Galeta cu capsuni si rubarba
Nu va speriati de rubarba in aceasta reteta, usor puteti s-o omiteti daca nu aveti cum sa faceti rost de ea, astfel veti obtine o galeta delicioasa si aromata cu capsuni. Mie imi place mult acest tip de prajitura de casa rapida, ceva mai rustica, efortul este putin, dar rezultatul delicios si frumos, iar in timpul sezonului o puteti improviza cu alte fructe preferate.
Aici rubarba echilibreaza aroma capsunilor cu putin gust acrisor, iar pectina din ea gelifiaza frumos compozitia si umplutura nu curge.
Eu am descoperit rubarba acum 3 ani si de atunci o combin neaparat cu capsuni, mai intai in Gemul de capsuni cu rubarba, apoi in diverse prajituri si combinatii cu capsuni. As zice ca rubarba este perechea perfecta si echilibrata pentru capsuni, si nu intamplator sezonul lor de recoltare coincide. Daca nu aveti in gradina, o gasiti acum in magazinele mari si nu va speriati de ea, luati cu incredere!
Pentru varianta de post puteti face aluatul de la Galeta cu fructe, cel cu ulei, cred ca va fi la fel de bun.
Ingrediente
●
Unt
100 g
sa fie rece, direct de la frigider
●
Zahar
100 g
plus 1 lingura in aluat
●
Rubarba tije
300 g
sau puneti mai multe capsuni si mai putina rubaraba, o puteti omite daca nu aveti, dar inlocuiti cu alte capsuni
●
Amidon alimentar
2 linguri
puteti inlocui cu faina alba
●
Gris de grau
3 linguri
sau pesmet
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Aluatul acesta de tip tarta eu prefer sa-l pregatesc in robotul cu lama S, dar merge sa-l faceti si simplu cu mainile. Pentru robot - pun toate ingredientele acolo - faina, sarea, untul, apa, 1 lingura de zahar, si il las sa lucreze 20-30 de secunde.
Cu mainile - untul il frecati bine cu faina, sarea si 1 lingura de zahar, apoi adaugati apa si formati aluatul.
Pas 2
Aluatul nu trebuie framantat mult, doar cat sa se formeze o bila de aluat, cat de cat uniforma.
Pas 3
O inveliti in folie de plastic si lasati aproximativ 1 ora la frigider.
Pas 4
In acest timp pregatiti umplutura de fructe, in cazul dat rubarba si capsunile - spalati si curatati bine, apoi taiati bucatele mici.
Pas 5
Le amestecati cu 100g de zahar(sau cat vreti dupa gust) si cu amidon.
Pas 6
Aluatul de la frigider il intindeti mai intai cu mainile, ajutandu-va cu faina pe masa.
Pas 7
Apoi cu facaletul formati o foaie rotunda si cat de cat uniforma, de aproximativ 3mm grosime.
O mutati atent pe hartia de copt aranjata in tava de cuptor mare, de la aragaz.
Pas 8
Presarati pe foaia de aluat 3 linguri de gris, distribuiti uniform cu o lingura.
Acesta va absorbi excesul de suc din fructe, deci nu va curge in tava in timpul coacerii.
Pas 9
Mutati capsunile si rubarba pe foaie, nivelati si lasati aproximativ 2-3cm de la borduri.
Pas 10
Apoi ridicati atent marginile peste fructe.
Pas 11
Optional puteti unge galeta cu putin ou batut, asa va fi mai lucioasa si rumena.
Dar puteti omite acest pas.
Pas 12
O coaceti timp de 40 de minute la 180 de grade, pana se rumeneste frumos.
Apoi lasati sa se raceasca macar 1 ora inainte de servire, in acest timp zeama se gelifiaza si patrunde mai bine in blat.
Noi am savurat-o cu putina inghetata pe langa, dar este buna si simpla.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 buc
(8-10 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)