Prajitura cu miere si nuci

Prajitura cu miere si nuci

Aveam acum optiunea sa merg sa mai fac treaba prin casa sau sa lucrez putin la calculator, dar mi-a venit un mail - un nou comentariu de la voi - de bine - m-a emotionat atat de mult, mi-a dat "aripi" sa postez o noua reteta, una foarte reusita pe care o pregatisem din week-end.

Eram in framantari ce sa gatesc dulce, aveam pofta dar nu stiam ce vreau - si pac.. am vazut aceasta reteta care mi-a picat la fix. Rezultatul a fost mult peste asteptari, chiar sa caut mult si sa inventez si sa lucrez la reteta nu aveam asa o bunatate.

Autorul o numeste baclava "bakinskaia", dar am zis sa fie prajitura nu nuci - aduce mult a baclava, dar nu foarte dulce, cu aroma de unt si foarte, foarte frageda si pufoasa. Se face repede si ingredientele sunt simple si la indemana, chiar va recomand s-o faceti, este una din cele mai reusite postate in ultimul timp pe site.

Ingrediente

Lapte
120 ml
Drojdie uscata
1 lingurite
Zahar
200 g
plus 2 lingurite pentru aluat
Faina alba calitate superioara
350 g
Oua
1 buc
+ 1 galbenus crud pentru uns prajitura
Unt
80 g
topit si racit
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Nuci
250 g
Miere
5 linguri

Pasi de urmat

1

Laptele cald se amesteca cu 2 lingurite de zahar si 1 lingurita de drojdie uscata, lasat 10 minute la loc cald.

2

Intr-un bol mai mare puneti faina, oul, sarea.

3

Adaugati compozitia de lapte cu drojdie.

4

Amestecati cu o lingura si pe parcurs mai adaugati untul topit si putin racorit.

5

Se va forma un aluat foarte placut si nelipicios, il mai framantati pe masa - cam 5 minute, sa se uniformizeze.

6

Lasati aluatul in bol, il acoperiti cu un prosop si lasati sa creasca 1 ora.

7

In acest timp pregatim umplutura:

Nucile se maruntesc, dar nu chiar faina - sa fie bucatele mai mici. Se amesteca cu 200g de zahar.

8

Adaugati mierea si amestecati - mai eficient ar fi mai intai cu lingura apoi puneti la treaba degetele :)

9

Va fi o compozitie putin lipicioasa dar ca niste faramituri.

10

Aluatul odihnit il impariti in 6 parti egale si fromati bile. Le lasati 10 minute pe masa.

11

Fiecare bila se intinde pe parcurs intr-o foaie subtire, cam de 2 mm grosime.

12

Eu am pus prajitura in tava rotunda de tort (unsa cu putin ulei) - de 28cm diametru - fiecare foaie de aluat cam asa diametru are.

Deci am pus prima foaie de aluat si umplutura de nuci (ochiometric impartiti umplutura in 5 parti, si am pus cate 1 parte de nuci pe fiecare foaie).

13

Urmeaza a 2-a foaie si iar umplutura. Si tot asa - va ies 6 foi de aluat si 5 straturi de nuci.

Fiecare foaie o presati usor cu degetele dupe ce o asezati peste umplutura cu nuci.

14

Ultima foaie se unge cu galbenus de ou (pentru cosmetizare:) Lasati prajitura 10 minute sa se odihneasca.

15

Tava se pune la cuptor preincalzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute - pana se rumeneste bine, mai intens.

16

O scoateti din cuptor si lasati sa se racoreasca bine.

17

Apoi o portionati si savurati.... Este excelenta cu gust intens de nuci, unt si foarte frageda.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 15 bucati (10-12 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (13 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 68

Carmen Silvia
Carmen Silvia 16 dec 2017, 11:05

mi-a placut foarte mult si destul de usor de facut ! aluatul l-am intins foarte usor, chiar cautam ceva de genul asta. Eu am pus gem de mere (in loc de zahar) cu nuci maruntite. Dar urmeaza sa o fac si doar cu nuci, acum pentru sarbatori. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Bumbu Daniela
Bumbu Daniela 05 oct 2017, 00:27

Chiar azi am facuto si mia iesit super bună prăjiturica. Am facut un strat cu halva si altul cu majiun de mere pentru ca nu aveam nucă.

Poza mea pentru reteta:
Mariashka
Mariashka 25 apr 2016, 07:55

Am facut si eu, ieri, mi s-au primit f bine, dar am pus si halva, foarte gustoase!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tasicuta
tasicuta 29 feb 2016, 17:32

o prajitura care nu este cu nimic mai prejos decat baclavaua, atata tot poate ca baclavaua ii mai lipicioasa

Poza mea pentru reteta:
bayram
bayram 25 oct 2015, 20:20

deci cum am spus e excelenta,si iata si poza...

Poza mea pentru reteta:
Liliana Hadji psiholog
Liliana Hadji psiholog 08 mar 2015, 16:28

O bunătate!

Poza mea pentru reteta:
Hasi
Hasi 10 sep 2014, 23:38

Buna draga Lena,vreau sa incerc prajiturica,arata extraordinar;din pacate nu am nuci:/Daca pun alune macinate in loc de nuci?(eu si ideile mele...bine ca mai am idei inca:p)

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Hasi 11 sep 2014, 10:15

Da sigur, puteti folosi orice nuci/alune va plac :)

Thomas
Thomas 15 iun 2014, 18:09

Gata prajiturica a iesit pana la urma doar ca mie personal mi se pare extraordinar de dulce...Mai mult de o bucatica nu poti manca..dar pentru cei care mancati f dulce e perfecta...oricum foarte Buna...

Poza mea pentru reteta:
salas
salas 17 sep 2013, 20:26

Salut Lena. Am facut multe retete de pe site-ul tau si-ti multumesc pentru ca le explici pe intelesul tuturor. Aceasta prajitura mi-a placut foarte mult si nu m-am putut abtine sa nu adaug un comentariu. Este senzationala. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Issa
Issa 02 iun 2012, 14:26

Prajitura mi-a iesit, e super. Mersi pentru aceasta reteta

Din pacate atat mi-a ramas

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile