Budincă de chia cu căpșuni

Budincă de chia cu căpșuni

Eu sunt mare fan budincă de chia de la prima lingură, și țin să menționez că mai întâi mi-a plăcut mult gustul și textura. Pe urmă am început eu să citesc despre semințele de chia și am văzut ditamai lista de nutrienți și beneficii pe care le conțin (omega 3 și 6, antioxidanți, magneziu, fier, calciu, fosfor, potasiu, etc). Dacă vă uitați pe rețeta de budincă cu chia veți observa că este atât de simplu să o preparați că puteți face asta împreună cu copiii, să vă dați liber imaginației la cum decorați budinca, ce gust final vreți să obțineți, etc.

Fiindcă budinca se poate prepara la rece, doar cât se absoarbe lichidul peste care puneți semințele (30 de minute - 1 oră), este și un desert foarte rapid. Mai jos eu am avut semințe de chia Sanovita și tot aceeași marcă lapte de cocos. Dar puteți să faceți Jeleu delicios de chia cu sucul vostru preferat, laptele de cocos se poate înlocui cu orice lapte vă place sau smântână dulce. Arome, îndulcitori, cacao, fructe, culori - toate după gust și preferințe.

De data aceasta eu am făcut budincă de chia cu căpșuni și a fost chiar un hit - am pus în paharele de servit un strat de budincă simplă, cu vanilie și lapte de cocos, iar al doilea strat cu piure de căpșuni și lapte de cocos. Puteți folosi aici cu succes căpșuni congelate sau alte fructe proaspete/de la congelator.

Ingrediente

Lapte
1 l
folosiți orice lapte normal sau vegetal preferați, smântână dulce sau suc/piure de fructe
Semințe de chia
200 g
cantitatea poate fi puțin diferită în funcție de textura mai densă sau mai lichidă pe care o vreți
Căpșuni
300 g
sau alte fructe, proaspete/congelate
Îndulcitor natural
4 linguri
puteți folosi miere, zahăr de orice fel, zahăr de mesteacăn (xylitol), ștevie, eritritol - toate după gust
Arome
1 lingurita
esențe de vanilie, migdale, lămâie, etc - la fel după gust

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol mare turnați laptele sau lichidul pe care îl veți folosi în budincă. Lichidul poate fi la temperatura camerei sau de la frigider.

Eu am împărțit acesta în două boluri, ca să fac budinca în două culori.

Budincă de chia cu căpșuni - Pas 1
Pas 2

Adăugați semințele de chia, puneți inițial 100g semințe la 500ml de lapte și vedeți pe parcurs dacă este suficient de groasă budinca. Am avut surpriza la unele mărci să se umfle foarte repede și foarte mult, la altele am avut de așteptat.

Aici am folosit Semințe de Chia de la Sanovita, în 30 de minute deja îmi era clar cum va fi textura.

Budincă de chia cu căpșuni - Pas 2
Pas 3

Amestecați bine compoziția cu un tel și lăsați la o parte.

Budincă de chia cu căpșuni - Pas 3
Pas 4

Pentru budinca cu căpșuni am făcut fructele proaspete piure într-un blender.

Budincă de chia cu căpșuni - Pas 4
Pas 5

Într-un alt bol am pus lapte de cocos și piure-ul de căpșuni, am avut 500ml lapte cu 300ml piure - budinca a ieșit puțin mai lichidă decât cea fără fructe, dar tot bună și nu am mai pus mai mult de 100g semințe de chia, deși lichid a fost mai mult.

Budincă de chia cu căpșuni - Pas 5
Pas 6

Ambele compoziții le potriviți de dulce după gust - eu sunt la regim fără carbohidrați și am îndulcit cu xylitol (zahăr de mesteacăn).

La fel puteți să puneți niște esență sau semințe de vanilie.

Budincă de chia cu căpșuni - Pas 6
Pas 7

Observați după 30-60 de minute cum se îngroașă budinca, dacă este încă lichidă mai puneți semințe de chia.

Așa cum am menționat mai sus, absorbția semințelor depinde de la o marcă la alta, deci vă ghidați după textura dorită.

Budincă de chia cu căpșuni - Pas 7
Pas 8

Acum puneți budinca în pahare sau boluri individuale - eu am pus primul strat de budincă fără fructe și pe deasupra cel cu căpșuni.

Budincă de chia cu căpșuni - Pas 8
Pas 9

Puteți servi imediat budinca, dar o puteți lăsa și la frigider până când aveți nevoie - stă bine 2-3 zile.

Budincă de chia cu căpșuni - Pas 9
Pas 10

Eu am ornat cu frunze de mentă și felii de căpșuni proaspete, copiilor le-a plăcut mult, dar și pentru noi a fost o delectare.

Poftă Bună!

Budincă de chia cu căpșuni - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4-6 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

nata14
nata14 01 Jun 2018, 13:49

multumesc mult! o idee geniala pentru dejun! buna si pentru adulti :) 

Nota mea pentru rețetă:
dynamic1
Mihai (dynamic1) 13 Jun 2018, 07:58

La aceasta reteta ati folosit lapte de cocos la conserva (care este mai gros, mai dens) sau lapte de cocos la cutie gen tretrapak (care este mai lichid, mai subtire)? Multumesc.

lena
Elena (lena) Mihai (dynamic1) 13 Jun 2018, 08:19

La conserva a fost.

CostinDRAGHIA332
Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) Mihai (dynamic1) 06 Jun 2020, 18:13

Cel mai apos tip tetrapak este cel mai bun. Daca folositi din cel dens, semintele de kia nu se vor inmuia.