Cozonac de post

Cozonac de post

După ce am făcut plăcintă cu mere de post mi-a rămas o bucată de aluat, am zis într-o glumă hai să încerc să fac cozonac din ea. Bineînțeles că nu aveam ingrediente pentru umplutură și am făcut după metoda mamei mele - cu scorțișoară și zahăr. Am fost foarte surprinsă de rezultat - mi-a ieșit un cozonac foarte pufos, aromat și fraged.

Am zis să fac acum și cozonac cu umplutură de nuci+mac+cacao - rezultatul a fost la fel de bun.

O singură remarcă, pentru a avea un cozonac pufos și bun, în primul rând să-l lăsați să crească bine înainte de a-l pune în cuptor; și a doua chestie - după ce îl scoateți să-l lăsați să se răcească f.bine, chiar o noapte ar fi perfect. Eu le fac seara și le tai abia a 2-a zi dimineața.

Atenție! Nu voi da aici pașii de preparare a aluatului, îl găsiți la Rețeta de plăcintă cu mere de post. Jumătate din acele ingrediente pentru aluat vă ajung pentru a face 2 cozonaci medii.

Ingrediente

Mac
100 g
îl măcinați prin râșnița de cafea
Nuci
1 pahar
de 250ml
Cacao pudra
3 linguri
   
Zahar pudra
150 g
puneți după gust, vă recomand să faceți mai dulce umplutura
Rahat pentru cozonaci
100 g
   
Scortisoara
1 lingura
pentru umplutura de scorțișoară
Zahar
6 linguri
pentru umplutura de scorțișoară
Infuzie dulce de ceai negru
100 ml
pentru a se rumeni mai frumos

Pași de urmat

Pas 1

Preparați aluatul după Rețeta de plăcintă cu mere de post. Aveți grijă la cantități, jumătate din acele ingrediente vă ajung pentru 2 cozonaci medii.

Deci ați luat jumătate din acel aluat și îl împărțiți în 2 bile egale - fiecare pentru un cozonac.

Apoi le mai împărțiți încă în 2 bile - în total vor fi 4 mai mici. Le frământați puțin și lăsați 10 min să se odihnească.

Cozonac de post - Pas 1
Pas 2

În acest timp se pregătește umplutura de cacao.

Macul se macină uscat prin râșnița de cafea, sau printr-o râșniță specială pt mac și nuci.

Oricum, dacă nu aveți mac, puneți cantitate dublă de nucă.

Cozonac de post - Pas 2
Pas 3

Nucile se mărunțesc bine și se adaugă la mac.

Cozonac de post - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați cacao și zahăr pudră, amestecați bine toate ingredientele.

Cozonac de post - Pas 4
Pas 5

Și ultimul pas aici, adăugați câte puțină apă caldă și amestecați până vă iese umplutura ca o cremă mai groasă. Aveți grijă să nu turnați multă apă din prima, ca să nu fie prea lichidă crema.

Cozonac de post - Pas 5
Pas 6

Întindeți una din cele 4 bile de aluat într-o foaie subțire ovală sau dreptunghiulară. Ungeți foaia cu câteva linguri de cremă de cacao (aveți grijă să nu fie prea multă, va face cozonacul mai greu pe multă umplutură).

Tăiați rahatul felii subțiri și îl puneți peste umplutura de cacao și rulați foaia de aluat.

Cozonac de post - Pas 6
Pas 7

În așa fel faceți 2 rulade de aluat cu cremă de cacao. Le împletiți între ele pentru a forma un cozonac frumos.

Cozonac de post - Pas 7
Pas 8

Pentru a face cozonacul cu scorțișoară - întindeți foile de aluat în formă ovală. Presărați câte jumătate de lingură de scorțișoară pe foaie și câte 3 linguri de zahăr pe fiecare. Cu degetele uniformizați și amestecați puțin scorțișoara cu zahăr. Apoi rulați foaia - în așa fel faceți 2 rulade și le împletiți între ele pentru a forma cozonacul.

După mine acesta a fost mai aromat și mai pufos, pentru că umplutura mai multă de obicei mai ține de creșterea cozonacului. Aici ingredientele sunt puține, dar foarte potrivite.

Cozonac de post - Pas 8
Pas 9

Cozonacii astfel formați le puneți în tăvi de chec/cozonac unse cu puțin ulei. Le puneți la un loc cald și ferit de curenți de aer să crească bine. Ar trebui să-și dubleze volumul înainte să le puneți la cuptor.

Cozonac de post - Pas 9
Pas 10

După ce au crescut le ungeți cu infuzia dulce de ceai negru, pentru a se rumeni uniform și frumos.

Le dați la cuptor la 180-200 de grade. Când se rumenesc, scădeți temperatura cuptorului (aproximativ 150 grade) și mai lăsați 15 min să se coacă bine cozonacii.

Cozonac de post - Pas 10
Pas 11

După ce s-au copt îi scoateți din cuptor, le ungeți din nou cu infuzie de ceai și lăsați 10-15 min în tăvi.

Cozonac de post - Pas 11
Pas 12

Apoi le scoateți atent din tavă, puneți pe un fund și acoperiți cu un prosop până se răcesc complet - perfect este să le lăsați 8-10 ore, de obicei le fac seara și dimineața le tai.

Cozonac de post - Pas 12
Pas 13

Aici o secțiune de la cozonacul cu scorțișoară.

Cozonac de post - Pas 13
Pas 14

Și aici alta de la cel cu cacao, nucă și mac.

Merg perfect cu lapte, ceai, sau altă băutură preferată.

Poftă Bună!

Cozonac de post - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (2 cozonaci medii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 15

Flori Meier
Flori Meier 11 Jun 2015, 17:32

Si ai mei 😍 Multumesc pt reteta !!

Poza mea pentru rețetă:
doima.cioriceanu
Doina Cioriceanu (doima.cioriceanu) 03 Mar 2014, 15:05

super reteta! am facut si cozonaci si placinta cu mere si au iwsit fffff bune!maine le fac din nou,toata familia le-a mancat cu placere.astept si alte retete de post. felicitari si spor la bucatarealatuturor gospodinelor

ryana
ryana 30 Nov 2013, 00:35

Am incercat si eu sa fac cozonacul, gustos si atat de pufos...nu ma asteptam!

Poza mea pentru rețetă:
tatinela
tatinela 02 May 2013, 19:06

i-am facut si eu saptamina trecuta cind am tinut post...tot ce pot sa spun ca sotul meu m-a pupat de 20 de ori si mi-a spus "sunt mai buni ca cei cu oua si celelalte...sa mai faci)))

Poza mea pentru rețetă:
mirei
serghiou mirela (mirei) 13 Dec 2010, 23:01

arata foarte bine!!!!!!!!!!!!

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 13 Dec 2010, 21:32

arata super si eu am sa fac de sarbatori

Nota mea pentru rețetă:
marceluta
marcela (marceluta) 13 Dec 2010, 20:59

Ce frumosi cozonaci ,sigur ai fac cand sunt acasa . Bravo Lena de fiecare data ma lasi fara cuvinte!

Nota mea pentru rețetă:
Ellena
Elena (Ellena) 13 Dec 2010, 13:45

F.frumosi cozonaciii! frumosi crescuti,imi plac f.mult cei cu nuca si cacao!dar cred ca e bun sa adaugi si mac yami!

Nota mea pentru rețetă:
Emma
Emma 13 Dec 2010, 13:03

Arată absolut superb!

Nota mea pentru rețetă:
Lavi
Lavi 13 Dec 2010, 12:56

ce bine arata!

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile