoateti sa-l lasati sa se raceasca f.bine, chiar o noapte ar fi perfect. Eu le fac seara si le tai abia a 2-a zi dimineata.
Atentie! Nu voi da aici pasii de preparare a aluatului, il gasiti la Reteta de placinta cu mere de post. Jumatate din acele ingrediente pentru aluat va ajung pentru a face 2 cozonaci medii.
Ingrediente
●
Mac
100 g
il macinati prin rasnita de cafea
●
Zahar pudra
150 g
puneti dupa gust, va recomand sa faceti mai dulce umplutura
●
Rahat pentru cozonaci
100 g
●
Scortisoara
1 lingura
pentru umplutura de scortisoara
●
Zahar
6 linguri
pentru umplutura de scortisoara
●
Infuzie dulce de ceai negru
100 ml
pentru a se rumeni mai frumos
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Preparati aluatul dupa Reteta de placinta cu mere de post. Aveti grija la cantitati, jumatate din acele ingrediente va ajung pentru 2 cozonaci medii.
Deci ati luat jumatate din acel aluat si il impartiti in 2 bile egale - fiecare pentru un cozonac.
Apoi le mai impartiti inca in 2 bile - in total vor fi 4 mai mici. Le framantati putin si lasati 10 min sa se odihneasca.
Pas 2
In acest timp se pregateste umplutura de cacao.
Macul se macina uscat prin rasnita de cafea, sau printr-o rasnita speciala pt mac si nuci.
Oricum, daca nu aveti mac, puneti cantitate dubla de nuca.
Pas 3
Nucile se maruntesc bine si se adauga la mac.
Pas 4
Apoi adaugati cacao si zahar pudra, amestecati bine toate ingredientele.
Pas 5
Si ultimul pas aici, adaugati cate putina apa calda si amestecati pana va iese umplutura ca o crema mai groasa. Aveti grija sa nu turnati multa apa din prima, ca sa nu fie prea lichida crema.
Pas 6
Intindeti una din cele 4 bile de aluat intr-o foaie subtire ovala sau dreptunghiulara. Ungeti foaia cu cateva linguri de crema de cacao (aveti grija sa nu fie prea multa, va face cozonacul mai greu pe multa umplutura).
Taiati rahatul felii subtiri si il puneti peste umplutura de cacao si rulati foaia de aluat.
Pas 7
In asa fel faceti 2 rulade de aluat cu crema de cacao. Le impletiti intre ele pentru a forma un cozonac frumos.
Pas 8
Pentru a face cozonacul cu scortisoara - intindeti foile de aluat in forma ovala. Presarati cate jumatate de lingura de scortisoara pe foaie si cate 3 linguri de zahar pe fiecare. Cu degetele uniformizati si amestecati putin scortisoara cu zahar. Apoi rulati foaia - in asa fel faceti 2 rulade si le impletiti intre ele pentru a forma cozonacul.
Dupa mine acesta a fost mai aromat si mai pufos, pentru ca umplutura mai multa de obicei mai tine de cresterea cozonacului. Aici ingredientele sunt putine, dar foarte potrivite.
Pas 9
Cozonacii astfel formati le puneti in tavi de chec/cozonac unse cu putin ulei. Le puneti la un loc cald si ferit de curenti de aer sa creasca bine. Ar trebui sa-si dubleze volumul inainte sa le puneti la cuptor.
Pas 10
Dupa ce au crescut le ungeti cu infuzia dulce de ceai negru, pentru a se rumeni uniform si frumos.
Le dati la cuptor la 180-200 de grade. Cand se rumenesc, scadeti temperatura cuptorului (aproximativ 150 grade) si mai lasati 15 min sa se coaca bine cozonacii.
Pas 11
Dupa ce s-au copt ii scoateti din cuptor, le ungeti din nou cu infuzie de ceai si lasati 10-15 min in tavi.
Pas 12
Apoi le scoateti atent din tava, puneti pe un fund si acoperiti cu un prosop pana se racesc complet - perfect este sa le lasati 8-10 ore, de obicei le fac seara si dimineata le tai.
Pas 13
Aici o sectiune de la cozonacul cu scortisoara.
Pas 14
Si aici alta de la cel cu cacao, nuca si mac.
Merg perfect cu lapte, ceai, sau alta bautura preferata.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(2 cozonaci medii)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii:
Nota:
5 (5 voturi)