Placinta frageda cu mere/dovleac (de post)

Placinta frageda cu mere/dovleac (de post)

Demult vroiam sa fac o varianta de post a Placintei fragede cu mere, problema era ca majoritatea retetelor sunt cu margarina, produs pe care eu il evit in bucatarie pe cat se poate. Aceasta reteta mi-a sarit in ochi pe Facebook si imediat am si aplicat-o, chiar cu cu copil mic in brate am reusit s-o fac in dublu exemplar, cu mere si dovleac, in aceeasi zi.

Este foarte simpla, chiar banala, rapida si foarte buna. Parerile sunt foarte impartite care varianta ar fi mai gustoasa - am dat sa guste la vreo 5 persoane, toti au zis ca ba cu mere e buna, ba cu dovleac, deci depinde de preferinte. La ultimul pas aveti si o poza cu sectiunea din placinta cu dovleac.

Ingrediente

Apa
200 ml
sau 15 linguri
Ulei de floarea soarelui
200 ml
sau 15 linguri
Zahar
350 g
sau 15 linguri
Faina alba
500 g
Praf de copt
10 g
1 plic
Esenta de vanilie
1 buc
+ coaja de lamaie, optional
Mere
6 buc
aproximativ 1.5 kg, plus 3 linguri de zahar
Dovleac
700 g
in varianta daca faceti cu dovleac, plus 4-5 linguri de zahar
Gris de grau
5 linguri

Pasi de urmat

1

Intr-un bol amestecati apa cu uleiul si zaharul.

2

Apoi adaugati faina si praful de copt, framantati aluatul - va fi putin moale si placut la lucru.

3

Il treceti pe masa presarata cu faina, impartiti in 2 bucati si formati 2 bile.

Le lasati sa se odihneasca 10 minute.

4

In acest timp se pregatesc merele - ei doar le-am dat repede prin robot, cu tot cu coaja.

La fel si dovleacul, dar puteti sa le dati si prin razatoarea mare.

Presarati zahar peste ele si eventual scortisoara dupa preferinte.

5

Prima bila de aluat am intins-o intr-o foaie mare, cat este dimensiunea tavii de aragaz. Am presarat 3 linguri de gris peste ea.

6

Am distribuit uniform merele pe toata suprafata si am presarat inca 2 linguri de gris peste ele.

7

Am intins si a 2-a foaie, am pus-o peste mere si am intepat cu furculita din loc in loc.

8

Se coace la cuptor preincalzit la 200 grade, timp de 30-40 de minute, pana se rumeneste frumos.

9

Lasati sa se raceasca, portionati si serviti optional ornata cu zahar pudra.

10

Aici varianta cu dovleac - procedura este aceeasi ca si la mere, dovleacul crud, amestecat cu zahar se pune in loc de mere.

O mica remarca - placinta a 2-3-a zi se face mai moale, asa ca aveti grija s-o coaceti mai bine, mai rumena sa fie.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (1 tava de aragaz)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (10 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 31

Stefy3
Stefy3 20 oct 2018, 15:51

Săptămâna trecută am făcut această prăjitură, într-adevăr un aluat foarte fraged, e buna și a treia zi, se păstrează tare bine!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lidiab
Lidia Lidia (Lidiab) 06 mar 2018, 14:42

Buna Lena,

Cand e post fac des aceasta placinta. Am facut-o astazi iar si a iesit iarasi delicioasa.

Mersi mult de tot, Lena!

Pupici,

Lidia

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Maria Luminita
Luminita (Maria Luminita) 09 oct 2017, 14:19

Am rumenit-o cam tare dar la gust e foarte buna ☺.

Multumim!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
NellySelin958
Nelly Selin (NellySelin958) 24 oct 2016, 15:59

Acum e in cuptor.foile un pic moi dar le am.pus cu sucitorul.ms de retete

Nota mea pentru reteta:
irinam
irinam 01 dec 2015, 17:13

Am doar un singur regret,am pus putine mere

Poza mea pentru reteta:
martha69
martha69 17 apr 2015, 16:23

Cautam o foaie "turnata" pentru placinta cu branza...si am folosit aceasta foaie (adevarat ca am pus lapte in loc de apa..), a iesit minunata. De precizat ca nu trebuie omis nimic, asta inseamna ca si grisul este obligatoriu si rezulta o placinta perfecta, de nota 10. Multumesc mult!

Nota mea pentru reteta:
victoria1981
victoria1981 09 feb 2015, 15:31

Extraordinara!!!multumim frumos de reteta!!

Nota mea pentru reteta:
taziana
taziana 27 dec 2014, 19:15

Foarte gustos.Multumesc am facut cu fiica mea nu aveau rabdare sa o scoatem din cuptor.Si sotiul tare iubeste bostanul si nu lipste acest produc din casa nici odata.Am facut de acum vreo 4 recete din bostan de aici si copt si tarta si chec e super.Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
BBJUL
BBJUL 02 dec 2014, 19:16

in principiu a iesit bine și așa! Data viitoare vad ce mai adaug - zahar sau făină. Multumesc de receta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
natalia74
natalia74 30 nov 2014, 15:52

buna lena demult vroiam sati scriu si acum miam facut mai mult timp si vreau sati multumesc din tot sufletul pentru ce mai ajutat is casatorita de 19 ani familie sot 2 copii deacum si studenti am dar iti multumesc foarte mult pentru receta cornulete cu gem stii carei folosul?multi ani am trait la soacra era o bucatareasa nemipomenita  de la ea am invatat toate si bucate si secrete acum imi tin sotul cu bucatele mamai asa spune el chear ii multumesc ei dar carei treaba deti multumesc tie .soacra intotdeauna cind facea cozonacul de pasti il facea noaptea si eu nu vedeam dar acum am facut cornuletele tale cu gem am mai adaos la zahar am facut chear si rulade am pus si cu halva si cu nuci si cu diferite ce se pune in cozonaci sii stii lena am simtit gustul cela de cozonaci al soacrei si stii am reusit!!!!!!!!!!!!!!!!!si ma bucur acum nui simbata ca eu sa nu coc rulade mai pun in aluat si stafide dar cind intind aluatul il unhg cu gem nare importanta decari si apoi pun halva prin razatoate  ese de minune la ceai e foarte buna.dar vreau sa te mai intreb cind fac rulada  o ung cu ou si o dau la cuptor susanul cind se presoara ma tem sa nul ard in rola iti multumesc foarte mult !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile