Chec cu nucă și scorțișoară, de post

Chec cu nucă și scorțișoară, de post

Îmi place mult perioada postului pentru că este o provocare pentru mine să găsesc și gătesc rețete deosebite și bineînțeles gustoase.

Acest chec este încă o dovadă că se poate mânca gustos și în post - aromat, gustos și fraged, vi-l recomand cu mare plăcere.

Merge să adăugați și bucățele de ciocolată neagră în el, sau îl faceți ca blat de tort și acoperiți cu cremă de ciocolată de post. Nucile recomand să nu le măcinați făină, lăsați bucățelele mici, să se simtă în chec.

Ingrediente

Ulei de floarea-soarelui
125 ml
sau 100g=12 linguri
Apă
130 ml
sau 140g = 14 linguri
Zahăr
220 g
sau 10 linguri
Esență de vanilie
1 buc
   
Făină albă
220 g
   
Scorțișoară
1 lingurita
   
Praf de copt
2 lingurite
   
Nuci măcinate
80 g
   
Cacao pudră
2 linguri
puteți adăuga și ciocolată neagră bucățele - 50-100g

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol turnați uleiul, apa, zahărul și vanilia, amestecați bine cu un tel sau lingură.

Chec cu nucă și scorțișoară, de post - Pas 1
Pas 2

Adăugați făina, scorțișoara, praful de copt și cacao - amestecați cu telul bine să nu fie cocoloașe.

Chec cu nucă și scorțișoară, de post - Pas 2
Pas 3

La urmă puneți nuca măcinată și opțional bucățelele de ciocolată.

Chec cu nucă și scorțișoară, de post - Pas 3
Pas 4

Trebuie să vă iasă un aluat mai dens, ca smântâna groasă.

Chec cu nucă și scorțișoară, de post - Pas 4
Pas 5

Îl turnați într-o tavă așternută cu hârtie de copt și puneți la cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 45 de minute.

Chec cu nucă și scorțișoară, de post - Pas 5
Pas 6

La mine a avut tendința să se rumenească cam tare la urmă, deși nu trecuse testul scobitorii.

Așadar, ultimele 10-15 minute l-am copt cu folie de aluminiu deasupra, să nu se usuce prea tare, dar să fie sigur copt înăuntru.

Îl scoateți din cuptor și lăsați să se răcorească în tavă timp de vreo oră, acoperit cu un prosop.

Chec cu nucă și scorțișoară, de post - Pas 6
Pas 7

Recomand să-l tăiați după ce se răcește complet, fiindcă nu are ouă în compoziție este mai sfărâmicios puțin.

Poftă Bună!

Chec cu nucă și scorțișoară, de post - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

mirabela2014
mirabela2014 29 Nov 2013, 11:15

Arata foarte bine..acum ma apuc sa il fac..felicitari lena pt site!

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 29 Nov 2013, 16:08

Buna. Da, asta e o reteta. Ieri mi-am cumparat o tava de silicon de cozonaz-chec. Numai din asta nu  aveam. Si as vrea sa o testez. Pot sa fac acest chec in ea,dar fara hartie? Ca altfel fac in tava normala.  Sau sa mai astept pana imi fac painea mea integrala?. Multumesc.

lena
Elena (lena) tiki 29 Nov 2013, 16:44

Sigur ca poti fara hartie!

tiki
tiki 01 Dec 2013, 15:29

Buna. Ce sa fac, de necaz manci si placinte. A trebuit sa testez tava, mai ales ca e si sarbatoare. L-am facut aseara,dar nu l-am taiat decat azi dimineata sa fie rece complet. F. putin intr-un coltisor se rupea. Wooooow,ce aroma cand era la cuptor...!!!. A  venit un vecin si ma tot intreba cand e gata sa vina sa manance :)). F.f.f.f bun.  Am facut exact reteta cu nuci taiate si am adaugat si o manutza de stafide. Bun si el, buna si tava. Multumesc. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Denisa O.
Denisa O. 02 Dec 2013, 15:34

Buna ziua, Pentru varianta fara cacao, se adauga  mai multa faina?

lena
Elena (lena) Denisa O. 02 Dec 2013, 15:42

Cu 2 linguri mai mult.

adri
adri 14 Dec 2013, 11:27

Draga lena, ce nebunii dulci faci tu! Bineinteles ca nu am rezistat tentatiei de a incerca reteta si a iesit extraordinar. In al doilea rand trebuie mentionat ca se pregateste incredibil de repede, 10 min sa-mi fi luat totul. Multumesc si sa stii ca in fiecare dimineata astept cu nerabdare retetele tale.

Nota mea pentru rețetă:
Masha
Masha 17 Mar 2014, 20:13

delicios si usor de facut... s-a mancat din prima...

dari
dari 19 Jul 2015, 18:55

Buna ziua,

interesanta reteta , as vrea sa stiu daca se poate inlocui faina alba cu altceva ? faina de ovaz, secara...

lena
Elena (lena) dari 19 Jul 2015, 19:16

Partial da, cu faina de ovaz, faina integrala de grau, sigur, cea de secara mai putin.

NaTa07
NaTa07 26 Apr 2016, 13:25

L-am facut si pe acesta atit de gustos cred ca sar potrivi si ca torta cu putina crema in mijloc ar fi super dar asa tot a fost delicios Multumesc ! poza am reusit sa fac doar la ultima felie 

Poza mea pentru rețetă: