Placinta frageda cu mere/dovleac (de post)

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post)

Demult vroiam sa fac o varianta de post a Placintei fragede cu mere, problema era ca majoritatea retetelor sunt cu margarina, produs pe care eu il evit in bucatarie pe cat se poate. Aceasta reteta mi-a sarit in ochi pe Facebook si imediat am si aplicat-o, chiar cu cu copil mic in brate am reusit s-o fac in dublu exemplar, cu mere si dovleac, in aceeasi zi.

Este foarte simpla, chiar banala, rapida si foarte buna. Parerile sunt foarte impartite care varianta ar fi mai gustoasa - am dat sa guste la vreo 5 persoane, toti au zis ca ba cu mere e buna, ba cu dovleac, deci depinde de preferinte. La ultimul pas aveti si o poza cu sectiunea din placinta cu dovleac.

Ingrediente

Apa
200 ml
sau 15 linguri
Ulei de floarea soarelui
200 ml
sau 15 linguri
Zahar
350 g
sau 15 linguri
Faina alba
500 g
Praf de copt
10 g
1 plic
Esenta de vanilie
1 buc
+ coaja de lamaie, optional
Mere
6 buc
aproximativ 1.5 kg, plus 3 linguri de zahar
Dovleac
700 g
in varianta daca faceti cu dovleac, plus 4-5 linguri de zahar
Gris de grau
5 linguri

Pasi de urmat

1

Intr-un bol amestecati apa cu uleiul si zaharul.

2

Apoi adaugati faina si praful de copt, framantati aluatul - va fi putin moale si placut la lucru.

3

Il treceti pe masa presarata cu faina, impartiti in 2 bucati si formati 2 bile.

Le lasati sa se odihneasca 10 minute.

4

In acest timp se pregatesc merele - ei doar le-am dat repede prin robot, cu tot cu coaja.

La fel si dovleacul, dar puteti sa le dati si prin razatoarea mare.

Presarati zahar peste ele si eventual scortisoara dupa preferinte.

5

Prima bila de aluat am intins-o intr-o foaie mare, cat este dimensiunea tavii de aragaz. Am presarat 3 linguri de gris peste ea.

6

Am distribuit uniform merele pe toata suprafata si am presarat inca 2 linguri de gris peste ele.

7

Am intins si a 2-a foaie, am pus-o peste mere si am intepat cu furculita din loc in loc.

8

Se coace la cuptor preincalzit la 200 grade, timp de 30-40 de minute, pana se rumeneste frumos.

9

Lasati sa se raceasca, portionati si serviti optional ornata cu zahar pudra.

10

Aici varianta cu dovleac - procedura este aceeasi ca si la mere, dovleacul crud, amestecat cu zahar se pune in loc de mere.

O mica remarca - placinta a 2-3-a zi se face mai moale, asa ca aveti grija s-o coaceti mai bine, mai rumena sa fie.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (1 tava de aragaz)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (10 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 32

Mamitzoaica
Mamitzoaica 28 ian 2019, 17:40

Buna! Am făcut ieri aluatul! Ffff bun, fraged si rapid! Mulțumesc!

Stefy3
Stefy3 20 oct 2018, 15:51

Săptămâna trecută am făcut această prăjitură, într-adevăr un aluat foarte fraged, e buna și a treia zi, se păstrează tare bine!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lidiab
Lidia Lidia (Lidiab) 06 mar 2018, 14:42

Buna Lena,

Cand e post fac des aceasta placinta. Am facut-o astazi iar si a iesit iarasi delicioasa.

Mersi mult de tot, Lena!

Pupici,

Lidia

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Maria Luminita
Luminita (Maria Luminita) 09 oct 2017, 14:19

Am rumenit-o cam tare dar la gust e foarte buna ☺.

Multumim!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
NellySelin958
Nelly Selin (NellySelin958) 24 oct 2016, 15:59

Acum e in cuptor.foile un pic moi dar le am.pus cu sucitorul.ms de retete

Nota mea pentru reteta:
irinam
irinam 01 dec 2015, 17:13

Am doar un singur regret,am pus putine mere

Poza mea pentru reteta:
martha69
martha69 17 apr 2015, 16:23

Cautam o foaie "turnata" pentru placinta cu branza...si am folosit aceasta foaie (adevarat ca am pus lapte in loc de apa..), a iesit minunata. De precizat ca nu trebuie omis nimic, asta inseamna ca si grisul este obligatoriu si rezulta o placinta perfecta, de nota 10. Multumesc mult!

Nota mea pentru reteta:
victoria1981
victoria1981 09 feb 2015, 15:31

Extraordinara!!!multumim frumos de reteta!!

Nota mea pentru reteta:
taziana
taziana 27 dec 2014, 19:15

Foarte gustos.Multumesc am facut cu fiica mea nu aveau rabdare sa o scoatem din cuptor.Si sotiul tare iubeste bostanul si nu lipste acest produc din casa nici odata.Am facut de acum vreo 4 recete din bostan de aici si copt si tarta si chec e super.Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
BBJUL
BBJUL 02 dec 2014, 19:16

in principiu a iesit bine și așa! Data viitoare vad ce mai adaug - zahar sau făină. Multumesc de receta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile