Cozonac de post cu Halva si Rahat

Cozonac de post cu Halva si Rahat

Unul din cele mai populare deserturi in aceasta perioada este cozonacul de post, chiar daca este fara oua si lactate va asigur ca are gust foarte bun si textura perfecta. Micul secret in aceasta reteta de cozonac de post este sucul de portocale - adauga un plus de gust, aroma si culoare, de obicei lipsita la cozonacii fara oua.

Puteti intotdeauna sa-l faceti cu umplutura de nuca, rahat, stafide, mie mi s-a parut interesant sa fie cu Halva si am ales Halvaua Feleacul combinata cu vanilie si cacao. Rahatul este absolut nelipsit la orice cozonac fac, ne place prea mult si ne conformam cu aceasta pofta...

Este important sa intelegeti ca acea textura pufoasa a cozonacului depinde foarte mult de cantitatea fainii pe care o folositi. Este o capcana sa puneti faina mai multa ca sa nu se lipeasca aluatul de maini, si va treziti cu un cozonac tare si dens. Recomandarea este sa faceti mai bine un aluat moale si lipicios, va invatatti sa-l manevrati cu mainile unse cu ulei sau presarate cu faina - in acest caz cozonacul, chiar si cozonacul de post, va fi intotdeauna un succes!

Ingrediente

Suc natural de portocale
250 ml
Zahar
3 linguri
Ulei
5 linguri
Sare
0.5 lingurite
Drojdie proaspata
50 g
sau 25g drojdie uscata
Faina alba calitate superioara
400 g
Halva
200 g
Rahat colorat
200 g
sau orice alta umplutura va place - nuci, gem, cacao, stafide, etc.
Esenta de vanilie
1 lingurita

Pasi de urmat

Pas 1

Masurati cu un pahar 250ml din sucul de portocale, il incalziti putin pe aragaz sau la microunde si turnati in bolul unde vom face aluatul de cozonac.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 1
Pas 2

In sucul cald(nu fierbinte!), adaugati 3 linguri de zahar, 5 linguri de ulei, esenta de vanilie si sarea - amestecati bine.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 2
Pas 3

Acum sfarmati drojdia cu mainile si o puneti in bol.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 3
Pas 4

Amestecati bine si lasati 10 minute sa faca o spuma usoara.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 4
Pas 5

Acum adaugati in bol 350g de faina si amestecati cu o spatula pana se leaga aluatul.

Daca observati ca este prea lichid sau moale, mai puneti inca putina faina, dar incercati sa o faceti treptat si cate putin.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 5
Pas 6

Eu de obicei presar faina pe masa si trec aluatul asa mai moale acolo, si abia acum il framant cu mainile.

Adaug faina numai daca este foarte lipicios si doar atat cat sa nu se lipeasca rau de masa.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 6
Pas 7

Nu il framant prea mult, cam 2-3 minute cat sa fie uniform si ceva mai neted.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 7
Pas 8

Il trec inapoi in bolul presarat cu faina si las sa creasca vreo ora la cald si acoperit cu un prosop.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 8
Pas 9

Dupa acest timp trebuie sa-si dubleze volumul.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 9
Pas 10

Acum scoateti aluatul din bol si taiati in 2 bucati egale.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 10
Pas 11

Pe fiecare din ele o mai framantati putin pe masa presarata cu faina. Veti observa ca devin si mai netede, uniforme.

Lasati sa se odihneasca 10 minute pe masa.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 11
Pas 12

Pana se odihneste aluatul pregatiti umplutura - fiindca am folosit Halva(marca Feleacul) pentru mine a fost simplu.

Altfel macinati nucile(cam 300g), le amestecati cu cacao, apa sau gem, zahar - toate dupa gust si preferinte.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 12
Pas 13

Acum luati fiecare bila de aluat si intindeti intr-un dreptunghi mare(lungimea lui o reglati dupa dimensiunea tavii de cozonac - trebuie sa fie putin mai mare).

Presarati fara mila halvaua faramitata si bucatele de rahat.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 13
Pas 14

Si rulati cu atentie.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 14
Pas 15

La fel intindeti, umpleti si rulati a 2-a bila de aluat.

Impletiti  cele 2 rulade in forma de cozonac.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 15
Pas 16

Mutati cozonacul astfel format intr-o tava de chec/cozonac, asternuta cu hartie de copt, acoperiti cu un prosop si lasati sa creasca la temperatura camerei.

Eu las de obicei cam 1 ora, sau pana isi dubleaza volumul, depinde si de calitatea drojdiei, temperatura camerei, etc.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 16
Pas 17

Cam asa a crescut acum si merge direct in cuptorul preincalzit la 160 de grade timp de 45-60 de minute.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 17
Pas 18

Periodic verificati modul in care se rumeneste cozonacul, daca observati ca este cam maro dar inca nu au trecut cele 45-60 de minute, il acoperiti cu o bucata de folie de aluminiu.

Timpul de coacere trebuie sa fie minim 45 de minute, nu va grabiti sa-l scoateti pentru ca este destul de mare si trebuie sa se faca bine inauntru.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 18
Pas 19

Dupa cuptor eu il las de obicei vreo 30 de minute in tava si il acopar cu prosop - sa se abureasca putin - coaja va deveni mai moale si mai frageda.

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 19
Pas 20

Dupa acest timp il scoateti din tava, inveliti intr-un prosop si lasati sa se raceasca complet - daca aveti rabdare :)

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 20
Pas 21

Taiati cu un cutit subtire si bine ascutit pentru felii perfecte si savurati!

Pofta Buna!

Cozonac de post cu Halva si Rahat - Pas 21

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 cozonac de marime medie)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

MariTer265
Mari Ter (MariTer265) 03 Dec 2018, 21:28

25g drojdie uscata este foarte multa.1 pachet de 7 g drojdie uscata este similar cu 25 g drojdie proaspata.Deci ar trebui 2 pachete =14 g.O sa fac reteta cu siguranta.Multumim Lena!

lena
Elena (lena) Mari Ter (MariTer265) 03 Dec 2018, 21:29

Depinde de marca, dar puneti cum credeti ca este bine.

StelaRusu330
Stela (StelaRusu330) 06 Dec 2018, 11:01

Foarte bun cozonac de post! Mulțumim mult pentru rețetă!!!

Poza mea pentru reteta:
Cretu Alina
Cretu Alina 04 Feb 2020, 13:07

Se poate cu suc din magazin Naturalis?

lena
Elena (lena) Cretu Alina 04 Feb 2020, 13:10

Sigur.

Cretu Alina
Cretu Alina Elena (lena) 04 Feb 2020, 13:12

Reteta e pentru un singur cozonac?se poate de dublat?multumesc!

lena
Elena (lena) Cretu Alina 04 Feb 2020, 13:13

Da, si da.

Elena
Elena 29 Mar 2020, 16:41

Receta pentru aluat e perfecta, foarte gustos is aromatic. Ca umplutura am folosit mere si nuca. Multumesc!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: