Prajitura cu miere si nuci
Aveam acum optiunea sa merg sa mai fac treaba prin casa sau sa lucrez putin la calculator, dar mi-a venit un mail - un nou comentariu de la voi - de bine - m-a emotionat atat de mult, mi-a dat "aripi" sa postez o noua reteta, una foarte reusita pe care o pregatisem din week-end.
Eram in framantari ce sa gatesc dulce, aveam pofta dar nu stiam ce vreau - si pac.. am vazut aceasta reteta care mi-a picat la fix. Rezultatul a fost mult peste asteptari, chiar sa caut mult si sa inventez si sa lucrez la reteta nu aveam asa o bunatate.
Autorul o numeste baclava "bakinskaia", dar am zis sa fie prajitura nu nuci - aduce mult a baclava, dar nu foarte dulce, cu aroma de unt si foarte, foarte frageda si pufoasa. Se face repede si ingredientele sunt simple si la indemana, chiar va recomand s-o faceti, este una din cele mai reusite postate in ultimul timp pe site.
Ingrediente
●
Drojdie uscata
1 lingurita
●
Zahar
200 g
plus 2 lingurite pentru aluat
●
Faina alba calitate superioara
350 g
●
Oua
1 buc
+ 1 galbenus crud pentru uns prajitura
●
Unt
80 g
topit si racit
●
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Laptele cald se amesteca cu 2 lingurite de zahar si 1 lingurita de drojdie uscata, lasat 10 minute la loc cald.
Pas 2
Intr-un bol mai mare puneti faina, oul, sarea.
Pas 3
Adaugati compozitia de lapte cu drojdie.
Pas 4
Amestecati cu o lingura si pe parcurs mai adaugati untul topit si putin racorit.
Pas 5
Se va forma un aluat foarte placut si nelipicios, il mai framantati pe masa - cam 5 minute, sa se uniformizeze.
Pas 6
Lasati aluatul in bol, il acoperiti cu un prosop si lasati sa creasca 1 ora.
Pas 7
In acest timp pregatim umplutura:
Nucile se maruntesc, dar nu chiar faina - sa fie bucatele mai mici. Se amesteca cu 200g de zahar.
Pas 8
Adaugati mierea si amestecati - mai eficient ar fi mai intai cu lingura apoi puneti la treaba degetele :)
Pas 9
Va fi o compozitie putin lipicioasa dar ca niste faramituri.
Pas 10
Aluatul odihnit il impariti in 6 parti egale si fromati bile. Le lasati 10 minute pe masa.
Pas 11
Fiecare bila se intinde pe parcurs intr-o foaie subtire, cam de 2 mm grosime.
Pas 12
Eu am pus prajitura in tava rotunda de tort (unsa cu putin ulei) - de 28cm diametru - fiecare foaie de aluat cam asa diametru are.
Deci am pus prima foaie de aluat si umplutura de nuci (ochiometric impartiti umplutura in 5 parti, si am pus cate 1 parte de nuci pe fiecare foaie).
Pas 13
Urmeaza a 2-a foaie si iar umplutura. Si tot asa - va ies 6 foi de aluat si 5 straturi de nuci.
Fiecare foaie o presati usor cu degetele dupe ce o asezati peste umplutura cu nuci.
Pas 14
Ultima foaie se unge cu galbenus de ou (pentru cosmetizare:) Lasati prajitura 10 minute sa se odihneasca.
Pas 15
Tava se pune la cuptor preincalzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute - pana se rumeneste bine, mai intens.
Pas 16
O scoateti din cuptor si lasati sa se racoreasca bine.
Pas 17
Apoi o portionati si savurati.... Este excelenta cu gust intens de nuci, unt si foarte frageda.
Pofta Buna!
Cantitate:
15 buc
(10-12 portii)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (13 voturi)