Placinta frageda cu mere/dovleac (de post)

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post)

Demult vroiam sa fac o varianta de post a Placintei fragede cu mere, problema era ca majoritatea retetelor sunt cu margarina, produs pe care eu il evit in bucatarie pe cat se poate. Aceasta reteta mi-a sarit in ochi pe Facebook si imediat am si aplicat-o, chiar cu cu copil mic in brate am reusit s-o fac in dublu exemplar, cu mere si dovleac, in aceeasi zi.

Este foarte simpla, chiar banala, rapida si foarte buna. Parerile sunt foarte impartite care varianta ar fi mai gustoasa - am dat sa guste la vreo 5 persoane, toti au zis ca ba cu mere e buna, ba cu dovleac, deci depinde de preferinte. La ultimul pas aveti si o poza cu sectiunea din placinta cu dovleac.

Ingrediente

Apa
200 ml
sau 15 linguri
Ulei de floarea soarelui
200 ml
sau 15 linguri
Zahar
350 g
sau 15 linguri
Faina alba
500 g
Praf de copt
10 g
1 plic
Esenta de vanilie
1 buc
+ coaja de lamaie, optional
Mere
6 buc
aproximativ 1.5 kg, plus 3 linguri de zahar
Dovleac
700 g
in varianta daca faceti cu dovleac, plus 4-5 linguri de zahar
Gris de grau
5 linguri

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-un bol amestecati apa cu uleiul si zaharul.

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 1
Pas 2

Apoi adaugati faina si praful de copt, framantati aluatul - va fi putin moale si placut la lucru.

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 2
Pas 3

Il treceti pe masa presarata cu faina, impartiti in 2 bucati si formati 2 bile.

Le lasati sa se odihneasca 10 minute.

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 3
Pas 4

In acest timp se pregatesc merele - ei doar le-am dat repede prin robot, cu tot cu coaja.

La fel si dovleacul, dar puteti sa le dati si prin razatoarea mare.

Presarati zahar peste ele si eventual scortisoara dupa preferinte.

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 4
Pas 5

Prima bila de aluat am intins-o intr-o foaie mare, cat este dimensiunea tavii de aragaz. Am presarat 3 linguri de gris peste ea.

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 5
Pas 6

Am distribuit uniform merele pe toata suprafata si am presarat inca 2 linguri de gris peste ele.

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 6
Pas 7

Am intins si a 2-a foaie, am pus-o peste mere si am intepat cu furculita din loc in loc.

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 7
Pas 8

Se coace la cuptor preincalzit la 200 grade, timp de 30-40 de minute, pana se rumeneste frumos.

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 8
Pas 9

Lasati sa se raceasca, portionati si serviti optional ornata cu zahar pudra.

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 9
Pas 10

Aici varianta cu dovleac - procedura este aceeasi ca si la mere, dovleacul crud, amestecat cu zahar se pune in loc de mere.

O mica remarca - placinta a 2-3-a zi se face mai moale, asa ca aveti grija s-o coaceti mai bine, mai rumena sa fie.

Pofta Buna!

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post) - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 tava de aragaz)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (11 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 35

Stefy3
Stefy3 18 Nov 2019, 14:42

Bună.Ieri la prânz am făcut această prăjitură, aluatul este pufos, o reteta ușor de făcut. Mulțumim, Lena!

P.S.Imi plac și rețetele video, bine ca te si vedem, ești o drăguță :)

Poza mea pentru reteta:
DumitracheElena
DumitracheElena 11 Apr 2019, 15:09

Buna Lena. Am mai gatit aceasta reteta de placinta si este singura care imi iese perfect 😏🤷‍♀️ intrebarea mea este: daca nu tin neapărat sa fie de post cu ce pot inlocui uleiul?

Mersi frumos

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) DumitracheElena 11 Apr 2019, 15:25

Cu unt, bineinteles😉

Mamitzoaica
Mamitzoaica 28 Jan 2019, 17:40

Buna! Am făcut ieri aluatul! Ffff bun, fraged si rapid! Mulțumesc!

Stefy3
Stefy3 20 Oct 2018, 15:51

Săptămâna trecută am făcut această prăjitură, într-adevăr un aluat foarte fraged, e buna și a treia zi, se păstrează tare bine!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lidiab
Lidia Lidia (Lidiab) 06 Mar 2018, 14:42

Buna Lena,

Cand e post fac des aceasta placinta. Am facut-o astazi iar si a iesit iarasi delicioasa.

Mersi mult de tot, Lena!

Pupici,

Lidia

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Maria Luminita
Luminita (Maria Luminita) 09 Oct 2017, 14:19

Am rumenit-o cam tare dar la gust e foarte buna ☺.

Multumim!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
irinam
irinam 01 Dec 2015, 17:13

Am doar un singur regret,am pus putine mere

Poza mea pentru reteta:
victoria1981
victoria1981 09 Feb 2015, 15:31

Extraordinara!!!multumim frumos de reteta!!

Nota mea pentru reteta:
BBJUL
BBJUL 02 Dec 2014, 19:16

in principiu a iesit bine și așa! Data viitoare vad ce mai adaug - zahar sau făină. Multumesc de receta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
natalia74
natalia74 30 Nov 2014, 15:52

buna lena demult vroiam sati scriu si acum miam facut mai mult timp si vreau sati multumesc din tot sufletul pentru ce mai ajutat is casatorita de 19 ani familie sot 2 copii deacum si studenti am dar iti multumesc foarte mult pentru receta cornulete cu gem stii carei folosul?multi ani am trait la soacra era o bucatareasa nemipomenita  de la ea am invatat toate si bucate si secrete acum imi tin sotul cu bucatele mamai asa spune el chear ii multumesc ei dar carei treaba deti multumesc tie .soacra intotdeauna cind facea cozonacul de pasti il facea noaptea si eu nu vedeam dar acum am facut cornuletele tale cu gem am mai adaos la zahar am facut chear si rulade am pus si cu halva si cu nuci si cu diferite ce se pune in cozonaci sii stii lena am simtit gustul cela de cozonaci al soacrei si stii am reusit!!!!!!!!!!!!!!!!!si ma bucur acum nui simbata ca eu sa nu coc rulade mai pun in aluat si stafide dar cind intind aluatul il unhg cu gem nare importanta decari si apoi pun halva prin razatoate  ese de minune la ceai e foarte buna.dar vreau sa te mai intreb cind fac rulada  o ung cu ou si o dau la cuptor susanul cind se presoara ma tem sa nul ard in rola iti multumesc foarte mult !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile